Kosmos - Onętek
-
- ZBANOWANY
- Od: 22 kwie 2015, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kosmos - Onętek
Ale za to jaki ladny. Jak sobie radzi z wodą (a raczej jej brakiem)?
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No cóż , jak to w naturze- 1 bierze wszystko
Jak widzę , że kłania się ziemi to podlewam.
W ogrodzie też już co poniektóre mają malutkie pączki.
Jak widzę , że kłania się ziemi to podlewam.
W ogrodzie też już co poniektóre mają malutkie pączki.
Mi w tym rok udało się posiać pełne kosmosy. Zobaczymy co z tego zakwitnie. Niestety w paczce było tylko kilka nasionek.
- Pawrzes
- 200p
- Od: 21 kwie 2013, o 00:32
U mnie Warszawianki w tym roku wolno rosną, nawet bardzo liczne samosiejki wykiełkowały późno, chyba czekają na cieplejsze noce... Tylko jeden kwiatek się pokazał z zebranych pełnych białych w ubiegłym roku ale w wyniku krzyżówki jest on różowy i wygląda jak muszelkowy.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Witam
Mam pytanie odnosnie nasion. czy trzeba czekac az same zaczna wypadac i wtedy zbierac i suszyc czy wystarczy ze kwiatek przekwitnie?
Pozdrawiam
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
Mam pytanie odnosnie nasion. czy trzeba czekac az same zaczna wypadac i wtedy zbierac i suszyc czy wystarczy ze kwiatek przekwitnie?
Pozdrawiam
Proszę o poprawną pisownię./Iwona
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak kwiatek przekwitnie to nasiona nie są jeszcze dojrzałe. Najlepiej jest zbierać nasiona gdy nasiennik wygląda jak ,,jeż zwinięty w kulkę". Wtedy można spokojnie je obrywać .
U mnie jest już zbiór nasionek a małą garść wysiałam ponownie aby coś znów urosło i cieszyło oczy do zimy.
U mnie jest już zbiór nasionek a małą garść wysiałam ponownie aby coś znów urosło i cieszyło oczy do zimy.
Ja co roku muszę się ścigać z ptakami wyskubującymi nasiona kosmosu. Zawsze czekałam, aż z pączka zrobi się jeżyk. Czy zbierałaś może kiedyś nasiona gdy były jeszcze nie całkiem brązowe (pękaty pączek, ale jeszcze nic się nie rozdziela, zewnętrzne nasiona lekko zmieniają kolor z zielonego na brąz?) - cały nasiennik bez wyskubywania, tak żeby doschły już rozłożone w pudełku?
Zależy mi żeby zebrać jak najwięcej nasion, bo bardzo lubię kosmosy i mam taki kawałek nieużytku który chciałabym pokryć samosiewnymi kwiatami.
Zależy mi żeby zebrać jak najwięcej nasion, bo bardzo lubię kosmosy i mam taki kawałek nieużytku który chciałabym pokryć samosiewnymi kwiatami.
Agnieszka
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Akcja Wymiany Nasion 2019/2020
Szukałam informacji na temat kosmosu czekoladowego i natknęłam się na ten wątek, potwierdzający, że gusta ludzi są bardzo różne.
Ja z tym zwykłym kosmosem walczę jak z zielskiem, przeokrutnie go nie lubię, za to on kocha mnie bardzo, nie wiem ile siewek w tym roku wylądowało na kompostowniku, ale idzie to w tysiące
Ja z tym zwykłym kosmosem walczę jak z zielskiem, przeokrutnie go nie lubię, za to on kocha mnie bardzo, nie wiem ile siewek w tym roku wylądowało na kompostowniku, ale idzie to w tysiące
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Takiego spotkałam w parku.
Może nie powinnam ale zabrałam jednego "jeżyka" z nasionkami.
Może w następnym roku będę mieć takiego w ogrodzie?
Może nie powinnam ale zabrałam jednego "jeżyka" z nasionkami.
Może w następnym roku będę mieć takiego w ogrodzie?
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
To chyba siarkowy.