Potrawy Wigilijne
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Potrawy Wigilijne
Mojemu koledze bardzo zasmakowała kutia, którą przywiózł ktoś z naszej paczki na spróbowanie. Postanowił zrobić to nastepnego roku u siebie. Tylko trochę mu się pomyliło. pszenicę zamiast sparzyć, skiełkował.
Gwaiazdki piękne. Gdzieś mam w domu taki sprzęt. Muszę odszukać.
Już na parze grzeje się kapusta do pierogów i są zaparzone grzyby do uszek. Dziś dzień lepienia.
Gwaiazdki piękne. Gdzieś mam w domu taki sprzęt. Muszę odszukać.
Już na parze grzeje się kapusta do pierogów i są zaparzone grzyby do uszek. Dziś dzień lepienia.
Re: Potrawy Wigilijne
Mam podobną foremkę, ale zapodziałam gdzieś przepis. Wielkie dzięki za przypomnienieEwelina pisze:GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy
Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"
Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.
" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.
Proszę się częstować:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
- biedronka52
- 50p
- Posty: 84
- Od: 2 lip 2011, o 18:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Świętokrzyskie-Ostrowiec
Re: Potrawy Wigilijne
Witam!trafiłam na tę stronę o 3-lata za pózno bardzo fajne przepisy. U mnie na wigilie musi być
-zupa grzybowa z łazankami
-karp smażony
karp w galarecie po żydowsku
Sledzik w śmietanie
śledzik korzenny
ryba w warzywach
koniecznie racuchy postne z niespodzianką
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka z tuńczyka
kompot z suszu
orzechowiec
keks
strucla makowa
jabłecznik
oraz PASZTET Z SELERA. Uwielbiany przez wszystkich.
Podaję przepis, bo nie widziałam go tutaj.
1-kg selera
2-średnie cebule
kostka margaryny
5 jajek.
1,5 szkl bułki tartej
0.5 szkl kaszy manny, 2 kostki rosołowe ,3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra mielona papryka
Seler obieramy, kroimy w ćwiartki gotujemy 30 min. Wyjmujemy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Gotujemy szklankę wody. wkładamy margarynę kostki i warzywa. Gotujemy 20 minut na małym ogniu, studzimy. Do masy dodajemy kaszę mannę jajka i bułkę, doprawiamy do smaku. Podłużną formę
wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wychodzi 2 połużne blachy. Pieczemy 1,5 godz. w 180* aż pasztet się zarumieni. Smacznego.
-zupa grzybowa z łazankami
-karp smażony
karp w galarecie po żydowsku
Sledzik w śmietanie
śledzik korzenny
ryba w warzywach
koniecznie racuchy postne z niespodzianką
pierogi z kapustą i grzybami
sałatka z tuńczyka
kompot z suszu
orzechowiec
keks
strucla makowa
jabłecznik
oraz PASZTET Z SELERA. Uwielbiany przez wszystkich.
Podaję przepis, bo nie widziałam go tutaj.
1-kg selera
2-średnie cebule
kostka margaryny
5 jajek.
1,5 szkl bułki tartej
0.5 szkl kaszy manny, 2 kostki rosołowe ,3-4 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra mielona papryka
Seler obieramy, kroimy w ćwiartki gotujemy 30 min. Wyjmujemy, studzimy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy do selera. Gotujemy szklankę wody. wkładamy margarynę kostki i warzywa. Gotujemy 20 minut na małym ogniu, studzimy. Do masy dodajemy kaszę mannę jajka i bułkę, doprawiamy do smaku. Podłużną formę
wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Wychodzi 2 połużne blachy. Pieczemy 1,5 godz. w 180* aż pasztet się zarumieni. Smacznego.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Potrawy Wigilijne
U moich babć, a potem u mojej mamy, w Wigilię nie jadło się ciast. Cały dzień się pościło (2 lekkie małe posiłki postne), na uroczystą kolację dużo potraw bezmięsnych. Ciasta zaczynało się jeść 25 grudnia.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3456
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Wojkowice 6B
Re: Potrawy Wigilijne
Szukam przepisu na śledzie wigilijne, jakie jadłam w moim domu, w dzieciństwie kiedy jeszcze żyła Babcia Anamarija Z Kresów Wschodnich a dokładnie z Kowla.
