Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

Maja100, dynie nie lubią ziemi ze stojącą wodą, nie lubią też ziemi zimnej. Poza tym dynie są tolerancyjne i rosną dobrze w różnych warunkach. Moja kuzynka ma gliniastą glebę, dynie ładnie u niej rosną.
pulpecik195
50p
50p
Od: 9 mar 2012, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a co myślicie o dyni ozdobnej sweet dumpling... jakie wielkie rosną na niej owoce czy są smaczne..
Monika_Gdynia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 mar 2012, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mam w ogródku górkę obornika (obornik przegniły, próchniczy, po uprawie pieczarek). Czy jak na tym pezpośrednio posadzę dynię to bedzie rosła? Zastanawiam się czy nie bedzie to za mocne? Nie spali mi roślinek?
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Ja w zeszłym roku posadziłem na kompoście dynie melonową urosła duża 37kg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Alembik

Post »

Zrób z tym nawozem tak jak jest napisane w tym temacie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=51630

A. I szkoda go marnować pod dynie. Dyni wystarczy trochę nawozu pod korzeń na początek wegetacji. Lato zapowiada się rekordowo długie i ciepłe, więc może spróbuj z arbuzami i melonami. A dynie to raczej wyrosną wszędzie, jeśli tylko zapewni się im odpowiedni start. Wystarczy dać pod korzeń ze dwa szpadle takiej mieszanki. Jeśli posadzisz je, lub posiejesz bezpośrednio na kompoście to je przeazotujesz. Wyrośnie gąszcz pędów, z czego niewiele będzie owoców a te które będą wyrosną ogromne i niezbyt smaczne. Będą tylko później gniły i chorowały a po sezonie doskonały nawóz stanie się nawozem wyjałowionym. Jak bym miał górę dobrej i przerobionej ziemi, jak piszesz to używał bym jej pod różne warzywa przed ich posadzeniem a i tak bardzo szybko by zabrakło :)
pulpecik195
50p
50p

Post »

marnować pod dynie :shock: ... hm jakiś żart :lol:
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

pulpecik195, żaden żart 8-) Szkoda tak dobrego kompostu dawać pod jedną dynię :) Taka górka może posłużyć kilkudziesięciu krzakom ;:oj
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

To prawda.O ile dobrze pamiętam to w ksiązce '600 rad..,pisało aby dynie sadzić u podnóża kompostu a pędy puścić na pryzmę kompostową w celu jej zacienienia,bo inaczej to zeżre najlepsze składniki z pryzmy.
Monika_Gdynia
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 11 mar 2012, o 18:41

Post »

dzięki za odpowiedzi. Wiekszość tego obornika poszła pod inne warzywa , ale i tak górka zostanie . Dlatego się zastanawiałam czy na tej górce posadzić dynie , bo z tego co wiem to potrzebuja duzo nawozu. W zeszłym roku rosły na ziemi gdzie kiedyś był kompost (wiec ziema dobra) ale urosły takie sobie . największa miała ok 6 kg (dynia bambino). Wiec myślałam, że na tej górce bedzie im dobrze ale byłoby chyba za dobrze, wiec przygotuje im inne miejsce, tak jak radzicie.
pulpecik195
50p
50p

Post »

u podnóża na pewno będzie jej lepiej niż na górze... a dynia to taka wspaniała roślinka,żę nawet największa pryzma dla niej jest warta :roll: :heja
wegetarianka
200p
200p
Od: 19 wrz 2010, o 23:49

Post »

pulpecik, sweet dumpling i delicata mają swój smak, nie każdemu będzie odpowiadał, dla mnie są za słodkie, ale dzieci je lubią, a ja je lubię za wygląd i małe gabaryty, idealne do zapiekania z lubianym farszem; musisz spróbować i sam ocenić czy Ci odpowiadają, najgorsze nie są ;)
pulpecik195
50p
50p

Post »

mam nadzieje, że będzie dane mi spróbować ... może mi wyrośnie już przekopałem ostatnio dla niej miejsce pod płotem obok pryzmy kompostowo-obornikowej. Teraz tylko wytrzymać do pierwszych zbiorów ;:138
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Pulpecik195, Sweet Dumpling to dynia, która kilka lat temu podbiła moje serce. Owoce nie są duże, rosną do ok. 600 g. Są bardzo dekoracyjne, ale to też świetna dynia jadalna. Jej smak można porównać do kapusty - ale bez charakterystycznej dla kapusty ostrości. Bardzo smaczna na surowo, bardzo fajna do zapiekania. Jej kształt jest stworzony do tego, by wypełniać go farszem - w śodku, po usunięciu pestek jest bardzo dużo miejsca. Owoce trzeba zjeść w ciągu mniej więcej 3-4 miesięcy. Można oczywiście trzymać je dłużej, ale potem skórka mocno twardnieje. Mam gdzieś zrobione przed ok. 2 tygodniami zdjęcie Seet Dumpling, ciągle się zbieram, by je wkleić na forum. W zimie owoce leżące w ciemności tracą swoje zielone smugi, zmieniają one kolor na pomarańczowo-żółty. Dynie te rosnące przy ogrodzeniu wyglądają wyjątkowo ślicznie, jak dekoracyjne lampiony. Według mnie dynia warta poznania.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”