Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon cz.1 (2011-2014)
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakie odmiany pomidorów na przyszły sezon
Nie jestem aż takim smakoszem, w zimie rodzinka zje wszystko co zrobię, nie pytają o odmianę
cyknij zdjęcie "italiańca"
NN - małe smaczne:
NN - duże, żebrowane, bez rewelacji.
Bycze rogi- smaczne!
cyknij zdjęcie "italiańca"
NN - małe smaczne:
NN - duże, żebrowane, bez rewelacji.
Bycze rogi- smaczne!
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
- DorkaS-66
- 500p
Nie polecam tych żebrowanych, brzuszek czerwony miękki, a tyłek zielony, szybko robią się kartoflane i "puste" - ścianki brzuszka odstają od miąższu:
DorkaS.
- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo plenny polecam na przeciery: Fiutek
- Pozdrawiam Jurek
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Aimee będziesz zbierała nasionka na akcję z tego pomidora? Byłabym zainteresowana, wygląda pysznieAimee pisze:Spróbowałam True Black Brandywine i będzie w przyszłym roku też Plenny.Smakuje mi. Jeszcze zobaczę inne czarne jak coś dojrzeje.
True Black Brandywine
Ja z czarnych mam naszykowane nasionka Czarnego Księcia, Cherokee Purple i Black Trifele Japanese.
Pozdrawiam
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Też jestem zainteresowana True Black Brandywine. Niestety nie załapałam się w tym roku . A jaki ma rodzaj liści .
Natomiast miałam kilka odmian żółtków:
- Darbo NN - bardzo smaczny, owoce średniej wielkości, ale coś się w tym roku wyrodził i był niski krzak (podobno to zdarzyło się u paru osób łącznie z darczyńcą Darbo).
- Persimmon - podobny do Darbo NN, ale wyższy.
- Caro Rich - bardzo mi smakował. Dość wczesny, owoce średniej wielkości w przekroju żółto-pomarańczowe, brak głąba, piętki, nie wykazywały niedoborów.
- Król Syberii - wczesny, owocki jaśniejsze niż poprzednicy, różnej wielkości (niektóre duże, potem mniejsze). Dość plenny.
- krzyżówka Orange Strawberry x Persimmon (K/121) - smaczny dość duży pomidor
- Amish Yellow - kolor na zewnątrz i w przekroju słomkowo-żółty. Owocki średnie i większe, lekko spłaszczone, dość plenny, ale smakiem nie powala.
- Mortage Lifter Bicolor - dwukolorowy. Na dole żółty, od góry smugi czerwonego. Podobnie w przekroju. Owocki duże. Wrażliwy na niedobór potasu - robi się twarda piętka. Praktycznie identyczny jak Arkansas Marvel.
Na przyszły rok zdecydowanie zostawiam Caro Rich i będę kontynuowała linię K/121, ale nasionka pozyskałam od wszystkich .
Natomiast miałam kilka odmian żółtków:
- Darbo NN - bardzo smaczny, owoce średniej wielkości, ale coś się w tym roku wyrodził i był niski krzak (podobno to zdarzyło się u paru osób łącznie z darczyńcą Darbo).
- Persimmon - podobny do Darbo NN, ale wyższy.
- Caro Rich - bardzo mi smakował. Dość wczesny, owoce średniej wielkości w przekroju żółto-pomarańczowe, brak głąba, piętki, nie wykazywały niedoborów.
- Król Syberii - wczesny, owocki jaśniejsze niż poprzednicy, różnej wielkości (niektóre duże, potem mniejsze). Dość plenny.
- krzyżówka Orange Strawberry x Persimmon (K/121) - smaczny dość duży pomidor
- Amish Yellow - kolor na zewnątrz i w przekroju słomkowo-żółty. Owocki średnie i większe, lekko spłaszczone, dość plenny, ale smakiem nie powala.
- Mortage Lifter Bicolor - dwukolorowy. Na dole żółty, od góry smugi czerwonego. Podobnie w przekroju. Owocki duże. Wrażliwy na niedobór potasu - robi się twarda piętka. Praktycznie identyczny jak Arkansas Marvel.
Na przyszły rok zdecydowanie zostawiam Caro Rich i będę kontynuowała linię K/121, ale nasionka pozyskałam od wszystkich .
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Jolu potwierdzam Twoje słowa o Darbo NN. Aczkolwiek u Comci wyrósł dość wysoki. Ja powrócę do starych nasion, tak na wszelki wypadek. Nie wiem czy to taki rok był, czy coś nie tak poszło. U mnie też niski wyrósł, jednak owoce solidne ma. Z orange, wysondowane są tylko trzy odmiany za smak.
