Agnieszko, a co to za gatunki? Podobne do moich (
utahensis w różnych odmianach).
U mnie również bardzo wolno rosną, ale to ponoć normalne, że dwa stare liście agawa zasuszy, w zamian za to jeden nowy wypuści

. Ale tym się nie przejmuję, mam nadzieję, że za cierpliwość odwdzięczą się bardziej naturalnym pokrojem.
Ja swoje nawożę podobnie jak kaktusy, dwa, góra trzy razy w sezonie, połową dawki zalecanej przez producenta nawozu. Nawóz jak do kaktusów, na forum polecają nawozy o proporcjach (N:P:K) - 2:4:3, 4:8:6, 4:7:7, 4:5:6. Ważne jest, aby azotu było mniej niż fosforu i potasu. Ponadto nawóz powinien być mineralny, bez dodatków organicznych.
PS. Przeczytałem opisy zdjęcia i widzę, że rzeczywiście podobne mamy agawy. Ta moja z problemami to
eborispina, cudna roślina. Jeśli mi padnie, a Twoja się rozkrzewi, to mam nadzieję, podzielisz się odrostami? Pięknie się o to uśmiecham

, bo ciężko ją upolować, ja swojej szukałem ponad rok. (W zamian odwdzięczyć się mogę odrostem
A. parryi, pozostał mi jeszcze jeden ukorzeniony odrost, który z chęcią w dobre ręce oddam, w razie czego pisz na pw).