Śledzie, marchew, pietruszka i seler były krojone w kosteczkę, warzywa były uprzednio gotowane (duszone?, pieczone?, w oleju?, w wodzie?, w rosole?)
To wszystko macerowało się 3 dni w lekkiej zalewie octowej. Wydaje mi się, że było tam więcej składników ale nikt nie pamięta przepisu, każdy pamięta wspaniały smak.
Zależy mi na tym przepisie bo robię w tym roku Wigilijny Zjazd Rodzinny.
Był też Tort Makowy z samego maku ( przepis już znalazłam ) z kremem z grysiku i kokosu razem gotowanego w mleku, może ktoś z Was robił coś podobnego?
Śledzie, marchew, pietruszka i seler były krojone w kosteczkę, warzywa były uprzednio gotowane (duszone?, pieczone?, w oleju?, w wodzie?, w rosole?)
To wszystko macerowało się 3 dni w lekkiej zalewie octowej. Wydaje mi się, że było tam więcej składników ale nikt nie pamięta przepisu, każdy pamięta wspaniały smak.
Zależy mi na tym przepisie bo robię w tym roku Wigilijny Zjazd Rodzinny.
Był też Tort Makowy z samego maku ( przepis już znalazłam ) z kremem z grysiku i kokosu razem gotowanego w mleku, może ktoś z Was robił coś podobnego?
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Re: Potrawy Wigilijne
U nas dorośli nie jedli nic tylko lepili a dzieci jak już nie mogły ;) to dostawały chleb z dżemem. Placki, mięcha po pasterceostatnia szansa pisze:U moich babć, a potem u mojej mamy, w Wigilię nie jadło się ciast. Cały dzień się pościło (2 lekkie małe posiłki postne), na uroczystą kolację dużo potraw bezmięsnych. Ciasta zaczynało się jeść 25 grudnia.
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
- Margita
- 500p
- Posty: 527
- Od: 21 kwie 2012, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Potrawy Wigilijne
Szukam dobrego przepisu na kutię. Kilka razy już robiłam, ale zawsze wychodziła mi jakaś taka sucha.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
U mnie w domu zawsze robiono kutię - 1 szklanka maku, 1 szklanka pszenicy, 1 szklanka miodu, 1 szklanka bakalii. Oczywiście pszenica ugotowana, mak zmielony. Nie wolno podawać prosto z lodówki, bo tężeje.
Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2353
- Od: 11 cze 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Beskid Śląski
Re: Potrawy Wigilijne
Choć moja mama jest z Wilna, kutii nigdy nie było. Tej robionej u teściów (konsystencja zupy, nie na gęsto) jestem wielką fankę. Choc po miodzie męczy mnie kaszel. A wśród bakalii jest jeszcze gorzka czekolada.
Lubię też śląską moczkę, ale taką, w której piernik moczy się w soku z pomarańczy i do tego dodaje bakalie.
Lubię też śląską moczkę, ale taką, w której piernik moczy się w soku z pomarańczy i do tego dodaje bakalie.
- acia1065
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1091
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
- Kontakt:
Re: Potrawy Wigilijne
Przepis Ojca Grande
Wigilijna kutia - Przyrządza się ją z łuszczonej obtłuczonej pszenicy, którą należy namoczyć, a następnie dosyć długo gotować na małym ogniu. Jałowo, bez soli i cukru. Kiedy zaczyna pęcznieć dodajemy trochę świeżego masła, żeby nie pękała. Równolegle przygotowujemy mak, uprzednio dobrze wymoczony. Przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, po czym jeszcze dobrze ucieramy w makutrze. Dodajemy do niego miód i lekko sparzone rodzynki. Pszenicę formujemy w babkę, na wierzchu możemy ułożyć rozetkę z łuskanych włoskich orzechów i migdałów, a boki obkładamy makiem. Nabiera się tą potrawę dużą łyżką, po trosze wszystkiego.
