Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2353
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Beskid Śląski

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Mojemu koledze bardzo zasmakowała kutia, którą przywiózł ktoś z naszej paczki na spróbowanie. Postanowił zrobić to nastepnego roku u siebie. Tylko trochę mu się pomyliło. pszenicę zamiast sparzyć, skiełkował. ;:306

Gwaiazdki piękne. Gdzieś mam w domu taki sprzęt. Muszę odszukać.
Już na parze grzeje się kapusta do pierogów i są zaparzone grzyby do uszek. Dziś dzień lepienia.
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Posty: 148
Od: 25 kwie 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ewelina pisze:GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy

Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"

Obrazek

Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.

" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę się częstować:

Obrazek
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
Mam podobną foremkę, ale zapodziałam gdzieś przepis. Wielkie dzięki za przypomnienie ;:180
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
Awatar użytkownika
biedronka52
50p
50p
Posty: 84
Od: 2 lip 2011, o 18:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Świętokrzyskie-Ostrowiec

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Witam!trafiłam na tę stronę o 3-lata za pózno bardzo fajne przepisy. U mnie na wigilie musi być
-zupa grzybowa z łazankami
-karp smażony
karp w galarecie po żydowsku
Sledzik w śmietanie
śledzik korzenny
ryba w warzywach
koniecznie racuchy postne z niespodzianką
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka z tuńczyka
kompot z suszu
orzechowiec
keks
strucla makowa
jabłecznik
oraz PASZTET Z SELERA. Uwielbiany przez wszystkich.
Podaję przepis, bo nie widziałam go tutaj.
1-kg selera
2-średnie cebule
kostka margaryny
5 jajek.
1,5 szkl bułki tartej
0.5 szkl kaszy manny, 2 kostki rosołowe ,3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra mielona papryka
Seler obieramy, kroimy w ćwiartki gotujemy 30 min. Wyjmujemy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Gotujemy szklankę wody. wkładamy margarynę kostki i warzywa. Gotujemy 20 minut na małym ogniu, studzimy. Do masy dodajemy kaszę mannę jajka i bułkę, doprawiamy do smaku. Podłużną formę
wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wychodzi 2 połużne blachy. Pieczemy 1,5 godz. w 180* aż pasztet się zarumieni. Smacznego.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

U moich babć, a potem u mojej mamy, w Wigilię nie jadło się ciast. Cały dzień się pościło (2 lekkie małe posiłki postne), na uroczystą kolację dużo potraw bezmięsnych. Ciasta zaczynało się jeść 25 grudnia.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3456
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wojkowice 6B

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Szukam przepisu na śledzie wigilijne, jakie jadłam w moim domu, w dzieciństwie kiedy jeszcze żyła Babcia Anamarija Z Kresów Wschodnich a dokładnie z Kowla.
Śledzie, marchew, pietruszka i seler były krojone w kosteczkę, warzywa były uprzednio gotowane (duszone?, pieczone?, w oleju?, w wodzie?, w rosole?)
To wszystko macerowało się 3 dni w lekkiej zalewie octowej. Wydaje mi się, że było tam więcej składników ale nikt nie pamięta przepisu, każdy pamięta wspaniały smak.
Zależy mi na tym przepisie bo robię w tym roku Wigilijny Zjazd Rodzinny.
Był też Tort Makowy z samego maku ( przepis już znalazłam ) z kremem z grysiku i kokosu razem gotowanego w mleku, może ktoś z Was robił coś podobnego?
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Posty: 459
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

ostatnia szansa pisze:U moich babć, a potem u mojej mamy, w Wigilię nie jadło się ciast. Cały dzień się pościło (2 lekkie małe posiłki postne), na uroczystą kolację dużo potraw bezmięsnych. Ciasta zaczynało się jeść 25 grudnia.
U nas dorośli nie jedli nic tylko lepili a dzieci jak już nie mogły ;) to dostawały chleb z dżemem. Placki, mięcha po pasterce :wink:
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Posty: 527
Od: 21 kwie 2012, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Szukam dobrego przepisu na kutię. Kilka razy już robiłam, ale zawsze wychodziła mi jakaś taka sucha.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

U mnie w domu zawsze robiono kutię - 1 szklanka maku, 1 szklanka pszenicy, 1 szklanka miodu, 1 szklanka bakalii. Oczywiście pszenica ugotowana, mak zmielony. Nie wolno podawać prosto z lodówki, bo tężeje.
Beata
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2353
Od: 11 cze 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Beskid Śląski

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Choć moja mama jest z Wilna, kutii nigdy nie było. Tej robionej u teściów (konsystencja zupy, nie na gęsto) jestem wielką fankę. Choc po miodzie męczy mnie kaszel. A wśród bakalii jest jeszcze gorzka czekolada.

Lubię też śląską moczkę, ale taką, w której piernik moczy się w soku z pomarańczy i do tego dodaje bakalie.
Awatar użytkownika
acia1065
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1091
Od: 7 sty 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
Kontakt:

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Przepis Ojca Grande
Wigilijna kutia - Przyrządza się ją z łuszczonej obtłuczonej pszenicy, którą należy namoczyć, a następnie dosyć długo gotować na małym ogniu. Jałowo, bez soli i cukru. Kiedy zaczyna pęcznieć dodajemy trochę świeżego masła, żeby nie pękała. Równolegle przygotowujemy mak, uprzednio dobrze wymoczony. Przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, po czym jeszcze dobrze ucieramy w makutrze. Dodajemy do niego miód i lekko sparzone rodzynki. Pszenicę formujemy w babkę, na wierzchu możemy ułożyć rozetkę z łuskanych włoskich orzechów i migdałów, a boki obkładamy makiem. Nabiera się tą potrawę dużą łyżką, po trosze wszystkiego.
Beata
Awatar użytkownika
skarpetka
100p
100p
Posty: 148
Od: 25 kwie 2014, o 14:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

skarpetka pisze:
Ewelina pisze:GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy

Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"

Obrazek

Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.

" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę się częstować:

Obrazek
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
Mam podobną foremkę, ale zapodziałam gdzieś przepis. Wielkie dzięki za przypomnienie ;:180
Nie wiem dlaczego, ale każde ciasteczko musiałam wydłubywać z foremki :roll: . Dostałam białej gorączki. Ciasto miało konsystencje ciasta naleśnikowego, nic z nim już nie kombinowałam, by przypadkiem nie męczyć się z nim jeszcze dłużej... a miało być tak pięknie ;:223
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2984
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Foremkę trzeba na początku dobrze wymyć, potem rozgrzać w tłuszczu i gorącą otłuszczoną wkładać do ciasta. Ciasto po chwili pieczenia samo odejdzie z czystej foremki i trzeba foremkę namoczyć w gorącym tłuszczu i włożyć znowu do ciasta...
Jeśli był przestój w robieniu gwiazdek, trzeba foremkę chwilę znów potrzymać w tłuszczu do rozgrzania.
Podsumowując - foremka ma być czysta, gorąca, tłusta.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
mmt
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Posty: 18
Od: 23 maja 2008, o 22:35

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Foremka nie może być cała pokryta ciastem, nie zanurzamy jej całej, od góry zostawiamy jakieś 2-3 mm bez ciasta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”