Właśnie Darbo NN, Amana Orange i Brandywine Yellow. Częstowałem w pracy koleżanki i takie były ich wybory. Zresztą podobne do moich. W tym roku, miałem trochę tych żółtych i pomarańczowych, dzięki koledze winterkowi. Z Brandywine jest kłopot bo marnie owocuje. Darbo NN niższy a owoców więcej i równie solidne. Amana z kolei w ubiegłym roku pięknie owocował w gruncie. Pod folią nie powtórzył. Może z nim tak jak z Ispolinem. Pod folią udany, w gruncie super udany. Ispolina będę już sadził tylko w gruncie.
Właśnie Darbo NN, Amana Orange i Brandywine Yellow. Częstowałem w pracy koleżanki i takie były ich wybory. Zresztą podobne do moich. W tym roku, miałem trochę tych żółtych i pomarańczowych, dzięki koledze winterkowi. Z Brandywine jest kłopot bo marnie owocuje. Darbo NN niższy a owoców więcej i równie solidne. Amana z kolei w ubiegłym roku pięknie owocował w gruncie. Pod folią nie powtórzył. Może z nim tak jak z Ispolinem. Pod folią udany, w gruncie super udany. Ispolina będę już sadził tylko w gruncie.
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
Czyli jednak żółty - myślałam, że coś pomyliłam, bo patrzyłam na TO zdjęcie, a nie spojrzałam na opis (na fotce wygląda na czerwony). Dzięki za info i potwierdzam - smacznyjode22 pisze: - Caro Rich - bardzo mi smakował. Dość wczesny, owoce średniej wielkości w przekroju żółto-pomarańczowe, brak głąba, piętki, nie wykazywały niedoborów.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Widzę,że mam w "żółtkach" gust podobny do Joli .Zostają na 100% odmiany :
1.Król Syberii-za całokształt,w tunelu wcześniejszy ,plenny wysoki smaczny.W gruncie póżniejszy.
2 .Bassinga-wysoki[ , duży,plenny,zdrowy o mięsistym miąższu.Bardzo mi smakuje.Rósł tylko w gruncie,pierwsze owoce ok 16 lipca.
3.100 K-w kształcie serc,wysoki,smaczny.
4.Darbo NN-w tunelu był mniejszy i mniej plenny,ale w gruncie dużo owoców i krzak silny' wysoki,smaczny.
5.Persimon żółty-bardzo ładnie wiąże owoce,wysoki,dosyć duży owoc.Rósł tylko w tunelu.
Król Syberii
Bassinga
/pochlapane błotem,bo podlewam wężem/
DarboNN
Tu od największego:Bassinga,Król Syberii i 100 K.Pozostałe dojrzewają,bo wcześniejsze już zjedzone.
1.Król Syberii-za całokształt,w tunelu wcześniejszy ,plenny wysoki smaczny.W gruncie póżniejszy.
2 .Bassinga-wysoki[ , duży,plenny,zdrowy o mięsistym miąższu.Bardzo mi smakuje.Rósł tylko w gruncie,pierwsze owoce ok 16 lipca.
3.100 K-w kształcie serc,wysoki,smaczny.
4.Darbo NN-w tunelu był mniejszy i mniej plenny,ale w gruncie dużo owoców i krzak silny' wysoki,smaczny.
5.Persimon żółty-bardzo ładnie wiąże owoce,wysoki,dosyć duży owoc.Rósł tylko w tunelu.
Król Syberii
Bassinga
/pochlapane błotem,bo podlewam wężem/
DarboNN
Tu od największego:Bassinga,Król Syberii i 100 K.Pozostałe dojrzewają,bo wcześniejsze już zjedzone.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
U mnie i w tunelu i w gruncie wysokie, jeden w tunelu zdecydowanie najładniejszy i o wieszych owocach, z niego będę zbierała nasiona.zuzia55 pisze: 4.Darbo NN-w tunelu był mniejszy i mniej plenny,ale w gruncie dużo owoców i krzak silny' wysoki,smaczny.
Zdjęcia z początku sierpnia, fatalne ale tylko takie mam.
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
True Black Brandywine powinien mieć ziemniaczane liście tak samo jak Japanese Trifele Black.
pozdrawiam, Gunnar
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Czu to czasem nie jest Sakiewka vel sakiewkaChudziak?
Jeśli tak to winy szukaj u siebie!
Bo to bardzo smaczny i plenny pomidor!!
W smaku podchodzi pod malinówkę, owoce ma bardzo duże i na prawde smaczne!
U mnie np poszalał i jedno grono-już przy samym odgłowieniu prawie że, ma "roszczep" na 3 gałęzie z gronami a w nim łącznie 40szt kwiatów.
Pewnie nie wypali ta wiązeczka..ale milo by było
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Polecam Kozulowe Bawole z rynku i malinowy samokonczacy ,Bawole z rynku i AnnnaRusian pyszniutkie,slodziutkie,bardzo smaczne
- DorkaS-66
- 500p
Rusałka - plenny jest, fakt!
DorkaS.