Ogródek KLEO CZ. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek KLEO CZ. 2

Post »

Kleo wstydź się doprawdy jedną stronę swego wątku przez rok zapełniać! Obrazek No jak Ty o mnie dbasz?! Obrazek
Opowiadaj jakie masz plany na ten sezon?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

To podziel się z nami tymi fotkami. My też tęsknie na nie patrzymy, a wracanie do starych stron nie jest fajne
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p
Od: 12 paź 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny - plany to ja mam jak zwykle ogromneeeee! Tylko pewnie z realizacja jak zwykle będzie ciężko. Niestety pracoholiczką jestem straszną, no i w dodatku towarzyska jestem, tu polecę, tam polecę i jak tu to wszystko pogodzić? Doba z gumy niestety nie jest. :( Tym sposobem zawsze coś jest zaniedbane. Do tego wielki remont w domu zaczęłam, sprzątania będzie masa, ale mam nadzieję, że przed prawdziwą wiosną dam radę. Na poczatek dzięki pięknej pogodzie zaczęłam dziś perwsze porządki w ogrodzie. Na razie wycinam ubiegłoroczne byliny i przycinam klematisy. Zrobiłam rekonesans w ogrodzie i okazuje się że za chwilę zakwitną przebiśniegi - pod warunkiem oczywiście, że nie przyjdą jakieś mrozy, jak by nie było to dopiero początek lutego. A teraz trochę zaległych ubiegłorocznych zdjęć - tak bym chciała żeby już tak było.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kleo, nie tylko Ty tęsknisz do takich widoków. Szafirki uwielbiam.
Co to jest na piątym zdjęciu :?: Szachownica ;:oj żółta ;:oj
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Tak - to żółta szachownica Golden Flag. Niestety dość droga 14 zł za cebulkę. Szukałam w ubiegłym roku tańszych, ale nie ma.
A to kolejne wiosenne fotki (oczywiście ubiegłoroczne) :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Kleo, niesamowite masz te pola szafirkowe.
Czy wykopujesz co jkiś czas cebulki :?:
Czy Muscari latifolium przyrasta u Ciebe :?: Moje niestety giną.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Niesamowicie wyglądają te tulipany w szafirkach. Ja w zeszłym roku pozbyłam sie cebulek szafirków
Oczywiście nei całkiem, ale przerzedziłam je znacznie.
Miałam czerwonego pierwiosnka, ale latem mi zaginął. Ciekawe, czy wiosną się znajdzie?
Raczej pewnie nie, bo skąd
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Wow ;:oj Piękne pola szafirków,ciekawe tulipanki,ciemiernik,tłuste pierwiosnki ;:oj
Zestawienie szafirków i białych tulipanów ...wow ;:333
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Aniu - pole szafirków mam już trzy sezony i tylko zmieniam dosadzone tulipany i inne cebulowe. Bardzo często cebulki podjadają mi nornice, więc dosadzanie jest konieczne, dotychczas jeszcze ich nie wykopywałam, bo nie rozrosły mi się zbytnio i nie zaczęły karleć. Muscari latyfolium u mnie też się nie rozrasta, a raczej go ubywa (może też za sprawą nornic).
Gosiu - w tym roku tulipanów między szafirkami nie będzie zbyt dużo, gdyż zaplanowałam jesienią duże nasadzenia narcyzów i to one będą dominowały na szafirkowym poletku wiosną. Pierwiosnek prawdopodobnie pokaże się wiosną, moje czasem całkowicie giną, a wiosną wyrastają ponownie.
Asma - cioekawe określenie "tłuste pierwiosnki". Nigdy tak o nich nie myślałam. :lol: Natomiast ciemierniki były rzeczywiście dorodne dzięki łagodnej zimie. W tym roku też powinny ładnie kwitnąć.

Z szafirkowym poletkiem jest o tyle fajnie, że tworzy ono tło do innych nasadzeń i bez większego wysiłku można co roku wymyślać nowe kompozycje. Chętnie bym je jeszcze powiększyła, ale miejsca trochę mało. :roll:
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Oj Kleo masz rację, szafirków nigdy za dużo! A widzisz ich widoczne namnażanie się? Jestem ciekawa ilu mogę spodziewać się w tym roku ze stu posadzonych w zeszłym..?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Kleo szafirkowo tulipanowa rabata cudna. ;:oj Szafirki z pięknymi zdrowymi liśćmi. ;:215 Prymulki takie wdzięczne, a ja mam tylko jedną. ;:131
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Aneczko - szafirki się namnażają, ale nie odbywa się w jakiś spektakularny sposób, po prostu po kilku latach jest ich dwa razy tyle, ale robią się drobniejsze i wtedy pora je porozsadzać. Po pierwszym roku będzie mała różnica, bo nowe przyrośnięte cebulki będą jeszcze bardzo małe.
Soniu - ja swoje szafirki wiosną ... strzygę. To znaczy przycinam im 2/3 liści ubiegłorocznych, są one zazwychaj długie i brzydkie więc je obcinam. W ten sposób wyglądają zdecydowanie ładniej a i kwiaty są lepiej wyeksponowane.
Awatar użytkownika
Dorfi
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 13:13

Post »

A próbowałyście kiedyś wysiewać szafirki? Zebrałam z moich całkiem sporo nasion i wysiałam część pod koniec lata - nic nie wzeszło. Pozostałą część nasion wsadziłam do lodówki, żeby się przechłodziły. Nie pamiętam ile je tam trzymałam, ale na pewno kilka tygodni. I wysiałam. Wzeszły tylko dwa i takie lichutkie są bardzo.
Wysiewałam do doniczek - za duże ryzyko, że na rabacie pomyliłabym młode szafirki z chwastami.
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Kiedy przycinasz szafirki?Moje zielone są już od jesieni ;:173
Awatar użytkownika
KLEO1
1000p
1000p

Post »

Asma- szafirki przycinam właśnie wiosną w marcu, kwietniu, zanim zaczną kwitnąć.
Dorfi - nigdy nie wysiewałam szafirków, za to systematycznie robię to z cebulicą, rozsiewa się bardzo szybko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”