siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pomidorowka
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.3

Post »

robson076 pisze:moje pomidory po kuracji azofoską pięknieją w takim tempie jak brzydula w ostatnich odcinkach ;:7

Azofoska??? :?:
Krzychoo
100p
100p
Od: 30 mar 2008, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Coś nie tak z tą azofoską? Ja też swoje nią podlewam, jakaś łyżeczka od herbaty na konewkę 4,5 l. Idą jak burza, ładnie wybarwione.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Azofoska i odpowiedniki tego wieloskładnika konkurencji, jest OK.
Proporcje, które podałeś, również.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

pomidorowka pisze:Azofoska???
Azofoska- tak choć za mało fosforu jak dla tej fazy pomidora. Polifoska natomiast- nie
Skład chemiczny
Azofoska zawiera trzy podstawowe makroskładniki w stosunku 1 (N) : 0,5 (P2O5) : 1,4 (K2O).
No ale lepsze to niż nic

Pozdrawiam
Azalka
200p
200p
Od: 13 cze 2010, o 13:19

Post »

A kiedy się nawozi i ile? Moje zaczynają prawdziwe liście produkować, niedawno przesadziłam po łodyżki (już się wyciągnęły), siedzą w ziemi Hollasu do warzyw w wielodoniczkach tych troszkę większych. Ewidentnie spowolniły wzrost.
Grzecznie kupiłam florovit w płynie (sie ze sprzedawcą troszke sparłam, bo on mi chciał do pomidorów, a ja tylko ten uniwersalny albo do kwitnących, bo na forum tak przykazali ;) )
Kiedy użyć? Już? Czekać?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moja rozsada wygląda tak i chyba jest najładniejsza jaką sama wyhodowałam :lol: :roll: Natomiast papryczki mam malutkie i w przyszłym roku będę chyba najpierw siać paprykę a potem pomidory.

Obrazek
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ktoś wspominał, że florovit się nie nadaje ;:224
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Azalka pisze:Grzecznie kupiłam florovit w płynie (sie ze sprzedawcą troszke sparłam, bo on mi chciał do pomidorów, a ja tylko ten uniwersalny albo do kwitnących, bo na forum tak przykazali ;) )
Kiedy użyć? Już? Czekać?
Pisałem tu, że Florovit, jaki on by nie był, nie jest odpowiednim nawozem do pomidorów w fazie rozsady bo nie zawiera fosforu. Albo nie doczytałaś do końca albo pomyliłaś nazwy z Fruktusem
Trudno jest rozstrzygnąć, kiedy zasilić rośliny, nie widząc ich na oczy. Sadziłaś do podłoża nawiezionego/ bynajmniej teoretycznie/ więc tym bardziej należy być ostrożnym. Pokaż te pomidory to Ci powiem czy je zasilić.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hekate
200p
200p
Od: 23 lip 2009, o 16:15
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

rozsada dziś zaczeła wietrzenie, na razie w cieniu, bo niestety żadnej chmurki na horyzoncie nie widać, doświetli je dopiero opadajace wieczorem słońce, chyba takie już ich nie popali?

Obrazek

wysiane 15 marca, w domu nie przegrzewamy więc powoli i chyba mi rozsada taka najgorsza nie wyszła :)
pierwsze pąki kwiatowe zauważyłam u odmiany Stupice, za to dziś dobrze widoczne są już u kozulek z serii 37/1 i 37/2
Ania
Azalka
200p
200p
Od: 13 cze 2010, o 13:19

Post »

Pomyliłam z fructusem :) Spisałam na karteczkę, kupiłam właściwy (tzn. Fructus).
Wieczorem je pstryknę.

(czy te wszystkie nawozy muszą być na "F"??? :twisted: )
olka30
50p
50p
Od: 18 kwie 2012, o 18:26

Post »

Witam,
W tym roku zaczęłam moją przygodę z działką i ogródkiem. Mam już własne sadzonki pomidorków, papryki i ogórków (cukinia też już wita świat). Moje pytanie dotyczy głównie pomidorów i papryki (ogórki chyba dadzą radę?). Sadzonki chcę posadzić do gruntu bez osłon. Moja działka jest nie osłonięta od wiatru (jest na polu) i bardzo słonmeczna. Pomidorki podlewać mogę tylko w weekendy od piątku-do niedzieli (mam daleko na działkę). Czy pomidorki wytrzymają te dni powszednie bez wody?
Proszę o pomoc :(

-- 26 kwi 2012, o 12:24 --

Jeszcze jedno pytanko : któe z tych nawozów, o których piszecie to nawozy naturalne (tzn.nie chemia?) Które są najlepsze - azofoska, polifoska?
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

"Azofoska- tak choć za mało fosforu jak dla tej fazy pomidora. Polifoska natomiast- nie".....

Polifoski nie są odpowiednikami Azofoski, zawierają chlorki. forumowicz, pisałeś o tym wielokrotnie, myślę, że forumki wiedzą już, że dla pomidorków, jedzonko takie, nie jest wskazane.
Natomiast, ciężko o wieloskładnik z większą zawartością fosforu, a powszechnie dostępny i w niewielkich opakowaniach. Chyba tylko HYDROCOMPLEX, (12-11-18). Jest pakowany w worki 5 kg, ale znaleźć takie opakowanie w mieście, łatwo nie jest.
Nie wspominam tu o nawozach płynnych, do których linki już podawałeś. Kto chciał, ten zakupił, o ile znalazł coś z tej listy w lokalnym sklepie.
Azofoskę natomiast, prawie każdy ma na stanie i sprawdza się w dokarmianiu rozsady. System korzeniowy jest po nim bardzo ładnie rozwinięty. Przerabiałem, to wiem. Jeśli ktoś pyta, czy można ją na tym etapie zastosować, zawsze odpowiem, że jak najbardziej.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeszcze jedno pytanko : któe z tych nawozów, o których piszecie to nawozy naturalne (tzn.nie chemia?) Które są najlepsze - azofoska, polifoska?[/quote]

Żaden. Sa to nawozy sztuczne.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

winterek

Jak w wielu dziedzinach życia tak i w przypadku nawożenia własnych pomidorów istnieje pełna demokracja.
Są pewne zasady nawożenia oparte na fizjologi roślin i ja bynajmniej staram się do nich stosować. Nie będę natomiast tu na forum lansował takich zasad, które są sprzeczne tak z fizjologią jak i nawet z tzw " dobra praktyka rolniczą". AMEN

Pozdrawiam
olka30
50p
50p
Od: 18 kwie 2012, o 18:26

Post »

Witam,
W tym roku zaczęłam moją przygodę z działką i ogródkiem. Mam już własne sadzonki pomidorków, papryki i ogórków (cukinia też już wita świat). Moje pytanie dotyczy głównie pomidorów i papryki (ogórki chyba dadzą radę?). Sadzonki chcę posadzić do gruntu bez osłon. Moja działka jest nie osłonięta od wiatru (jest na polu) i bardzo słonmeczna. Pomidorki podlewać mogę tylko w weekendy od piątku-do niedzieli (mam daleko na działkę). Czy pomidorki wytrzymają te dni powszednie bez wody?
Proszę o pomoc

POMÓŻCIE MI PROSZĘ...
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”