ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Kiedy planujecie wysiewać nasionka na rozsadę? Ja swoje wysieję w połowie lutego:)
nataliaada
200p
200p
Od: 27 sty 2009, o 23:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli mnie pamięć nie myli, to ja miałam cebulę Stuttgarter Riesen. Na allegro zamówiłam 3 woreczki różnych cebuli, rozmiaru 2. Dymki. Białą jakąś, czerwoną, chyba Karmen i tą zwykłą/żółtą Stuttgarter Riesen. Wszystkie wysadziłam dość rzadko, w odpowiednim, teoretycznie, dla cebul, terminie, czerwoną najwcześniej. Czerwona praktycznie zgniła, i zbiór miałam w postaci kilkunastu raptem cebul. Porażka. Białą i żółtą wysadziłam później. Najlepsze zbiory miałam z żółtej, dość duże, najwięcej i najlepsza do przechowywania, nie psuła się. Białej miałam mniej i trzeba było ją szybko zjadać, bo się psuła, ale białe podobno tak mają. Tak więc, ja tą żółtą najlepiej wspominam, i mogę polecić.

--------------------------
A swoją drogą mam pytanie. Czy cebule typu te giganty, np. Exhibition, to można siać prosto w grunt???

Chciałabym spróbować, ale nie chce mi się bawić w robienie rozsad, już raz robiłam, i za dużo ambarasu, a i rozsada nieudana. Za to z siewu cebulowe mi wychodzą. Siałam pory, 7 latkę i cebulę szalotkę, no i się udawały. W tym roku chciałabym posiać zwykłą cebulę z nasion + jakąś 'gigantkę'.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

wysiej cukrową odm.alishia craig
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy najpierw wysiać nasiona do pojemnika np. po kiwi .? a potem jak podrosną przepikować do paletodoniczek mam takie 5x5 cm czy nie będą za duże.? czy odrazy wysiać do paletodoniczek .?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Nie polecam pikowania cebuli i pora.Cebulę sieję niezbyt gęsto do większej doniczki.Jak trochę podrośnie przenoszę do tunelu,okrywam dodatkowo włókniną.Rozsadę rwaną sadzę na początku kwietnia(zależy od pogody)do gruntu.Nie przyszło mi do głowy,że można pikować cebulę lub pora i gdzie to wszystko ustawić.Nawet małe roślinki przyjmowały mi się bez problemu.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Czy ktoś uprawiał cebulę na czarnej włókninie?
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Anulab, kiedy siejesz tę cebulę?
asiula2706
50p
50p
Od: 7 wrz 2011, o 18:44

Post »

ja sieję ok 20 lutego. kiedyś raz siałam wcześniej ale za bardzo mi się ciągnęła do światła i później za bardzo chorowała. jak będzie miała ok 5 cm wynoszę ją (powoli hartując ja) w chłodniejsze miejsce. wysadzam pod koniec kwietnia. rośnie olbrzymia.
Joanna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Pora posiałam pod koniec stycznia,cebulę 5 lutego.Por już wyniesiony do chłodnego pokoju,cebulę za kilka dni też wyniosę.Na oknach mąż mi zrobił półeczki na rozsady.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Akurat 21 i 22 to dni liściowe, też planuje siać. Kupiłam odmianę Globo- czy ktoś ją uprawiał?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Ja miałam w zeszłym roku - tak wielka jak na reklamach nie urosła, ale u mnie radzić sobie musiała sama ;)
Nie jadam surowej cebuli, ale córa powiedziała, że jest "soczysta" cokolwiek to znaczy przy warzywach cebulowych ;) -
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Taka wielka być nie musi, wystarczy żeby była smaczna. ;:170
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”