Wigilijna kutia - Przyrządza się ją z łuszczonej obtłuczonej pszenicy, którą należy namoczyć, a następnie dosyć długo gotować na małym ogniu. Jałowo, bez soli i cukru. Kiedy zaczyna pęcznieć dodajemy trochę świeżego masła, żeby nie pękała. Równolegle przygotowujemy mak, uprzednio dobrze wymoczony. Przepuszczamy go dwukrotnie przez maszynkę do mięsa, po czym jeszcze dobrze ucieramy w makutrze. Dodajemy do niego miód i lekko sparzone rodzynki. Pszenicę formujemy w babkę, na wierzchu możemy ułożyć rozetkę z łuskanych włoskich orzechów i migdałów, a boki obkładamy makiem. Nabiera się tą potrawę dużą łyżką, po trosze wszystkiego.
Beata
Re: Potrawy Wigilijne
Nie wiem dlaczego, ale każde ciasteczko musiałam wydłubywać z foremki . Dostałam białej gorączki. Ciasto miało konsystencje ciasta naleśnikowego, nic z nim już nie kombinowałam, by przypadkiem nie męczyć się z nim jeszcze dłużej... a miało być tak pięknieskarpetka pisze:Mam podobną foremkę, ale zapodziałam gdzieś przepis. Wielkie dzięki za przypomnienieEwelina pisze:GWIAZDKI na GWIAZDCETo ciasteczka o samych zaletach , bo
a/ tanie
b/ szybkie i łatwe do przygotowania( udają się nawet mnie)
c/ pyszne
d/ śliczne - czyli same plusy
Podstawowa sprawa to "GWIAZDKA"
Ciasto to żadna filozofia , trzeba mieć natomiast foremkę - aluminiową gwiazdkę na drucie. Moja jest w domu " od zawsze" ale można taką kupić na straganach , na targowisku , w niektórych sklepach z art. gospodarstwa domowego.
" Gwiazdki na gwiazdce" ok. 40 sztuk
- 1 szkl. mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka spirytusu
- 1 łyżeczka śmietany(słodkiej lub kwaśnej 30%)
- 1 mały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3/4 szkl. wody
Zmiksować na jednolite , dość rzadkie ciasto
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
W rondlu rozgrzać tłuszcz , jak do smażenia chruścików lub pączków . Zanurzać gwiazdkę na chwilę w ciepłym tłuszczu , potem w cieście i znów w tłuszczu. Jeśli ciasto nie odpadnie od foremki samo- lekko zepchnąć je patyczkiem. Smażyć na tłuszczu na jasno- złoty kolor. Osączać z nadmiaru tłuszczu na bibule, przestudzone posypywać cukrem -pudrem. Na środek każdej gwiazdki dać troszkę konfitury.
Proszę się częstować:
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Te gwiazdki nadają się w podanej wyżej wersji do kawy, a ja robię je jeszcze na wigilię do barszczyku lub niekiedy do bulionu- wtedy do ciasta nie dodaję cukru -pudru.
?Uważamy kaktusa za roślinę, która walczy o przetrwanie we wrogim otoczeniu.?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2984
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: podkarpacie
Re: Potrawy Wigilijne
Foremkę trzeba na początku dobrze wymyć, potem rozgrzać w tłuszczu i gorącą otłuszczoną wkładać do ciasta. Ciasto po chwili pieczenia samo odejdzie z czystej foremki i trzeba foremkę namoczyć w gorącym tłuszczu i włożyć znowu do ciasta...
Jeśli był przestój w robieniu gwiazdek, trzeba foremkę chwilę znów potrzymać w tłuszczu do rozgrzania.
Podsumowując - foremka ma być czysta, gorąca, tłusta.
Jeśli był przestój w robieniu gwiazdek, trzeba foremkę chwilę znów potrzymać w tłuszczu do rozgrzania.
Podsumowując - foremka ma być czysta, gorąca, tłusta.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Re: Potrawy Wigilijne
Foremka nie może być cała pokryta ciastem, nie zanurzamy jej całej, od góry zostawiamy jakieś 2-3 mm bez ciasta.