Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Syringa
500p
500p
Od: 12 kwie 2012, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wiejski eksperyment Pat - Ogród wiosną 2014

Post »

Wiadro święconej wody na Stefana wylać, jak zacznie syczeć i skwierczeć, to wszystko sie wyjaśni.

Te wanienki wykopałaś czy te garnki, co na pieńku stoją ? Wanienki, tak? bo piszesz, że pomalowałaś..? NO, profesjonalne, jak z rystykalnego ogrodu na wystawie w Anglii ;:108
Mam gdzies zdjecia z netu, to pokaże, jak zechcesz.
Bea
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Wanienki wykopałam, nie w sensie, że były zakopane w ziemi, tylko pokryte grubą warstwą zasieków :wink: A inspiracje zawsze chętnie widzę, więc dawaj!

Zlew od tyłu jest płaski i ma uchwyty do powieszenia na ścianie, więc właśnie na ścianie prezentowałby się najlepiej - muszę popróbować na sucho na ścianach domu i tak w ten weekend eM mi nie zawiesi, bo wrócił tylko na dobę i ma ważniejsze zadania do wykonania (np. pójście do sąsiada i wyczajenie zamiarów Stefana :) )

Marysiu, ja mu już przy pierwszym spotkaniu sugerowałam, ze jakby chciał sprzedać, to ja znam paru chętnych szukających takich domów, ale mam wrażenie, że on się z owym pseudo-warsztatem już dogadał...no nic, eM zbierze newsy to się dowiem.

Majko, a o zgodę na wycinkę to ja się osobiście spytam, bo i tak mam interes do załatwienia w starostwie, to przy okazji wyrażę anonimowe obywatelskie zaniepokojenie :wink:

Dobra, rozpadało się w końcu trochę, niech pada na moje śliczne żuraweczki :)
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Druga propozycja: ..... wie pan co był u mnie wczoraj jakiś dziwny facet i pytał co to warsztat...chyba policja się nim interesuje ;:306
Awatar użytkownika
tomaszkowa
500p
500p
Od: 28 paź 2013, o 17:39

Post »

survivor26 pisze:... bo zaraz pójdę z kosą na Stefana, a głupio tak pójść siedzieć za idiotę :wink:
A jak chcesz to zrobić skoro sama kosę Stefanowi oddałaś?

Wiem jak się czuć możesz. Przerabiam to samo ale z siedliskiem po dziadkach. Niby nic mi do tego, bo nie mi się własność po nich przytrafiła ale serducho boli.
Pozdrawiam. Beata.
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

eeee...kosę oddałam spalinową, a tu myślałam o takiej kościuszkowskiej :) No bo popatrzcie jaki cudny bez wyciął....

Obrazek

Ale dość o wandalu, wracamy na drugą stronę drogi, w klimaty łowickie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podoba mi się efekt, choć na zdjęciach będzie bardziej widoczny, jak rośliny się rozrosną...osadziłam coś czerwonego, petunie z własnego siewu :wink: A to z ciapatymi liśćmi to nietypowy koleus.

Kontrast oranży z błękitami, potęguje widoczne w tle żurawkowisko:

Obrazek

Samo żurawkowisko jest ukończone, ale niewykończone:

Obrazek

Obrazek

Muszę udać się z taczką i łopatą do prywatnego kamieniołomu, czyli wykopać kamienie z górki przy warzywniku i dokończyć obwódkę. Muszę, jak w końcu przestanie padać, wybić chemią ten zielony wiecheć chwastów na środku. I muszę naprawić kosiarkę, wykosić busz dookoła i wykorzystać do ściółkowania :wink:

Między żurawki wsadziłam dalie, szałwie błyszczące i rudbekię jednoroczną. Dosieję jeszcze nagietków i nasturcji osiągając, mam nadzieję, efekt płonącej rabaty. Od tyłu zamknę ją chyba pigwowcami i przyciętym przez szalonego kosiarza cyprysikiem.

Na zurawkowisku nie udało mi się upchnąć wszystkich żurawek o Igi, więc reszta poszła na cienistą okalać ścieżkę:

Obrazek

i dokładać się do ogólnego efektu miszmaszu kolorystycznego:

