Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.

Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sukulenty, ale nie kaktusy - Akwelan_2009 cz. II.

Post »

Gracilis u mnie też nie rośnie.
- H. gracilis u mnie pomaleńku, ale przyrasta, a pytałem o H. bella, bo ta przez cały sezon "zatrzymała się w miejscu". W moim podłożu dla hoy jest około 30 - 40 % storczykowego.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Ja miałam domieszkę może 20%, albo i mniej, ale wilgoć i tak trzymała zbyt długo w porównaniu z tymi, które kory nie miały wcale.
U mnie bella miała zastój, jak zaprzyjaźniła się z przędziorkami. Oczywiście Bi58 załatwił sprawę 8-) Rośnie, krzewi się, kwitnie - aż miło.
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29

Post »

Magda - podlewałaś czy spryskiwałaś tym środkiem?

Akwelan - H. bella lubi chłodniejsze temperatury i wilgoć w powietrzu, może tego brakowało. Ja sobie z nią też nie radzę. W porównaniu z innymi musiała mieć więcej wilgoci w podłożu.
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

hoja bella u mnie za chwast robi. :)
Ukorzenia się wszędzie i rośnie dobrze we wszystkim. Tyle, że rzeczywiście chłodno zimuje - największa wisi w oknie do szklarenki. Tam całą zimę ma bardzo zimno, w duże mrozy poniżej 10 stopni.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Jeden z nielicznych kwiecistych watków o tej porze roku.
U mnie fiołki próbuja jeszcze kwitnąć.
Wątek nie o kaktusach, ale mam takie jedno cudo, które znalazłam pod łóżkiem M jak jeszcze nie był moim M - ponad 15 lat temu. Posadziłam i chyba rosnie - od 15 lat powieksza się zdecydowanie wolniej ode mnie ;:306 czekam aż zakwitnie, ale w czasie kiedy miał pąki przeprowadzalismy się. Stracił je i od 3 lat uparcie nie wypuszcza nowych. Noszę się z zamiarem przesuszenia go troche mocniej, zeby potem podlac z czymś odżywczym, ale nie wiem czy pomoze.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

H. bella lubi chłodniejsze temperatury i wilgoć w powietrzu, może tego brakowało.
Tyle, że rzeczywiście chłodno zimuje / ... /
- dziękuję za podpowiedzi, zmienię trochę skład podłoża i zmienię miejsce "zakwaterowania" na możliwie najchłodniejsze, jakie mogę jej zaoferować - chociaż ubiegłej jesieni, jako bardzo młode sadzonki zakwitły na tym stanowisku, co teraz przebywają.

Dzisiaj powtórnie nie udało mi się "uwiecznić", kolejnych faz rozkwitania pąka kwiatowego na Tavaresia angolensis, chociaż bardzo chciałem tego dokonać. Sam jestem ciekawy jak odchylają się płatki zewnętrznej korony, niestety będę musiał jeszcze poczekać. Tak wyglądał pąk kwiatowy dzisiaj rano:

Obrazek

- musiałem wyjść na nie więcej niż 50 - 60 minut. Po przyjściu zastałem już taki widok:

Obrazek

Obrazek

- po wielkości pąka kwiatowego spodziewałem się dużo mniejszego kwiatu, ale jestem mile zaskoczony, kwiat jest bardzo duży.
Roślina nadal "agresywnie" produkuje pąki kwiatowe, jeden jest już sporych rozmiarów:

Obrazek

- następne jeszcze maluchy:

