Milin amerykański(Campsis radicans)- wymagania,pielęgnacja, rozmnażanie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 wrz 2015, o 21:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Milin
Witam. Nigdy nie zajmowałem się uprawą działki. W tym roku nabyłem prawa do użytkowania ogródka działkowego. Na działce na pergolach rośnie fasola ozdobna i winogrono. Pamiętam jak byłem latem te piękne kwiaty, urzekła mnie ta roślina. Teraz wszystko obleciało i obeschło. Mam pytanie: Czy tą roślinę trzeba jakoś przygotować do zimy, czy też wyrwać wszystko i posiać nową na wiosnę? I jeszcze jak zadbać o winogrono na zimę? - odmiana ciemna, nie wiem jaki to gatunek. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fasola Ozdobna na zimę
Witaj. Jeśli to faktycznie fasola i już obeschła, to poszukaj strąki i zbierz nasiona na wysiew w następnym sezonie.
Co do winogrona, to musisz poszukać w wyszukiwarce wątków w tej tematyce. Tam zapewne znajdziesz sporo osób bardziej zaangażowanych i znających się w tym temacie.![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)
Co do winogrona, to musisz poszukać w wyszukiwarce wątków w tej tematyce. Tam zapewne znajdziesz sporo osób bardziej zaangażowanych i znających się w tym temacie.
![vic :uszy](./images/smiles/uszy.gif)
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 08:19
Re: Milin amerykański
Mam milin od 30 lat, ciągle ten sam egzemplarz ,rośnie przy tarasie od strony południowej.Miałem prawie wszystkie pnącza które można u nas uprawiać. Milin jest najlepszy, duże przyrosty można prowadzić w w zależności od potrzeb, piękna zieleń i kwiaty, późne kwitnienie. Obok jest wrzosowisko i skarpa, odbicia od korzeni nie są wielkim problemem. Jak widzę że gdzieś wyłazi to po prostu wyrywam.Pozostały mi bluszcze, aktinidia ostrolistna, clematisy, akebia pięciolistkowa,kokornak, wiciokrzew pomorski ale nic się nierówna z milinem.
Zachęcam do uprawy .
Bolek
Zachęcam do uprawy .
Bolek
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witam. Jak widzę zdania są podzielone. Moze na mojej glebie nie będzie za bardzo się panoszyl. Zaryzykuję i wiosną posadzę przy murze. Zobaczymy co z tego wyniknie. Najwyżej będę klęła jak szewc i usuwała. Pozdrawiam
- Rubia
- 200p
- Od: 19 paź 2015, o 17:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Może nie będziesz musiała kląć jak szewc
Mam dwa miliny, oba kilkunastoletnie - jeden to ten najpospolitszy, pomarańczowy, a drugi czerwony, bodajże "Flamenco" - oba przy południowej ścianie domu wyglądają, owszem, ładnie, nie przemarzają, kwitną co roku, ale nigdy nie przyszłoby mi do głowy, że mogą być tak ekspansywne. Zupełnie, jakbym czytała o jakimś innym gatunku
Najwyraźniej jest to roślina bardzo zależna od warunków środowiskowych: jeśli jakieś miejsce jej się spodoba, wtedy szaleje, a w innym rośnie sobie grzecznie i bez ekscesów. Ten czerwony rośnie zresztą słabiej - może to kwestia odmiany.
![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)
-
- Od: 29 sty 2012, o 15:19
No to ja jestem ciekawa, jak milin Flamenco będzie się sprawował u mojego syna. Jak pisałam, u mnie nie ma odrostów korzeniowych, robiłam sadzonkę. Na mojej działce jest glina i trochę piasku, u syna sam piach i bardzo dużo wilgoci, bo osiedle powstało na terenie bagiennym, zasypanym piachem. Sadzonkę wsadziliśmy tej wiosny, ładnie urosła. Będę obserwować, czy tworzą się odrosty.
I tu i tam. Ni tu, ni tam... cz.2
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
Przyroda nie śpieszy się, a jednak ze wszystkim nadąża. Lao Tsy
Pozdrawiam....... Emilia
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Ja zauważyłam ,że u mnie takie odrosty zrobiły się tylko tam ,gdzie wykopałam roślinę i jeszcze ona mi się nie przyjęła , bo w sumie chciałam ją przesadzić . I JUŻ na wiosnę wykopałam sąsiadce te odrosty , a teraz znowu rosną młode patyki .
Beata![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
Beata
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Ano... U mnie ziemia fatalna, kredowa, ze skałą macierzystą na głębokości 30 cm miejscami ? i milin sobie rośnie całkiem ładnie, ale kwadratowych jaj nie odstawia...
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Od gleby to nie zależy, ale chyba jest tak, że odrosty daje taki, który też został odkopany i posadzony z odrostu.U mnie tak było. Natomiast u egzemplarza kupowanego w sklepie koleżanka ma wiele lat i na razie nie ma odrostów.Może to zależeć od sposobu rozmnażania.Posadź, południowa ściana to wymarzone miejsce dla milina.ewelkacha88 pisze:Witam. Jak widzę zdania są podzielone. Moze na mojej glebie nie będzie za bardzo się panoszyl. Zaryzykuję i wiosną posadzę przy murze. Zobaczymy co z tego wyniknie. Najwyżej będę klęła jak szewc i usuwała. Pozdrawiam
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Hej. W takim razie kupię sadzonke w szkółce, może będzie grzeczny . A mam dla niego ścianę południową z cegły więc liczę, że mi się odwdzięczy. To budynek dawnej stodoły więc jest wysoki. Pozdrawiam i dzięki za informację z własnych doświadczeń bo one cenniejsze niż to wszystko w sieci . ![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
![heya :wit](./images/smiles/witaj.gif)
-
- 0p - Nowonarodzony
Ok. Dzięki bardzo. Czyli rozumiem że muszę usunąć to co zostało i posiać na wiosnę świerze? Bo od ziemi ta fasola jest bardzo "zdrzewniała" i nie chciało mi sie wierzyć że to w jeden sezon urosło i myslałem że jest wielosezonowa. Dodam fotki w razie co żeby nie było, że nie o tej roślinie piszę. Dam fotkę teraz i jeszcze fotkę kwiata. Pozdrawiam
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/54/851e61d26a2d6376med.jpg)
![Obrazek](http://images77.fotosik.pl/54/b79f9352bd241bc9med.jpg)
![Obrazek](http://images75.fotosik.pl/54/851e61d26a2d6376med.jpg)
![Obrazek](http://images77.fotosik.pl/54/b79f9352bd241bc9med.jpg)
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Mi to bardziej na jakiś Milin wygląda, bo fasola to na pewno nie jest. ![Smile :)](./images/smiles/icon_smile.gif)
-
- 0p - Nowonarodzony
Ojej, to ale gafa
faktycznie masz racje. Widzisz jak dobrze ze wstawiłem te fotki. No ale strąki ma jak fasola
No to chyba zmienia całkiem postać rzeczy. To w takim razie może ktoś podpowie jak o to zadbać na zimę?
![wybij ;:124](./images/smiles/bangin.gif)
![Very Happy :D](./images/smiles/icon_biggrin.gif)