Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie
- kinia34
- 200p
- Od: 17 wrz 2016, o 15:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
moja roślina-problemy z uprawą
Kinia34
Re: moja roślina-problemy z uprawą
To błędy w uprawie.Za mało ziemi w doniczce, za mała doniczka, na dodatek druga włożona do ciasnej osłonki nie ma przewiewu od spodu, na dodatek zapewne gromadzi się tam woda po podlewaniu, nie ma jak wyparować nadmiar i roślina cierpi od nadmiaru wilgoci.Zasychające od brzegu i czerniejące liście są klasycznym przykładem zalania.
- kinia34
- 200p
witam,sprobuje przesadzic do większej doniczki jutro i troche mniej podlewac
Kinia34
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja mam odmienne zdanie. Kawę uprawiam i posiadam duże drzewko w domu. Powodem plam na liściach czyli brązowienia i usychania na brzegach jest chłód. To roslina ciepłolubna i jeśli w pomieszczeniu jest chłodno,to zawsze tak będzie reagować + zacznie zrzucać nawet zielone liście. Widocznie kawa stała przy otwartym oknie lub na balkonie i teraz odchorowuje.
Zalecam podlanie ją fusami kawy, tej co pijesz o poranku .
Zalecam podlanie ją fusami kawy, tej co pijesz o poranku .
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- kinia34
- 200p
Re: Kawa - pielęgnacja i problemy w uprawie
Czemu z Nią nic się nie dzieje ? Podlewam kawę, się staram a ona nie rośnie. Stoi w cieplym .Ma czarne liście. Proszę o jakieś rady bo zbytnio się nie znam a kawa jest ponoć trudna w uprawie
Kinia34
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Ziemia nadaje się do wymiany. I chyba za rzadko podlewasz plus jakie ma stanowisko? Nie stoi gdzieś w pobliżu grzejnika?
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kinia34
- 200p
Słuchajcie a mogę ją teraz przesadzić ,że o to mi chodzi czy jej nie zaszkodzi ten zabieg bo jest zima prawie i stoi na parapecie nad grzejnikiem piasek żwirek i kwaśna ziemię trzeba kupić albo jakąś mieszankę ,co proponowaliście.
Kinia34
- norbert76
Tak, można przesadzić.
Z tymże jeśli trzymasz bezpośrednio nad grzejnikiem to też ma wpływ na obsychanie końcówek liści.
Doniczkę postaw na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem, a na grzejnik powieś nawilżacz napełniony wodą. Dodatkowo codziennie spryskiwaj roślinę.
Postaraj się też dostosować podlewanie do panujących warunków, żeby ziemia za bardzo nie wysychała - latem podlewasz obficie, a w okresie jesienno-zimowym podlewasz wtedy, kiedy ziemia zaczyna delikatnie przesychać.
Edit jak masz twardą wodę, to albo podlewaj odstaną albo wstępnie przegotowaną - nigdy prosto z kranu.
Z tymże jeśli trzymasz bezpośrednio nad grzejnikiem to też ma wpływ na obsychanie końcówek liści.
Doniczkę postaw na tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem, a na grzejnik powieś nawilżacz napełniony wodą. Dodatkowo codziennie spryskiwaj roślinę.
Postaraj się też dostosować podlewanie do panujących warunków, żeby ziemia za bardzo nie wysychała - latem podlewasz obficie, a w okresie jesienno-zimowym podlewasz wtedy, kiedy ziemia zaczyna delikatnie przesychać.
Edit jak masz twardą wodę, to albo podlewaj odstaną albo wstępnie przegotowaną - nigdy prosto z kranu.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- kinia34
- 200p
A co sądzicie o dokwaszaniu kawy bo kupiłam zakwaszacz?Mogę podlać zakwaszaczem,nic Jej nie będzie?
Kinia34
- norbert76
Jeśli podłoże masz o pH 5,5 - 6,5, to nie ma takiej potrzeby gdyż kawa lubi właśnie takie lekko kwaśne podłoże.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
W przypadku Twojej kawy trudno bardziej zaszkodzić. Przesadzenie może tylko pomóc. Powiem Ci co lubi kawa, lubi mianowicie być nawożona,nawozem dla kwaśnolubnych. Ja robię to minimalną dawką co tydzień, przy każdym podlewaniu. Zdejmij doniczkę z nad grzejnika i postaw w chłodnym miejscu, ostatecznie na podłodze przy drzwiach balkonowych. Zimą lubi mieć chłodno, ale widno. Nie lubi przeciągów,więc odstaw na czas otwierania balkonu.
ania1590
- marzar
- 10p - Początkujący
- Od: 28 sty 2017, o 13:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Problemy z kawą
Witam, też mam pewien problem z kawą. Otrzymałem ziarenka kawy od przedstawiciela handlowego. Z 6 ziarenek wykiełkowały dwa (zasadzone zgodnie z dołączoną instrukcją w ziemi która też była dołączona). Kawa zasadzona 2.09.2016, po 8 tygodniach wykiełkowała. Rośnie mega wolno, ale rośnie. Natomiast zauważyłem dwa dni temu że jedna z dwóch sadzonek które przeżyły zaczyna umierać... powinienem je przesadzić, zasilić? Sadzonki trzymam w małej szklarence na parapecie, obie podlewam odrobiną wody codziennie bo ziemia tak szybko wysycha. Sadzonki wyglądają tak:
Jakieś sugestie co się dzieje ?
Jakieś sugestie co się dzieje ?
amator
- norbert76
Czasami tak się dzieje, rzadko kiedy masz 100% wschodu, czasami słabsze siewki giną. Pryskałeś preparatem grzybobójczym przy sadzeniu? Jeśli nie to dobrze dokonać oprysku, żeby nie załapało jakieś choroby grzybowej. Inna sprawa, że ta pora roku nie jest najlepsza do siania - za mało światła.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta