Zioła na działce cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zioła na działce - uprawiacie ?

Post »

Marek-BB pisze:Jak wygląda sprawa kwitnienia ziół? Może zbyt ogólnie pytam ale np. moja szałwia bardzo się rozrosła:
Niektóre zioła kwitną bardzo efektownie np. SZAŁWIE, MACIERZANKI ... Większość ziół ,które chcemy wykorzystywać w kuchni należy poprzycinać zanim na ich pędach rozwiną się kwiaty. Przycięcie wierzchołków spowoduje dodatkowo lepsze rozkrzewienie roślin. Popularne zioła (piertuszka, szałwia, bazylia estragon, melisa, mięta, tymianek, oregano) zbiera się na bieżąco uszczykując wierzchołki pędowe.
Tak więc zioła "spożywcze" powinno się jak najszybciej ogławiać lub w ogóle nie dopuszczać do kwitnienia.Kwitnienie pozbawia zioła intensywnego aromatu, powoduje też ,że części zielone drewnieją lub stają się twarde i niesmaczne ( np. u SZCZYPIORKU). Wyjątkami są m.in. MAJERANEK i KOPER.

Ale w moim ziołowym ogródku zakwitł pięknie szczypiorek...
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki :) Czyli powinienem uszczknąć tę szałwie, choć późno to lepiej tak niż wcale.
Koper to sieje dla dwóch celów. Na bierząco młody np. do ziemniaków i na zbiór letni jak zakwitnie do ogórów :)
Swoją drogą raz rozsiał mi się po grządkach późnym latem. Na przyszły rok miałem takie okazy:

Obrazek

Zatem z pewnymi wyjątkami od teraz będę niedopuszczał do kwitnienia. :)
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
BassBecia
100p
100p
Od: 15 maja 2012, o 19:26

Post »

Potrzebuję Waszej pomocy. W moim ogródku mieszka sobie roślinka o aromatycznych listkach, około 30cm wysokości i zabiera się do kwitnienia, a ja nie wiem jak się nazywa.
Obrazek

I czy mogę wysiać jeszcze tymianek? Nie jest za późno?
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Gdzie diabeł mówi "dobranoc"
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

Czy w naszych warunkach można uprawiać kolendrę?
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marek-BB pisze:D
Swoją drogą raz rozsiał mi się po grządkach późnym latem.
Ja nigdy nie sieję koperku,sam się rozsiewa,a wiosną dzięki temu mam wcześnie świeżutki.Czasem zbieram garścią nasiona z wierzchołka i rozrzucam,oczywiście tam gdzie mi powschodzą niechciane wyrywam.Tym sposobem mam też w październiku wiosenny koperek ,który przed mrozami wyrywam i mrożę.
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
Marek-BB
500p
500p
Kontakt:

Post »

BassBecia mi to zalatuje miętą. Ale troszke zasercowate liście. Weź jeden listek i pożuj go tylko krótko, jak w wyobraźni pokarze Ci się guma Orbit to wszystko jasne :)
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
BassBecia
100p
100p

Post »

Test przeprowadzony i mało miętowe to ma liście. Raczej gorzkawe bym powiedziała, może lekko ostre ;:219 Liście też ma troszkę mniejsze niż mięta i beż włosków.
Dla porównania przeżułam też listek "rasowej" mięty. Wow jaka ulga ;:oj

Ziółko rośnie u mnie już 3 rok. Nie przemarza i trzymam je tylko z sentymentu do aromatycznych roślin. Może jak zakwitnie, to będzie łatwiej je nazwać.

Może to lebiodka pospolita?
"Nigdy nie będzie szczęśliwy ten, kogo dręczy myśl, że ktoś inny jest od niego szczęśliwszy"-- SENEKA --
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27

Post »

Nie jest to oregano. Ma ono liście owłosione, jest wyższe, nie kwitnie o tej porze i w ciągu 3 lat rozrosłoby się znacznie mocniej.
Alicja
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
BassBecia
100p
100p

Post »

Wbrew pozorom dobra to wiadomość, bo właśnie lebiodkę wysiałam kilka dni temu.

Co do rozrośnięcia, to może być względne.Bardzo prawdopodobne, że przyniosłam toto z jakąś inną roślinką od znajomych(korzonki, albo malutki badylek) bo na pewno nie była to pełnowymiarowa, świadomie sprowadzona sadzonka.
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
ninkas
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 23:27

Post »

Oregano jest jak chwast, nawet z nasion rośnie szybko i chyba wszędzie :twisted:
Alicja
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
LilaRose
200p
200p
Od: 22 paź 2009, o 23:02

Post »

Marek-BB- w sprawie zbioru i suszenia ziół, i takich tam poczytaj tu: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 32&t=35521
Tak. W naszych warunkach można z powodzeniem uprawiać kolendrę. Tak normalnie- nasionka wprost do gruntu, przerwać gdy za gęsto. Udaje się nawet(a może zwłaszcza :lol: ) i na piaseczkach.

BassBecia- możesz jeszcze wysiać tymianek, z tym, że do celów kulinarnych będzie nadawał się jako tako dopiero w przyszłym sezonie- jak nabierze tężyzny. Tymianek bardzo ładnie udaje się przy wysiewie letnim- naśladującym naturalny wysyp nasion.
Pozdrawiam- Liliana
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

do BassBecia to ziółko, o które pytasz to wg mnie lebiodka, niedługo zakwitnie i wszystko się wyjaśni,
czasami trafiają się bardziej owłosione, czasem maja listki gładsze.

To i ja się pochwalę szałwią lekarską, z prawej arcydzięgiel.
Obrazek
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Opryskiwacze-Marolex
Awatar użytkownika
BassBecia
100p
100p

Post »

Więc wysieję tymianek, a w razie gdyby coś poszło nie tak, to poprawię latem. Dziękuję LilaRose :D

jokaer jak zakwitnie, to się przypomnę. Myślę, że kwiaty będą dużą podpowiedzią. Przyznam się, że za nic nie mogę sobie przypomnieć czy toto kwitło i jak.
Przepiękna szałwia :D Ja kupiłam dopiero w tym roku lekarską i chyba omszoną (ogryzek taki za 2,50 :D )
Opryskiwacze-Marolex
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”