Obrazek

Obrazek

- mam również niepowodzenie. Z niewiadomych dla mnie przyczyn, główny gałęziak na Duvalia caespitosa przy podłożu zrobił się miękki, "brązowy" - zgniły. Usunąłem go z podłoża, korzenie były białe zdrowe. Od tego gałęziaka odłamałem zdrowe gałęziaki i próbuję ukorzenić, nie wiem z jakim skutkiem. Miejsce - podłoże - gdzie rósł "zaatakowany" gałęziak posypałem ukorzeniaczem, bo tylko taki preparat z dodatkiem środka grzybobójczego miałem "pod ręką". Miejsce "awarii" widać na ostatniej fotce w prawym dolnym rogu. Zaatakowany zgnilizną gałęziak rósł w miejscu, gdzie widać najwięcej środka grzybobójczego. Rośliny od około m/w 3 tygodni stoją na sucho. Podłoże w okolicach roślin jest całkowicie suche.
Mieczysław
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kwiat jak zwykle piękny ;:333
Czy bardzo słoneczna była dziś pogoda? Czy może rozwinął się tak w "niepełnym" słońcu?
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy bardzo słoneczna była dziś pogoda?
- w Radomiu cały dzień pochmurno z niewielkimi, bardzo krótkimi przebłyskami promieni słonecznych, między chmurami.
Mieczysław
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Mieczysławie, podobnie było z moją Stapelią - tą, którą pokazywałam u siebie. Kwiat się do końca nie rozwinął, natomiast pęd zaczął się robić żółty od góry. Musiałam go uciąć. Ale dziwne, że szedł od góry, tylko zdaje się, że ja go mogłam uszkodzić.
Natomiast będę to do znudzenia powtarzać- przepiękne kwitnienia Tavaresii. Cudo. ;:333
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Akwelan_2009 pisze:(...) - mam również niepowodzenie. Z niewiadomych dla mnie przyczyn, główny gałęziak na Duvalia caespitosa przy podłożu zrobił się miękki, "brązowy" - zgniły (...)
piasek pustyni pisze:(...) podobnie było z moją Stapelią - tą, którą pokazywałam u siebie. Kwiat się do końca nie rozwinął, natomiast pęd zaczął się robić żółty od góry (...)
To tylko potwierdza fakt, że nie są to rośliny łatwe w uprawie (ogólnie, bo pewnie są wyjątki), i że trzeba uważać z wodą - zarówno z jej nadmiarem jak i brakiem ;:174
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Gdzieś czytałam, że trzeba się tych roślin po prostu nauczyć. I chyba rzeczywiście tak jest. Masz rację - przede wszystkim uważać z wodą - nadmiarem i brakiem. Ja jednak swoją stapelię uszkodziłam od góry, pamiętam, to był najdłuższy pęd i stawiając go na półkę, tak jakby niechcący "zadrapałam" górę. Stąd to żółknięcie od góry. Chyba, bo inne wytłumaczenie nie przychodzi mi na myśl.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

Prawda, pięknie i niezmordowanie kwitnie ;:333

To tylko potwierdza fakt, że nie są to rośliny łatwe w uprawie - czytałem swojego czasu artykuł hodowcy z wieloletnim stażem zabawy ze stapeliowatymi, w którym twierdził, że wśród tych roślin "dominują gatunki trudne i bardzo trudne w uprawie", a tych "łatwych" jest jak na lekarstwo. Nie ma sprawdzonego sposobu na hodowlę, dominuje raczej metoda prób i błędów. Podobno nawet najbardziej doświadczeni kolekcjonerzy mają z nimi problemy. A z wodą to rzeczywiście tak "na czuja". Najgorzej jest w czasie zimy, bo nie istnieje opcja zimowania na sucho tak jak u kaktusów.
piasek pustyni pisze:Ja jednak swoją stapelię uszkodziłam od góry, pamiętam, to był najdłuższy pęd i stawiając go na półkę, tak jakby niechcący "zadrapałam" górę. Stąd to żółknięcie od góry. Chyba, bo inne wytłumaczenie nie przychodzi mi na myśl.
- rana powinna się zagoić, zaschnąć. Moją S. divaricata kot bezczelnie żarł i roślina poradziła sobie nawet po odgryzieniu całego wierzchołka pędu :wink: Możliwe, że Twoją stapelię coś zaatakowało :?
Mateusz
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hmmm...tak jak u Ciebie Mieczysławie, u mnie zdarzyło się i zdarza, że jeden z pędów w kępie zamiera - zauważyłam, że zwykle najstarszy - sinieje, żółknię - jeśli go w porę nie usunę - gnije, ale jeśli go oderęe zawczasu, reszta rośnie dalej - są to zwykle odgałęzienia tego najstarszego, zamierającego i dobrze, jeśli mają już swoje korzonki, dlatego staram sie takie odgałęzienia - gdzie się tylko da - podsypywać żwirkiem, piaskiem...
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”