Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

Dziś po raz pierwszy zaraz idę opryskać pomidory pod folią i na balkonie
OW,który sporządziłem ok.2 m-cy temu.Sprawdzałem ,dalej jest spokojny zapach octowy.Robiłem go z octu jabłkowego z Kamisa.
Dodam iż płaciłem ok.8 zł.za 0,25l ;:124 ;:124 .Ostatnio jednak kupiłem ocet winny
wcześniej wskazywany przez forumowicz ,gdzie za 0,5 l.płaciłem niecałe 3 zł. :;230 :;230 .Nie zawiodłem się w ub.roku na MW,więc pewnie nie będzie zawodu
z OW. ;:63 ;:63
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

W sezonie duży problem stwarza infekcja zwłaszcza kwiatów przez Botritis cinerea co powoduje utratę dużej części plonów. Pewne nadzieje wiąże z opryskiem gron kwiatowych preparatem HT
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest opis preparatu HT?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Preparat ten wykorzystuje ciekawe właściwości tymolu i karwakrolu / izomer tymolu/, pochodnych fenolu.
Tymol i karwakrol - związki fenolowe występujące w olejkach roślin z rodziny wargowych. Z racji struktury zaliczane są również do monoterpenów. Szczególnie dużo tymolu, bo aż do 50%, występuje w olejku tymianku pospolitego. Tymol wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, i słabsze przeciwwirusowe. Podany doustnie działa również wykrztuśnie. Ma także działanie przeciwrobacze. Obecnie tymol (w postaci roztworów) stosuje się miejscowo jako środek do odkażania ran i błony śluzowej jamy ustnej. Stosuje się go również zewnętrznie w dermatologii.
http://www.farmakognozja.farmacja.pl/fi ... e&strona=2

Oba te związki obecne w tymianku są 25 razy bardziej bakterio- i grzybobójcze niż sam fenol / notabene używany jako konserwant do różnego rodzaju autoszczepionek/.
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40

Post »

forumowicz,czy masz opracowany gotowy preparat do stosowania?
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

To na Szarą napar, czy wywar z tymianku może być zapobiegawczo?
Pozdrawiam Eugenia
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Znając szeroki zakres biobójczy fenolu mam nadzieję, że szara pleśń się nie oprze. Napar wykluczony ze względu na małą rozpuszczalność tymolu w wodzie.
Awatar użytkownika
legina
1000p
1000p
Od: 21 maja 2013, o 11:19

Post »

Oprysk OW zrobiony.
Rozumiem,że HP oprócz oprysku ogórków,można zastosować również przeciwko
szarej pleśni?Zacier mam już przefiltrowany. :tan :tan
Oprysk szczególnie pod folią HP będzie b.istotny. ;:138 ;:138
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fenole
Przykłady fenoli

Wiele fenoli i polifenoli występuje naturalnie, np.

eugenol
gwajakol
hydrochinon
pirogalol
pirokatechina
resweratrol
rezorcyna
tymol
Ziele tymianku zawiera od 0,75 do 3,5% olejku, którego głównym składnikiem jest tymol i karwakrol. Właśnie wzajemny stosunek obu tych fenoli odpowiada za walory smakowe przyprawy.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Macierzanka_tymianek
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

Troszeczkę, o Tymolu :

"Tymol jako derywat fenolu ma właściwości typowe dla fenolu. Jest trudno wchłaniany z przewodu pokarmowego, dlatego stosowany był jako środek przeciw robaczycy, a także do odkażania błon śluzowych. Jest silną trucizną komórkową. Uszkadza wątrobę, nerki, serce i ośrodkowy układ nerwowy."

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tymol

Kolorowych....

Dopisuję, ponieważ tak podana informacja jest niepełna, przez co fałszuje obraz tymianku.
Tymianek jest stosowany jako zioło dzięki swym właściwościom, ale w konkretnych ilościach.
W moim poście poniżej są podane receptury.
Moderator.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Wątek oczyściłam ze zbędnej dyskusji.
Nie ma ona żadnych merytorycznych podstaw, by toczyć się w tym wątku.

