Niektóre zioła kwitną bardzo efektownie np. SZAŁWIE, MACIERZANKI ... Większość ziół ,które chcemy wykorzystywać w kuchni należy poprzycinać zanim na ich pędach rozwiną się kwiaty. Przycięcie wierzchołków spowoduje dodatkowo lepsze rozkrzewienie roślin. Popularne zioła (piertuszka, szałwia, bazylia estragon, melisa, mięta, tymianek, oregano) zbiera się na bieżąco uszczykując wierzchołki pędowe.Marek-BB pisze:Jak wygląda sprawa kwitnienia ziół? Może zbyt ogólnie pytam ale np. moja szałwia bardzo się rozrosła:
Tak więc zioła "spożywcze" powinno się jak najszybciej ogławiać lub w ogóle nie dopuszczać do kwitnienia.Kwitnienie pozbawia zioła intensywnego aromatu, powoduje też ,że części zielone drewnieją lub stają się twarde i niesmaczne ( np. u SZCZYPIORKU). Wyjątkami są m.in. MAJERANEK i KOPER.
Ale w moim ziołowym ogródku zakwitł pięknie szczypiorek...