Kret, karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kret,karczownik, nornica czy... - 3 cz.(2011.11 -

Post »

O wiele lepsze są koty.Warunek,muszą być na swoim utrzymaniu. :wink:
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Albo muszą to lubić. Mój kotek kocha polowania, żal mi było ptaków i myszek, założyłam mu dzwonek do obroży żeby płoszył zwierzęta gdy się zbliża, ale nie podziałało... Kretów już nie mam, dostawałam je w prezencie rano pod drzwi cały zeszły rok :( Ptaków na ogrodzie też nie widuję- za to czereśniami nie poczęstował się żaden szpak :wink: W ogrodzie uchowały się tylko dwa jeże.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Mario1974
50p
50p
Od: 27 maja 2015, o 22:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam na działeczce kotka ale jak na razie kreta nie złapał, leniuch jeden .
Choć raz udało mu się złapać nornice , czym się zresztą pochwalił ;) ale młoda jeszcze ta kotka więc moze jeszcze nie umie.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Działkowe koty tak się wycwaniły,że z daleka poznają silnik samochodu sąsiada.Siedzą przy furtce i na katering czekają. ;:oj Kto by im kazał za kretami ganiać ,jak ledwo mogą się dotoczyć do furtki :;230
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Moje działkowe też wypatrują cateringu i wiedzą kiedy nadchodzę. Przez okres zimowy czasami już przy furtce czekają.
Mam z tego plusy bo jednak polują i od czasu do czasu przynoszą na taras jakiegoś krecika, nornicę czy myszki. Z ich strony to chyba poświęcenie, bo na mojej działce i obok sąsiadki tych stworków nie ma - znaczy przynoszą z innych działek ;:24 Dwa lata temu wiosną zauważyłam mały kopiec na granicy działki - pokazałam kotkom i za dwa dni już miałam intruza na tarasie. Żeby tak jeszcze mszyce polubiły :;230
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

kaLo pisze:O wiele lepsze są koty.Warunek,muszą być na swoim utrzymaniu. :wink:
Coś w tym jest, ale (moje ulubione słowo), mam koty "równo" karmione przeze mnie. Jak wychodzę z kotłowni, same ustalają hierarchię w konsumpcji. Różnie to bywa, z tą późniejszą pracą najedzonego i głodnego. Jak u ludzi :D
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Myślę że, łowność kotów zależy od pogody. Jak była 1 kotka to nie dawała rady ogarnąć teren a teraz mam 4 i żadnych dziur w ziemi. Nie ma kopców centralnie na trawniku choć wiem że , krety są i mają ,,tranzyt" pod trawnikiem. Przekonałam się gdy wykopałam dół a na ścianie było widać otwór, na drugi dzień w dole pełno ziemi i zasłonięty otwór. Choć koty mają cały czas suchą karmę w misce i dziennie mleko to na świeże mięsko muszą sobie zapolować. Po opróżnianej misce właśnie zauważyłam że, w czasie deszczu nie chodzą na łowy. Z drugiej strony choć klnę na szkody jakie wyrządzają krety , ryjówki i inne gryzonie to nieraz zastanawiam się dlaczego ich nie ma w niedalekiej łące gdzie je wypuszczam. Jaki to rodzaj roślin czy trawy nie pozwala im się tam ,,okopczykować". Obserwując teren to zauważyłam że, wolą las i tereny gdzie jest koszona trawa, nawet szerokie miedze.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Nie chcę psuć Waszego wspaniałego humoru i rozwodzenia się w zachwytach nad łownością Waszych kotów, nie mniej kret znajduje się pod częściową ochroną i nie wolno go zabijać, a właściciel jak wiadomo odpowiada za swoje zwierzęta w tym również koty, kuny, nutrie, psy, chomiki etc. etc. etc...
Awatar użytkownika
annodomini
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 15:24

Post »

Tomku, doczytaj przepisy.
Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 28 września 2004 r. w sprawie gatunków dziko występujących zwierząt objętych ochroną KRET nie jest chroniony na terenie ogrodów, upraw ogrodniczych itd.

Na moim terenie, który nie jest objęty enumeratywnie, przepisom w/w Rozporządzenia, moje koty mogą zadawać mord, wspomnianym kretom. :D
Wypowiadam się na FO, gdy mam o czymś jakiekolwiek pojęcie,
gdy go nie mam, proszę innych o radę.
Pozdrawiam Skrytopodczytywacz Adam
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Ledwie przygotowany na kawałku trawnika i już kopczykuje ;:218 . Na trawniku jakoś go nie ma, czyżby zwabił go kompost i wilgotna ziemia? Chyba kotom wstawię legowisko :wink:
Obrazek
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

A to przepraszam, nieznajomość przepisów mnie nie usprawiedliwia, w takim razie z czystym sumieniem mordujcie nadal. W końcu nie ma to jak ekologia, dzika przyroda itd., tylko oczywiście bez tego co nam przeszkadza, czyli krety, osy itp. ;:172
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tomku,jestem pod wrażeniem.Mało jest takich ekologicznie nastawionych osób.Problem jest jednak w tym,że ja uprawiam warzywa a nie krety i nornice.Wokół mają hektary do rozmnażania się i życia w szczęściu.Czemu ja mam takiego prawa być pozbawiony?
Jesteś sfrustrowany? Zmień nastawienie,na pewno pomoże. :D
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

A żebyście wiedzieli jak żarłoczne są w sezonie perliczki ;:oj
Tak, te perliczki. One się byle czym nie zadowalają. Jaszczurki zwinki, padalce,
wszelkie inne głównie chodzące żyjątka, bowiem perliczki tak silnie nie grzebią jak kury.
Perliczki polują na drobne ruchome obiekty, a szybkie są nieprawdopodobnie.

Najgorzej jak dopadną żabę, bo niestety tylko ją zamęczą, jest za szeroka do połknięcia.

U mnie karczownik i nornik co roku wykańczają ze dwa drzewka. O innych drobiazgach to już nie wspomnę nawet.
Nie jestem aż tak ekologiczna i wykładam trutki.
Trochę jest to walka z wiatrakami, bo teren jest b.duży i grunt b.dobry do kopania.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”