Jest rzeczą oczywistą ponad wszystko, że alkoholowy ekstrakt z tymianku będzie zawierał całe mnóstwo związków,
m.in. fenole i flawonoidy. W żadnym wypadku nie będzie to czysty wyizolowany fenol,
który pierwszy raz został wyizolowany ze smoły węglowej.

Przytaczam cytat z artykułu o tymianku mojego guru ziołowego :D Dr Henryka Różańskiego

Ekstrakt z tymianku oraz tymol są składnikami licznych tabletek do ssania, kropli, syropów wykrztuśnych i przeciwkaszlowych. Najbardziej istotnymi składnikami czynnymi tymianku obok olejku eterycznego są kwasy fenolowe (kwas kawowy, chlorogenowy, kwas rozmarynowy 0,15-1,35%), triterpeny (kwas oleanolowy, ursolowy), garbniki i flawonoidy. Nadają one tymiankowi właściwości żółciopędne, przeciwzapalne, hepatoprotekcyjne i moczopędne. Po podaniu doustnym tymol i karwakrol stymulują system GALT układu pokarmowego, aktywują procesy odnowy nabłonków, pobudzają krążenie krwi w obrębie przewodu pokarmowego. Maja właściwości immunotropowe i silnie przeciwdrobnoustrojowe oraz antyparazytyczne. Tymol i karwakrol był w dawnej podawany doustnie przy chorobach pasożytniczych i infekcjach bakteryjnych jelit. Fenole i flawonoidy działają rozkurczowo. Ograniczają powstawanie toksycznych amin biogennych w jelicie grubym. Do praktycznych w użyciu preparatów tymiankowych należą:

- ziołomiód tymiankowy (powstały po zmieszaniu nalewki lub intraktu tymiankowego z miodem w proporcji 1:3), stosowany przy kaszlu, chrypce i przeziębieniu w dawce 1 łyżeczka co 3 godziny; ziołomiód można również sporządzić mieszając świeże zmielone ziele tymianku z miodem w podobnej proporcji z dodatkiem niewielkiej ilości alkoholu lub gliceryny;

- napar tymiankowy: 1 łyżka surowca na 1 szklankę wrzącej wody; pić małymi porcjami w ciągu dnia 1-2 szklanki naparu;

- intrakt tymiankowy: 100 g świeżego ziela tymianku zalać 300 ml gorącego alkoholu 40-60%, odstawić na 2-3 tygodnie, przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 5 ml.

Na tym proszę o poprzestanie niepoważnej dyskusji na temat tymianku, bo każdy post będzie lądował w wiadomym miejscu.
Moderator.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dla tych,którzy chcą rozszerzyć swoje wiadomości o zastosowaniu tymianku w ochronie przed chorobami grzybowymi: http://www.ingentaconnect.com/content/i ... 1/art00013 ;
http://www.iiste.org/Journals/index.php ... /3978/4035 ;
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Muszę podziękować koledze KaLo za dostarczony materiał i konstruktywny wkład w nasz eksperyment ;:180
Tak, jak w przypadku OW, tak i teraz, wzbogaciło to naszą wiedzę co do skuteczności proponowanego preparatu HT. Dowiadujemy się, że MIC/ najmniejsza skuteczna dawka / dla ekstraktów tymianku lub oregano są bardzo niskie rzędu 2-3 ppm/ ul/l /. Co prawda badanie tyczyło tylko grzybów z rodziny kropidlaków , niemniej jednak mechanizm działania tymolu i karwakrolu pozwala mieć nadzieję na ich skuteczność co do innych typów drobnoustrojów. Dowiedzieliśmy się również, że ekstrakt oregano jest skuteczniejszy do zwalczania grzybni a ekstrakt tymianku z kolei skuteczniejszy jest w przypadku zarodników grzybów.
Dowiedzieliśmy się również, że ekstrakt alkoholowy i to bez różnicy czy na zimno czy na gorąco jest znacznie skuteczniejszy od wyciągu wodnego, nawet na gorąco.

Po tej informacji skorygujemy nieco przepis. Korekcja polega na tym, że do sporządzenia ekstraktu bierzemy tymianek i oregano pół na pół.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”