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pati, a nie pomyślałaś, żeby machnąć wzorki na baliach? Dla wzmocnienia efektu łowickiego :D
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Żurawkom właściwie nie musisz nic dokładać one są piękne przez cały rok.
Ten plajstikowy stolik potraktuj papierem ściernym i pomaluj. Sama wiesz jak. :D
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Pati a dlaczego te stoliczki zostały takie wstydliwie białe, ja plastikowy stół pomalowałam na zielono i wygląda dużo lepiej ;:333
Uważaj z dosadzaniem dalii one czasem potrafią pożreć sąsiadki, a szkoda byłoby takich cudnych żurawek. Na zdjęciu ze ścieżką kamienną przez środek widać że robi się taki tajemniczy zakątek ;:215
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeden stoliczek to jest drewniany stołek pomalowany olejną, celowo zostawiony na dworze, bo warunki atmosferyczne szybciej usuwają farbę niż skrobak :wink: A plastikowy jest dzieci - nie bardzo chce mi się go przemalowywać, bo i tak zostanie upaćkany trawą, piaskiem, farbami i całą resztą...do tego krzesełka mają czerwone....więc do stylizacji są usuwane :) Docelowo ławka zyska do kompletu stół drewniany z nogą z bala lipowego, ale o tego eM jest potrzebny...a na razie to nawet huśtawki na Dzień Dziecka dla dzieci nie miał kiedy zrobić :(

Dalie w żurawkach są raptem trzy, z czego jedna z siewu, więc chyba ich nie zaduszą. Jednoroczne dosadziłam/dosiałam celowo, żeby zadarniły teren zanim zrobi to perz. Koncepcja ostateczna będzie w całości bylinowa, ale nie mam jej jeszcze do końca przemyślanej :wink:
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Pat
Coraz piękniej u Was, rabaty zaczynają wypierać rodzimą roślinność ....
Zlew mam i ja podobny, tylko bez tej kulki na dole, też kombinuję, gdzie go by...
Pat nie przejmuj się tym, jak to mówi moja Córka - '' Gnojownikiem Ninja'' :;230
Czasami jedyne rozsądne wyjście to olać za przeproszeniem. Na głupotę nie ma rady, tłumaczenie czy donoszenie nic nie da.... Nie ma sensu robić sobie wroga za płotem :roll:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Na szczęście bez jest niebywale żywotny i szybko odrośnie, a Ty zagoń EMa, żeby w wolnej chwili podwyższył płot kratką, rozłoży się Dorotkę, dosadzi Exelsę i kilka powojników, i zrobi się galanty parawan,
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, no właśnie, jak mi furia przeszła to sobie przypomniałam, ze czarny bez, jeśli nie zostanie wykarczowany to odbija błyskawicznie - sama walczę z kilkoma niechcianymi siewkami, a kilka chcianych celowo przycinam i rosną jak wściekłe :) Aż tak od dziada to się odgradzać nie chcę myślę, że parę tygodni posprawia dobre wrażenie i znowu ojcowiznę porzuci :wink:

Kilka przeddeszczowych obrazków, po dwóch dniach ulew wszystko w oczach urosło...mam punkt obserwacyjny na przedogródek z kuchennego okna i widzę, jak z godziny na godzinę rośliny idą w górę :wink:

Krzewuszka w krzakach - plan na przyszły tydzień to wyciąć chaszcze nad rzeką i wyłozyć miejsca między krzewami kartonami - wymyśliłam, że kartony docisnę poremontowym gruzem - trochę zmniejszę kupę śmieci za domem, a chwasty chyba spod takiego obciążenia to już tak łatwo nie wyjdą?:

Obrazek

Prawie kwitnąca telima (?)

Obrazek

Trochę zieleni majowej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nieokiełznana dzikość natury czyli migawki z byłego warzywniaka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I toooo...chyba seler, liście podobnie smakują...dwa lata rósł nieniepokojony ;:306

Obrazek
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Pati to nie seler....to lubczyk :D
Agata
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

majalis2013 pisze:Pati tonie seler....to lubczyk :D
oooo...a to by była niespodzianka, bo w tamtym miejscu na pewno go nie było...ale w sumie co szkodziło mu się wysiać? Obok rośnie rzodkiewka dwuletnia...własnie nasiona zawiązuje ;:306 Gdyby nie to, ze boję się pszczół to mogłabym tam parę uli postawić, wyszła mi całkiem ładna miododajna łąka i dzika plantacja truskawek i poziomek:

Obrazek

Bardzo chętnie rozdam potrzebującym po owocowaniu, bo zaczynam się obawiać klęski ekologicznej i pożarcia przez nie roślinności endemicznej :)
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Nie zły busz Ci wyszedł, naturalny i taki eko...nie jest źle i w takim gąszczu można sadzić warzywa, widziałam to gdzieś, na forum chyba nawet ;:108 w takim buszu to roślinki same się chronią przed chorobami i owadami.....spróbuj coś posadzić, a potem sama zobaczysz, czy tak można :heja..szczypior już masz, poziomki też i nawet lubczyk, więc co Ci pozostało, jak tylko spróbować ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”