annaoj pisze:Taaaaaaaaaakie "oczy"...
Rewelka!
piasek pustyni pisze:Duże i ładne...Oczy oczywiście
BigDonn pisze:Nie no, teraz zdecydowanie ładniejsza, bez dwóch zdań, aż miło popatrzeć
ejacek pisze:A co do onej mamilarki z oczami to można by wymyślić fajną kompozycję wspólnie w jednym naczyniu z niejakim jegomościem Trichocereus bridgesii
Czyli mamilarka "bezwstydnica"
topless podoba się
Panienka na razie u mnie zostanie. Z ciekawości, jak dalej będzie sobie rosła. Co do reszty to też na razie niech sobie będą. Wszak miejsca na gwałt nie potrzebuję, bo i zakupów w planie żadnych.
ejacek pisze:Właśnie dlatego szacunek , że masz trudniej. Posiadacze szklarni czy parzenisk mają łatwiej
Dziękuję. Parapetowiec ma niestety pod górkę. Przyjdzie w końcu taki moment, że nie znajdzie się żadne wyjście na nowe rośliny
D-avi-D pisze:g. dubniorum JPR 60/154
g. kubesai JPR 68/154
Wydaje mi się, że to są te same rośliny, a pierwszy numer jest po prostu odrobine źle zapisany.
Obie to na pewno synonimy G. chubutense, lub jak kto woli G. gibbosum
A czy dokładnie te same? Tego nie wiem. Na pewno jest możliwość, że nr G. dubniorum jest pomyłkowy. No trudno. Na tą chwilę wyglądają nieco inaczej i to mi wystarczy
hen_s pisze:Ale... Gymnocalycium którymi nasz tutaj cieszysz są duuuużo ładniejsze!
Raz na jakiś czas można pokazać coś innego
A że nie mam nic więcej z tych "innych", to wracam do moich gymno.
Bieda, bieda i jeszcze raz bieda z kwiatami.
Gymnocalycium anisitsii
Gymnocalycium ochoterenae v. herbsthofferianum GN 100/510
A reszta męczy się tak jak np ten:
Gymnocalycium odoratum
A że kwiaty w powijakach to mam coś lepszego, a przynajmniej wg mnie bardziej interesującego. Czyli
before/after
Pokażę kilka gymno, jak się zmieniły nie tylko na przestrzeni paru lat, ale przede wszystkim jaka jest różnica między uprawą na wewnętrznym parapecie, a na zewnętrznym.
Gymnocalycium monvillei 2012
2015
Gymnocalycium damsii 2011
2013
2015
Gymnocalycium neuhuberii LF 10 2012
2015
A tu specjalnie dla Henia
Gymnocalycium hyptiacanthum v. mardelplatense WP 89/060 2014
2015
Nie zmienił się może bardzo, ale ładnie zaokrąglił