Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -

Post »

popiz pisze:Moje pomidorki (rodzynek brazylijski i papryka) przeżyły swój pierwszy raz :tan w tunelu foliowym- są całe i zdrowe.
Miałam rodzynka brazylijskiego ale w gruncie.
On się bardzo mocno krzewi, uważam że nie nadaje się do tunelu.Niech no tylko poczuje więcej ciepła to zobaczysz co potrafi.Miał wysokość około70cm i rozrastał się na boki.Dopiero przymrozki jesienne skończyły jego wegetację,cały czas wytwarzał nowe owoce.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wanderko , na ilu sadzonkach masz te plamki ? Niestety to najbardziej przypomina bakteriozę (bakteryjaną cętkowatość pomidora ) . Dopóki sadzonki stały w domu w suchym powietrzu , zdrowe pomidory nie musiały się zarazić . W takich warunkach choroba przenosi się głównie przez dotyk . Jeśli masz możliwość , oddziel zdrowe od podejrzanych i obserwuj co się będzie działo dalej . U Ciebie objawy nie są tak jednoznaczne jak u którejś osoby trochę wcześniej i nie ma pewności czy trzeba je wyrzucić .

Pozdrowienia , kozula .
popiz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 gru 2009, o 23:45

Post »

Suzana: rodzynka z pomidorami wsadziłem eksperymentalnie, a jakby co to planuje wsadzić go w rogu- dzięki za info wygospodaruje inne miejsce, bo mam 5 szt rodzynka. Dziś pomidorki w tunelu sadzę na stałe do gruntu w końcu przeżyły dwie nocy, więc myślę, że już czas na nie.
czas to .......ryba :)
x-suzana

Post »

Popiz,
jesienią zostały na gruncie jakieś tam owoce rodzynka.Przeleżały na mrozie przez zimę i na wiosnę wszystko skiełkowało, walczyłam z tym jak z chwastem :lol:
Awatar użytkownika
wanderka
200p
200p
Od: 26 cze 2008, o 22:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kozula pisze:Wanderko , na ilu sadzonkach masz te plamki ? Niestety to najbardziej przypomina bakteriozę (bakteryjaną cętkowatość pomidora ) . Dopóki sadzonki stały w domu w suchym powietrzu , zdrowe pomidory nie musiały się zarazić . W takich warunkach choroba przenosi się głównie przez dotyk . Jeśli masz możliwość , oddziel zdrowe od podejrzanych i obserwuj co się będzie działo dalej . U Ciebie objawy nie są tak jednoznaczne jak u którejś osoby trochę wcześniej i nie ma pewności czy trzeba je wyrzucić .

Pozdrowienia , kozula .
Jak do tej pory ta są one tylko na jednym lisciu tym fotografowanym na 1 sadzonce i jeszcze na drugim u kolejnej ale w duzo mniejszym stopniu. Obie rosna w tej samej donicy.
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Od: 25 sty 2009, o 18:18
Kontakt:

Post »

A to moje pomidorki , przy okazji chciałem sie spytac czy wszystko z nimi dobrze , bo mi sie wydaje ze mają juz mało azotu ale juz niedługo pójda w pole .http://www.pumpkin.pl/content/A-to-pomidorki
x-suzana

Post »

Co robisz z taką olbrzymią ilością sadzonek :roll:
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

adamlol pisze:A to moje pomidorki , przy okazji chciałem sie spytac czy wszystko z nimi dobrze , bo mi sie wydaje ze mają już mało azotu ale już niedługo pójda w pole .http://www.pumpkin.pl/content/A-to-pomidorki
Adamlolu , o ile dobrze widze to sadzonki robisz w multiplatach , czyli jak na pomidora to w małej objętości podłoża. Też tak można , bo ma to swoje plusy ... Ale pokarm roślina zjada tam błyskawicznie , dlatego konieczne jest zasilanie , najlepiej przy każdym podlewaniu . Oczywiście nawozem pełnoskładnikowym , nie tylko azotowym . Nie ma co czekac aż wystąpią braki , bo to już troche za pózno by było . Troche nieuwagi i można o owocowaniu na dwóch pierwszych gronach zapomnieć ... a tego nie chcemy .
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

No kazda rozsada jest u mnie zasilana , pózniej sadze na polu (moi rodzice ) i sprzedajemy do zakładu ,,Kotlin" gdzie sa przetwarzane na koncentrat . obecnie jest ok 300 000 sadzonek
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Witam, mam pytanie, czy wysadzacie już pomidory do gruntu??? moje są już dość duże, a mam ich sporo, i chciałabym je wysadzić na pole, będę robić coś ala szklarnie ze starych okien, ale boje się czy to nie za wcześnie
x-suzana

Post »

adamlol pisze:No kazda rozsada jest u mnie zasilana , pózniej sadze na polu (moi rodzice ) i sprzedajemy do zakładu ,,Kotlin" gdzie sa przetwarzane na koncentrat . obecnie jest ok 300 000 sadzonek
Jak pielęgnujecie uprawę,czy boczne pędy obrywacie ręcznie, czy to są może pomidory samokończące :?:
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Madzik , jeśli pod gołe pole to jeszcze nie czas , ale jeśli pod jakieś osłony-tunele , to czas najwyższy . A za czym tu czekać ?
Awatar użytkownika
adamlol
200p
200p
Kontakt:

Post »

To sa pomidory samokonczące , 1 i 2 rwanie jest przeprowadzane ręcznie a potem oprysk na dojrzewanie i zbiór kombajnem , jak kiedys mielismy 4 razy tyle to by było niemozliwe miec tyle pomidorów bez kombajnu - teraz maszyny wyręczają częsciowo ludzi :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”