Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )
Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )
Mam dwie sadzonki w namiocie.Rośnie jak szalony,już jest u szczytu namiotu,ponad dwa metry.Cały czas kwitnie.Wczoraj wypróbowałem,zerwałem 20 liści i usmażyłem.Okazało się,że jadalny,nawet smaczny.
Przepisu żadnego nie mam,pierwszy raz smażyłem,bo do wczoraj umiałem tylko jajka na twardo i wodę na kawę.
Kawałki pędu ukorzeniają się,nawet dość szybko.
Przepisu żadnego nie mam,pierwszy raz smażyłem,bo do wczoraj umiałem tylko jajka na twardo i wodę na kawę.
Kawałki pędu ukorzeniają się,nawet dość szybko.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Na twardo to każdy potrafi,wystarczy zacząć gotować i zapomnieć. .Mój malabarek rośnie pod chmurką,opanował tyczkę fasolową ,ponad 2 m i teraz rozgląda się ,gzie się zaczepić.
Utnij czubek,wsadź do ziemi,będą dwa,będzie im weselej.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Własnie- mirzan ma rację.Malabar bardzo szybko ukorzenia się w wodzie.Wypróbuj Amanitko,będziesz miała więcej do poskubania Mam już chyba z 5 sadzonek uzyskanych w ten sposób. Jedna roślina jest na oknie,robi za kwiatek doniczkowy i b. szybko rośnie :)Mnie na surowo jego liście nieszczególnie smakują. W tunelu mam ładny krzak w donicy,muszę mu poobrywać liście i usmażyć z jajkiem i czosnkiem. Rosnący w gruncie ,przy siatce,w półcieniu,niewiele większy od tego,który pokazała Dominika
Pozdrawiam serdecznie- Ela
W kwiaciarni, widziałem ten szpinak,jako roślinę ozdobną doniczkową.
A spróbuję dzisiaj, skoro szybko się ukorzenia i potem szybko rośnie, to może jeszcze coś zjem Dzięki za pomysł!
- besia
- Od: 28 maja 2014, o 18:17
Dziś po raz pierwszy jadłam Malabara .
Niestety nie trafił w moje gusta . . Stwierdzam , że jednak najlepiej smakuje mi szpinak wiosenny .
Niestety nie trafił w moje gusta . . Stwierdzam , że jednak najlepiej smakuje mi szpinak wiosenny .
Pozdrawiam, Beata.
- krynka
Besia,a czy jadłaś na surowo,czy przyrządzony na ciepło?
- besia
Zrobiłam go tak klasycznie , na maśle z czosnkiem i jajkami .
Nie było to złe , smak szpinaku jest . W czasie smażenia zrobił się trochę śluzowaty . Dam mu jeszcze jedną szansę i zrobię zupę szpinakową .
Ja nie mówię , że on jest niesmaczny , czy zły . To po prostu nie mój smak .
Uważam , że każdy kto lubi szpinak powinien go spróbować i samemu przekonać się czy mu odpowiada jego smak .
W sumie w uprawie jest rośliną bezobsługową . Ja wysadzałam go z sadzonek i tylko tyle było przy nim pracy . Potem rósł sobie jak chciał , wspinał się po siatce . Dość obficie kwitnie . Jeszcze nie sprawdzołam czy ma zawiązane nasiona . Jeśli znajdę , to zbiorę i wyślę na akcje , bo naprawdę warto go spróbować.
Nie było to złe , smak szpinaku jest . W czasie smażenia zrobił się trochę śluzowaty . Dam mu jeszcze jedną szansę i zrobię zupę szpinakową .
Ja nie mówię , że on jest niesmaczny , czy zły . To po prostu nie mój smak .
Uważam , że każdy kto lubi szpinak powinien go spróbować i samemu przekonać się czy mu odpowiada jego smak .
W sumie w uprawie jest rośliną bezobsługową . Ja wysadzałam go z sadzonek i tylko tyle było przy nim pracy . Potem rósł sobie jak chciał , wspinał się po siatce . Dość obficie kwitnie . Jeszcze nie sprawdzołam czy ma zawiązane nasiona . Jeśli znajdę , to zbiorę i wyślę na akcje , bo naprawdę warto go spróbować.
Pozdrawiam, Beata.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Miałaś trętwiana?
- besia
Tego od lat mam na stałe , bo sam się nasiewa . Wiosną tylko przepikowuję w inne miejsce i rośnie sobie .
Pozdrawiam, Beata.
- krynka
Szukam dobrej odmiany szpinaku. Podpowiecie coś ?
Malabar nie bardzo mi odpowiada,ze względu na swoją "śluzowatość" . No i zdecydowanie nie udaje się w gruncie. W tunelu w donicy rósł ładnie. Ale najciekawsze jest to,że świetnie się spisuje jako roślina pokojowa. Jeszcze teraz rośnie sobie w doniczce na oknie z odnóżki pozyskanej latem,ma duże liście i mnóstwo czarnych owoców- wygląda bardzo ładnie. W razie potrzeby można skubnąć listek na kanapkę.Absolutnie nie przeszkadza mu krótki dzień,brak światła czy suche powietrze. Polecam jako roślinę ozdobną.
W wolnej chwili cyknę mu zdjęcie.
Malabar nie bardzo mi odpowiada,ze względu na swoją "śluzowatość" . No i zdecydowanie nie udaje się w gruncie. W tunelu w donicy rósł ładnie. Ale najciekawsze jest to,że świetnie się spisuje jako roślina pokojowa. Jeszcze teraz rośnie sobie w doniczce na oknie z odnóżki pozyskanej latem,ma duże liście i mnóstwo czarnych owoców- wygląda bardzo ładnie. W razie potrzeby można skubnąć listek na kanapkę.Absolutnie nie przeszkadza mu krótki dzień,brak światła czy suche powietrze. Polecam jako roślinę ozdobną.
W wolnej chwili cyknę mu zdjęcie.