Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzięki Piotrek ;:136

No to wrzucę choć jeden przepis 8-)
Niedawno zrobiłem taki pyszny krem

ZUPA KREM Z KALAFIORA

składniki:
1 kalafior średniej wielkości
śmietana (ilość wedle uznania)
1,5l wywaru (może być z kostki lub wegety)
1łyżka posiekanej naci pietruszki
sól, pieprz

wykonanie:
- kalafior umyty pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w wywarze
- całość zmiksować
- rozprowadzić śmietaną
- doprawić
- posypać natką przed podaniem
- można podawać z groszkiem ptysiowym

Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ekstra ;:215 .......takie lubię. :uszy
Czekam na następne przepisy. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzięki Grażynko, że wpadłaś :) Mam motywację, by coś nowego wstawić. I myślę, że na czasie, bo cukinie teraz są nr 1!

CUKINIA W ESTRAGONOWYM SOSIE

składniki:
1 cukinia (50-80dag)
1 cytryna
3 gałązki estragonu
5dag masła
olej do smażenia
szczypta soli, cukru i pieprzu

wykonanie:
- cukinię pociąć na cienkie plastry i usmażyć na złoty kolor na oleju
- wyjąć i odstawić
- wycisnąć sok z pół cytryny a skórkę spażyć i bardzo drobno posiekać
- drugą połówkę cytryny obrać i drobno pokroić
- do oleju po usmażonej cukini dodać masło i podgrzewać
- jak się stopi, dodać skórkę, kawałki cytryny i posiekany estragon
- doprawić sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami
- polać cukienię albo przed podaniem włożyć cukinię do sosu i zagrzać

rada: ostrożnie dodawać skórkę i sok, bo łatwo przedobrzyć; najlepiej pół porcji a potem ewent. dodać 8-)

- Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Przyznam, że z cytryną jeszcze nie jadłam.
A więc trzeba będzie wypróbować. :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Grażynko, ten przepis w oryginale był na rybę ale cukinia doskonale się sprawdza zamiast ryby :;230
Z tą cytryną tak jak pisałem - ostrożnie. Już raz przedobrzyłem i było danie zbyt kwaśne.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Ryby mi w ogóle nie smakują, więc cukinia w tym wydaniu będzie w sam raz. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku a masz jakiś fajny przepis na grzyby ?
Z chęcią wypróbuję coś nowego. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Witaj Grażynko :!: Generalnie to za grzybami nie przepadam i takich typowo grzybowych przepisów nie mam. Ale czasem jednym ze składników potrawy są grzyby i wtedy robię wyjątek. Zatem dziś wrzucę taki przepis. Jednym ze składników są pieczarki, które śmiało można zastąpić grzybami zebranymi w lesie 8-)

ZAPIEKANKA Z WARZYW I MAKARONU

składniki:
25dag makaronu
3łyżki masła
1łyżka mąki
1-1,5szklanki mleka
10dag sera żółtego lub topionego
0,5łyżeczki gorczycy
2-3 marchewki
30dag kalafiora
papryka czerwona mała
30dag cukini
10dag pieczarek
1łyżka koncentratu pomidorowego
oregano
sól, pieprz
1-2 ząbki czosnku
olej do smażenia

sposób wyk.:
- makaron ugotować
- roztopić masło i podprażyć na nim mąkę
- jak się zarumieni, wlewać powoli mleko nieustannie mieszając
- dodać ser i dolewać mleko w razie potrzeby
- doprawić gorczycą (najlepiej mieloną), solą i pieprzem
- warzywa i grzyby oczyścić i pokroić na małe cząstki
- rozgrzać na patelni olej i podsmażyć grzyby
- dodać warzywa i dusić na wolnym ogniu
- dodać koncentrat, sól, pieprz, listki oregano, czosnek
- naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem
- włożyć połowę makaronu, połowę warzyw i połowę sosu
- i kolejną warstwę tak samo
- na końcu posypać serem i listkami oregano
- zapiec (30-40min)

Danie pracochłonne ale pyszne i jest jedzenia na kilka dni (dla jednej osoby oczywiście :D )
W zależności od potrzeb można któreś warzywo wyelimonować albo zmienić proporcje


Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

No nie mogę....... ;:306
Ślinka mi pociekła i głodna się zrobiłam.
Ale przepis bardzo ciekawy.
Wielkie ;:138 za inwencję twórczą i wykonanie.
Wypróbuję na pewno. ;:215
Napisz jeszcze jaki makaron do tego kupić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Grażynko, wielkie dzięki 8-) Ten przepis to w zasadzie nic nowego - zapiekanka z makaronu ale w gąszczu przepisów i pomysłów mogą się takie tradycyjne potrawy zagubić. Tak jak u mnie zupa pomidorowa (w tym roku nie robiłem).
Makaron - świderki, rurki, muszelki. Chyba świderki najlepszy.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Posty: 36511
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Cieszyn

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Dzięki, na pewno wypróbuję bo świderki mam. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11151
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Warszawa-Zachód

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Grażynko, wypróbuj, bo ta zapiekanka naprawdę pyszna ;:108 Świderki mniej się zbijają pod ciężarem warzyw.

A skoro już tu jestem - podam kolejny przepis i sposób na dynię:

SURÓWKA Z DYNI

składniki:
30-40dag dyni
1-2 marchewki
1 jabłko
1łyżka soku z cyryny
2-3łyżki śmietany
szczypta soli i cukru

sposób wyk.:
- warzywa oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
- wymieszać wszystkie składniki

Łatwe i proste jak drut, a zawsze to jakieś urozmaicenie ;:215 Można surówkę ubogacić orzechami i/lub rodzynkami.

Obrazek
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 24808
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: lubelskie

Re: Kulinarnie, subiektywnie, czyli to, co mi smakuje

Post »

Jacku niesamowicie zaintrygowałeś mnie tą sałatką z dyni..... pierwszy raz spotykam się z takim sposobem podania jej....zawsze w postaci gotowanej.... w zupkach, kremach, zapiekankach..... na bank wypróbuję ....dzięki wielkie za przepis....
Pomysł na zapiekankę też bardzo fajny.... w tym tygodniu zrobię.... ja bardzo lubię wszelkie zapiekanki i dosyć często robię, jednak zawsze z mięchem, bo moja rodzinka to typowi mięsożercy..... tym razem dla odmiany zrobię warzywną :D
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”