Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.11
Co należy zrobić z pomidorami u których zdiagnozowano suszę fizjologiczną ? Ilona
-
- 50p
- Od: 4 cze 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Prosze powiedzcie co sie dzieje z moim pomidorkiem? Wyczytalam, ze to moze byc brak fosforu czy to mozliwe? To byla piekna sadzonka. Obok niego rosnie tez Krakowski i ma tylko niewielkie fioletowe przebarwienia.
Sa zasadzone w ziemi wymieszanej z obornikiem konskim. Mam kilka odmian i kazda ma inne problemy. Ale ten wyjatkowe zle wyglada. Co moge z nim zrobic zeby go uratowac?
Dzisiaj wieczorem zauwazylam ze w tunelu, kilka roznych odmian ma troche fioletowe wierzcholki. Jak myslicie co zaczyna sie z nimi dziac??? Rano byly calkiem zdrowe.
Prosze powiedzcie co sie dzieje z moim pomidorkiem? Wyczytalam, ze to moze byc brak fosforu czy to mozliwe? To byla piekna sadzonka. Obok niego rosnie tez Krakowski i ma tylko niewielkie fioletowe przebarwienia.
Sa zasadzone w ziemi wymieszanej z obornikiem konskim. Mam kilka odmian i kazda ma inne problemy. Ale ten wyjatkowe zle wyglada. Co moge z nim zrobic zeby go uratowac?
Dzisiaj wieczorem zauwazylam ze w tunelu, kilka roznych odmian ma troche fioletowe wierzcholki. Jak myslicie co zaczyna sie z nimi dziac??? Rano byly calkiem zdrowe.
Pozdrawiam Monika
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
------------------------------
Przepraszam ale nie mam polskich znakow.
No to Ciępomo pisze:
forumowicz oświeć mnie. Może to głupie pytanie ale te muszki się nazywają emigrantki, czy jakoś inaczej się zwą?
http://www.agrometeo.pl/pdf/szkodniki/mszyce.pdf
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Przelać porządnie podłoże, aby wypłukać namiar składników mineralnych i mieć nadzieje, że korzenie nie są w tragicznej kondycji i pomidory odbiją.ilona58 pisze:Co należy zrobić z pomidorami u których zdiagnozowano suszę fizjologiczną ? Ilona
- BobejGS
- Kontakt:
finestramonika Pytanie, kiedy te objawy się pokazały? Chodzi o czas od wsadzenia sadzonki do gruntu. Jest tu widoczny brak fosforu i miedzi który zapewne spowodowany jest nadmiarem azotu. Stąd moje drugie pytanie. Czy ten obornik koński dałeś wcześniej czy w ten sam dzień wysadzania i co oznacza
Czy to oznacza, że ten obornik nie dawałeś w dołek, który później przysypałeś ziemią i dopiero w to sadzonke, a po prostu wymieszałeś obornik z ziemią i w to sadzonke dałeś? Bo to również może być przyczyną.Sa zasadzone w ziemi wymieszanej z obornikiem konskim
ilona58
Z jakiego powodu ta susza? to występuje przy zbyt niskiej temperaturze , a teraz akurat upały więc to dziwne trochę
Z jakiego powodu ta susza? to występuje przy zbyt niskiej temperaturze , a teraz akurat upały więc to dziwne trochę
Zdiagnozowano u Zenmacha na poprzedniej stronie suszę fizjologiczną i chciałam się dowiedzieć czy można uratować takie pomidory. U moich też stożki są klapnięte,ale w namiocie temperatura wynosiła ponad 40 stopni.Teraz pomidory stoją na baczność-liście ładnie rozłożone. Ponieważ nie mam zrobionej analizy gleby może się u mnie wszystko przytrafić.Ilona
- BobejGS
- Kontakt:
Ale nie przesadzajmy aż tak, przy 40st mogły klapnąć Ale w tym wypadku obfite podlanie pomidorków też jest dobrym pomysłem
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
To ja pisałam o tej suszy.
Bo mnie się dokładnie przydarzyło to samo, mimo że podlałam pomidory,
liście na wierzchołkach w kilku pomidorach były i są klapnięte.
Ponieważ z braku czasu zaniedbywałam je i b.mało podlewałam, a potem nagle zlałam całą ziemię, stwierdziłam,
że zalałam korzenie totalnie. Jedne przyszły do siebie, inne nie.
Dziś te ofiary opryskałam Asahi.
Bo mnie się dokładnie przydarzyło to samo, mimo że podlałam pomidory,
liście na wierzchołkach w kilku pomidorach były i są klapnięte.
Ponieważ z braku czasu zaniedbywałam je i b.mało podlewałam, a potem nagle zlałam całą ziemię, stwierdziłam,
że zalałam korzenie totalnie. Jedne przyszły do siebie, inne nie.
Dziś te ofiary opryskałam Asahi.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Podlałam obficie i jak miną upały zobaczymy co się będzie działo. Ilona
-
- 500p
- Od: 9 paź 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z tego co piszecie, wyszło mi jednak, że to za gorąco. Taras od południa, absolutna patelnia, termometr wskazuje tam nie raz ponad 40C. Na pewno nie przenawożenie bo z tym nie przesadzam, zresztą stosuję odpowiednie dawki i nie codziennie w dodatku. Od jutra mają skończyć się upały, zobaczymy czy coś się zmieni.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2013, o 08:02
Witam, proszę o pomoc w diagnozie - na bawolim jest chyba sucha zgnilizna wierzchołkowa - jeśli się nie mylę (na szczęście znalazłem tylko jeden taki pomidor), natomiast na malinówkach stożki wzrostu są wręcz zawinięte, liście poskręcane a na końcówkach żółte plamy. Może ma to związek z zalaniem folii jakieś 3 tygodnie temu przez ulewy.
Związek widziałbym raczej w zbyt dużej temperaturze i za małej ilości wody, ile podlewasz i jak często ?