Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 3cz.

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Ja tych dworowych jeszcze nie nawoże jedynie naturalny nawóż pod rośliny dałam. Za jakiś tydzień podsypie je pierwszy raz azofoską ale to z 1 łyżke pod dużą rośline i będe powoli zwiększać w miare wzrostu.
A czy wkopywać to zależy w jakim regionie kto mieszka moje są wkopane ze 2 tyg i już dużo popuściły pędów a "zimowe" opadły. Nawet widze pączki :D
Biopon podlewam te co stoją na parapetach i nabierają masy zielonej czyli dużych liści. Na początku połowa dawki 1 raz dziennie a po 2-3 tyg jak rusą to cała dawka. Moje parapetowe jakieś 2 tyg są na pełnej dawce i jestem zadowolona. Pogodne dni sprzyjają wzrostowi.
A do innych roślin daje ale połowe dawki np pelargoni już są śliczne i kwitną :D
Zawsze powtarzam ilość podawane dawki azofoski zależy od wielkośći rośliny i etapu jej wzrostu.

Nie które nawozy do datur te specjalne są do podlewania codziennego, przy każdym podlewaniu ( dla 1 szt ok ale na kilka szt to bankróctwo), jedne 2 razy w tyg a inne tylko raz :wink:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam,
mam pytanie, jesienią jak przenosiłem daturę do garażu, to obciąłem ją chyba zbyt za wysoko - roślina trzyletnia, teraz ma około 1,80 od ziemi. Wydaje mi się nie zmieści się w ogródku (mam bardzo mały jak to przy szeregowcach - w ubiegłym roku korona miała średnicę około 3 m). Czy teraz moge jeszcze skrócić zdrewniałe pędy (gałęzie w zasadzie o jakieś pół metra - aż 4 sztuki). Wydaje mi się , że tak a jak sądzicie - zwłaszcza Ty Iwiko?

Jak najbardziej serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Jeszcze można podciąć bo przecież dopiero się budzą :wink: wiadomo lepiej kwitną powyżej Y ale zdążą je wypóścić :D
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 27 kwie 2009, o 14:59

Post »

Witam
Pozwolę zadać pytanie...Kupiłam daturę w centrum ogrodniczym, następnego dnia zobaczyłam plamy na liśćiach i zielone robaczki pod liściem-pewnie mszyce...Spryskałam karate z 5 dni temu...Na lisciach sporo dziur....niby na tych durzych lisciach nie ma juz tych robaczków ale zato na malutkich na czubku są....
Czy mam zrobic oprysk jeszcze raz? Ona ma 40 cm.. czy mam jej oberwac z dolu kilka lisci, zeby ładniej rozkrzewiala się??? czy lepiej w jej stanie nic nie robic...
Proszę pomocy!!!!pisalam juz wczesniej ale nikt mi nie odpowiedzial....a ona mi marnieje z dnia na dzien.... :cry: :cry: :cry: :(
Ogrodnik04
200p
200p
Od: 13 mar 2009, o 15:38

Post »

A czy mogłabyś dodać zdjęcie datury? :wink: Ja na wszelki wypadek prysnąłbym delikatnie tym środkiem.
Pozdrowienia
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

tak na pewno dodam zdjęcie tylko bateria w aparacie się ładuje...i odrazu zrobie i wstawie!
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

http://www.garnek.pl/bablyss/5262661
http://www.garnek.pl/bablyss/5262663
http://www.garnek.pl/bablyss/5262661
Mam nadzieję ze się powiodlo to wklejanie...no i jak myslicie??? robaczków nie widac niestety...sa zielone jedna przy drugiej...A i jeszcze pytanie:czy mam jej uczknąc troszke lisci z dolu na leprze rozkrzewienie czy lepiej jej juz nie męczyc???
Proszę jak wiecie to podszkolcie mnie.... :oops:
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Na moje oko to są uszkodzenia mechaniczne które wyszły później i te białe plamy to ze słońca nie przejmować się za bardzo nimi bo to nie uniknione :wink: jeszcze bym te liśćie na jakiś czas zostawiła, bez oprysku się nie obędzie powtużyć za 4 dni czasem nawet jeszcze ...
Na pewno wskazana większa doniczka, postawić w miejsce stałe.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

O nie...uszkodzenie mechaniczne to nie!!! z dnia na dzień coraz więcej dziur na liściach!!! to się rozprzestrzenia -raczej tak bym to określiła. Doniczka to wiadoma sprawa jeszcze dzis to zrobię.To jak 4 dni temu ją opryskalam to mogę jej dziś powtorkę zrobic???a nawozić juz ją mogę ??
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

W sumie to mi również się wydaje,że to uszkodzenia od wiatru(ocieranie sie liści),jednak miałam sporo dziurek na liściach dzięki skorkom(szczypawkom) :evil:
Po przesadzeniu można nawozić po około dwóch tygodniach.
Cierpliwości-datury rosną bardzo szybko i na pewno ładnie Ci się wkrótce rozkrzewi :D
bablyss
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za podpowiedzi
Zabieram daturę na noc do domu, balkon mamy zasłonięty...dzis chlapły jej liscie....prysnełam delkikatnie wczoraj jeszcze tym karate, moze dlatego...robaki ma nadal ale na samym czubku (Górnych, małych lisciach)
Dziękuję za porady.
Awatar użytkownika
darla80
1000p
1000p
Od: 29 sie 2008, o 10:18

Post »

Z mszycami na sadzoneczkach rozprawiłam się spłukując je wodą i to co zostało zebrałam ręcznie-obeszło się bez chemii :wink:
Najbardziej niecierpię ich spośród wszystkich szkodników,co roku mam z nimi problem na fuksjach :evil: Mnożą się szybciej niż króliki :evil:
Awatar użytkownika
andrzej1050
500p
500p
Od: 4 lip 2007, o 17:44

Post »

iwika pisze:Jeszcze można podciąć bo przecież dopiero się budzą :wink: wiadomo lepiej kwitną powyżej Y ale zdążą je wypóścić :D
Dzięki serdeczne,
no to obetnę -chociaż trochę obawiam się opóźnienie kwitnienia.

Bardzo serdecznie
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”