Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lawenda

Post »

Zamierzam zakupić lawendę ale do donicy na balkon, czy moglibyście mi doradzić jaką? bo już zdążyłam z waszych opisów dowiedzieć się że są różne gatunki mniej lub więcej wytrzymałe chociażby na mróz .
due
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 31 mar 2009, o 11:26

Post »

Podpowiedzcie mi proszę czy w tym roku już można przeprowadzić wiosenne cięcie lawendy i ją nawieźć? Byłam wczoraj w ogrodniczym i tam mieli to już zrobione. Mi się wydaje, że trochę za zimno na takie zabiegi, ale może tylko dla mnie jest za zimno a nie dla tej roślinki.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo prosze o pomoc....jestem zupelnie zielona w hodowli kwiatkow z nasionek :oops: Wysialam lawende, wzeszlo doslownie kilka roslinek i nie mam pojecia co dalej :oops: Mam ja popikowac pojedynczo do osobnych pojemnikow, czy tez moze rosnac w takiej kepce az do wysadzenia do gruntu?

Obrazek
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Widzę że nie mają w tej doniczce za gęsto więc chyba lepiej poczekać do maja i dać je od razu do gruntu :wit
Zimka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 cze 2009, o 22:20

Post »

Właśnie kupiłam malutkie sadzonki lawendy i przeczytałam prawie wszystkie posty w tym temacie ;-) Już wiem jak przygotować miejsce na posadzenie sadzonek, mam natomiast pytanie jakie rośliny mogłyby rosnąć obok lawendy. Mam taki pomysł, żeby posadzić moją lawendę (niska, różowa odmiana) w murowanej donicy przy tarasie, a pomiędzy kolejnymi kępkami posadzić inne rośliny, np. o fioletowych kwiatkach. Pytanie co pasowałoby do lawendy - może wiecie? W artykule polecanym na początku tego wątku czytałam o wrzosach, ale może nie tylko wrzosy sprawdziłyby się w takiej kompozycji?
Dodam, że ta donica jest baaardzo duża - ciągnie się wzdłuż całego tarasu, więc powstanie taki lawendowy żywopłocik, przeplatany czymś (no właśnie - czym??)
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

Wrzosy i lawenda ? Przecież wrzosy lubią kwaśno a lawenda obojętnie lub wręcz zasadowo... chyba że coś pokręciłam.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Trzeba posadzić coś co pędami nie przydusi lawendy, bardzo tego nie lubi i zasychają jej gałązki.Lawenda najlepiej czuje się we własnym towarzystwie. Szałwia rozkłada się na boki, więc albo coś bardzo niziutkiego dywanowego (np. dzwonek drobny), albo wyższego, ale 'lekkiego'.U mnie rośnie obok niska gipsówka.
Zimka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tula - co do lawendy i wrzosu - przeczytałam taką informację w artykule, do którego link znalazłam na pierwszej lub drugiej stronie niniejszego wątku. Jestem początkującym ogrodnikiem, więc dla mnie nie było to aż tak dziwne zestawienie, chociaż wydawało mi się, że faktycznie te wrzosy lubią kwaśną ziemię....

selli7 -ja właśnie myślałam o czymś niziutkim, najchętniej z fioletowymi kwiatkami. Moja lawenda to odmiana dorastająca do wys. 40 cm (tak przynajmniej deklarował jej producent ;-) ). Posadziłam sadzonki w odległościach ok. 40-50cm od siebie i zastanawiam się czy to nie zbyt duże odstępy.... Ale właśnie w tych miejscach mogłyby się zmieścić jakieś malutkie roślinki....
Awatar użytkownika
marzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2010, o 22:01

Post »

Fiołki moja rośnie razem z nimi i nie skarży się, ani ona ani Fiołki :wit
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

A Zimka niby taka początkująca a już ma różową lawędę :roll:
:wit a ja tylko lawędową...
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A moje siewki lawendy mają pierwsze listki!!! Zbierałam jesienią nasionka na klombie przed urzędem! Miejmy nadzieję, że cos z tego będzie. Nie mam pojęcia co to za lawenda była, ale była ładna!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zimka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Izaziem, z różową lawendą to było tak: wpisałam sobie w allegro "lawenda" i .... wyskoczyło kilka opcji, między innymi różowa ;-)
A ponieważ była inna niż pozostałe oraz przede wszystkim NIŻSZA, to sobie ją zakupiłam ;-)
No i mam.
Bo gdyby była wysoka, to rosnąc przy tarasie zasłoniłaby kawałek ogródka.... A na tym kawałku są hortensje i fontanna i ani jednego ani drugiego nie chciałabym zasłaniać ;-)
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Wzeszła mi lawenda z nasion kupionych w Lidlu. Kłopot w tym, że siewki mają okrągłe listki, które wcale nie przypominają listków doroslej lawendy, a raczej bazylii. Czy tak mają młode lawendki?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”