Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

Ilonko jak pięknie to wymyśliłaś ,kwiaty na ścianie jaka ozdoba półek!W życiu bym na coś takiego nie wpadła .Gratuluję pomysłu ;:215
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Dziękuję Wam wszystkim za miłe słowa, ja też jestem bardzo zadowolona z efektu. Zależało mi, żeby nie było wrażenia kwiaciarni :D

akwe19 witam Cię serdecznie, fajnie, że dołączyłaś do nas, szaleństwo fiołkowe to jest to, życzę Ci byś wpadła głęboko! Zakładaj wątek i pokazuj co tam Ci rośnie :D

ewa321, fajnie, że wpadłaś, zachęcam do podglądania, nawrócenia i wybrania choć kilku odmian w ulubionych kolorach...;:108 Ja zainspirowana Twoim wątkiem szykuję się do kupienia kilku oplątw, wcześniej (o zgrozo) nie wpadłam na to, że przecież mogę je trzymać przy storczykach!! ;:oj

Marysiu, one są wszystkie na knotach więc codzienna pielęgnacja nie jest kłopotliwa. Gorzej z przesadzaniem i rozsadzaniem, jak się tego trochę nagromadzi to jak nic kilka dni roboty.. :shock:

Wesołych Świąt! :wit
Obrazek
wiera
200p
200p
Od: 11 lip 2014, o 14:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fiołkowy ,, dizajn " wyszedł na sześć z plusem,jest przestrzennie i estetycznie,wielkie brawa. ;:138
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Dziś będą pstrokatki...pstrokatki... :D
Są śliczne nawet bez kwiatów. Wyszperałam parę maluszków które podrastają i wypuszczają młode listeczki ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fiolaski o pstrokatych liściach wcale nie są trudniejsze w uprawie. trzeba tylko je trochę poznać :)

Liście variegata zawierają mniej chlorofilu i potrzebują nieco więcej światła by móc przeprowadzić proces fotosyntezy.

Niektóre maluszki wyrastają prawie całkowicie białe i należy poczekać z oddzieleniem od mamy, aż zielony kolor będzie stanowił min 50% wybarwienia, inaczej roślinka nie będzie w stanie się wyżywić i zginie. Żeby przyspieszyć proces zielenienia liści można sadzonkę podlać słabym roztworem nawozu o przewadze azotu (do roślin zielonych). Do rozmnażania kolorowej odmiany należy wybrać możliwie najbardziej zielony liść mateczny, zęby był w stanie "wykarmić swoje dzieci".

Wybarwienie liści jest ładniejsze w trochę niższej temperaturze, latem w czasie upałów może się zdarzyć, że liście robią się całkowicie zielone. Niektóre odmiany zielenieją gdy przygotowują się do kwitnienia. Roslina nabiera sił i magazynuje składniki pokarmowe. Po przekwitnięciu nowe młode listki znów wyrastają pięknie dekoracyjne.

Liście ładniej się wybarwiają w uboższej ziemi, przy systematycznym mocnym nawożeniu (szczególnie azotem) wybarwienie może osłabnąć lub całkowanie zaniknąć.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Ilonko piękne Twoje pstrokatki,ja właśnie ukatrupiłam pstrokatka dlatego tym bardziej dziękuję Ci za lekcję o tych fiołkach ;:196
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

Alez przepiękna kolekcja, imponująco to wygląda w salonie razem z TV. :D
akwe19
100p
100p
Od: 23 gru 2014, o 18:29

Post »

Dzięki za miłe powitanie na forum . :D Z listków które zakupiłam jeden ma jaśniejsze brzegi , więc chyba będzie pstrokaty . Bardzo fajnie że akurat udało mi się przeczytać informacje na temat odmian z białym przebarwieniem . To nie będę się śpieszyć z rozsadzenie młodych i cierpliwie poczekam aż się dobrze wybarwią , gdyż jestem ciut niecierpliwa i mogłabym zniszczyć niechcący młode roślinki .Bardzo zaintrygowało mnie sadzenie roślin na knocie . Trochę poczytałam na forum i planuję wypróbować jak będę miała więcej sadzonek . Obiecuję następnym razem wrzucić jakieś fotki zaczątków mojej hodowli .Wszystkim fankom fiołeczków życzę w Nowym Roku by ich kwiatuszki rosły jak szalone i kwitły nieustannie .
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 43&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Iwonko, a co się stało z Twoim fiołaskiem?

Mara, a jak, TV musi być, centralnie po środku, żeby dobrze widać było :lol:

Parrocja fajne skojarzenie, one faktycznie takie kociaste są troszkę i słodziaste :wink:

A propos kotów.. :wink:
Obrazek

akwe, super, pochwal się fotkami koniecznie :) Jeśli chodzi o knot ja też z nim eksperymentuję właśnie, na razie jestem bardzo zadowolona, fiołki rosną dobrze, szybko, równomiernie, szybciej zakładają pąki i kwiaty dłużej się trzymają. O wygodzie już nie wspomnę. Śledzę postępy moich maluszków i radość mnie ogarnia. Pisałam trochę o knocie w moim wątku, poczytaj sobie, może coś Ci się przyda. Teraz szukam najlepszego sposobu nawożenia :idea:
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Cudny widok, Illonko :D
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
Parrocja
200p
200p
Od: 10 gru 2014, o 17:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie, o takim futerku myslałam
akwe19
100p
100p
Od: 23 gru 2014, o 18:29

Post »

illonkojaki śliczny rudzielec . Ja też uwielbiam koty to bardzo mądre zwierzęta , choć potrafią narozrabiać .
Obrazek
A to moje fiołkowe przedszkole . Wcześniej korzonki puściły w wodzie a później posadziłam je w tych małych pojemniczkach . Listki kupiłam na allegro jako odmianowe , może uda mi się wyhodować z nich dorosłe okazy . Przeczytałam na forum , że jak nie puszczają listki młodych sadzonek to można uszkodzić listki , to je trochę od góry przycięłam . A to co odcięłam to posadziłam w ziemi może coś wyrośnie . :D
Obrazek
A to fiołeczki sadzone latem , dostałam listki od koleżanki , nie wiem jakie mają kolory i czy są odmianowe czy zwyczajne jakie można kupić w supermarketach.Jeden właśnie mi zakwitł , to zwyczajny o kolorze fuksji , czekam z niecierpliwością aż następne zakwitną . Obrazek
Pozdrawiam Ewka
Ewka i jej doniczkowce.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 43&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Ilonko, przepiękna aranżacja, wracam i wracam wciąż do Twoich zdjęć...podsuwam mojemu pod oczy i nic.... :;230 Przyjdzie samej zająć się stolarstwem chyba...
Powiedz mi tylko, czy nie masz kłopotów z wywracaniem tych kubeczków? Ja podczas podlewania wciąż coś poruszę i muszę sprzątac...aaaa....juz wiem, u Ciebie knoty, ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Ależ przepiękny rudzielec ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”