Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Masz tu fachowe opracowanie. Dotyczy szerokiego zagadnienia ochrony. Warto sobie to wkleić i mieć.
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 24&cad=rja
https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q= ... 24&cad=rja
Wygląda na to, że albo mączniak rzekomy, albo bakteryjna kanciasta plamistość. Czy mamy na to jakiś ekologiczny środek ? Zrobiłem HT, ale czy na to by poskutkowała ?
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz proszę o pomoc, co jest moim ogórkom? Link podany przejrzałam, ale nijak mi nie pasują objawy na zdjęciach do moich ogórków
Zmiany występują na pojedynczych roślinach, na dolnych liściach. Ogórki rosną pod folią, nawóz krowi przekompostowany i zasilone dwa razy pokrzywówką. Opryski co 5 dni HT i OW.
Pozdrawiam Eugenia
Za duże stężenie składników w podłożu . Najprawdopodobniej gleba w tunelu , jak w większości tu reprezentowanych analiz, miała dużą zawartość składników już przed nawożeniem
Tomekz
HT jak najbardziej. Tymol ma właściwości m.in bakteriobójcze, a kanciastą wywołuje właśnie bakteria . Kwas sorbowy też ma działanie antybakteryjne, ale słabsze/za wyjątkiem bakterii kwasu mlekowego na które nie działa /.
Tomekz
HT jak najbardziej. Tymol ma właściwości m.in bakteriobójcze, a kanciastą wywołuje właśnie bakteria . Kwas sorbowy też ma działanie antybakteryjne, ale słabsze/za wyjątkiem bakterii kwasu mlekowego na które nie działa /.
Tomekz
To nie wygląda ani na jedno ani na drugie, ale trudno jednoznacznie ocenić bo zdjęcia są nieostre
To nie wygląda ani na jedno ani na drugie, ale trudno jednoznacznie ocenić bo zdjęcia są nieostre
dyrydyry7 kurczę tak mi to wygląda. Najpierw był problem z mszycami, w sumie nie do końca je zwalczyłem, a teraz takie rzeczy.
forumowicz z tego linku co mi podałeś bardziej mi pasuje mączniak rzekomy, ale to jest takie podobne, że ciężko stwierdzić. Jutro wykonam oprysk HT i zobaczymy... A jeśli chodzi o mączniaka to, co miedzian ? Za ciepło chyba trochę, chciałbym się przygotować jakby HT nie poskutkował.
forumowicz z tego linku co mi podałeś bardziej mi pasuje mączniak rzekomy, ale to jest takie podobne, że ciężko stwierdzić. Jutro wykonam oprysk HT i zobaczymy... A jeśli chodzi o mączniaka to, co miedzian ? Za ciepło chyba trochę, chciałbym się przygotować jakby HT nie poskutkował.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Ogórek mojej siostry. W dziale paprykowym było o podobnych zmianach wywołanych przedobrzeniem azotem. Siostra i owszem polała pokrzywówką + miała suszę przez ostatnie 2 tyg. Ziemia bardzo zbita.
Swoją drogą ma mszyce ale one chyba nie poczyniłyby takich przebarwień.
Pozdrawiam Jola
http://aggie-horticulture.tamu.edu/vege ... disorders/
Dobra ściąga, tylko pech. Znów w języku angielskim.
Dobra ściąga, tylko pech. Znów w języku angielskim.
- kama_80
- 1000p
- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
Wszystko by się zgadzało (nosa trochę też miałam ), dzięki. Siostra ma bardzo ciężką i zbitą ziemię a do tego co roku susze bardziej dotkliwe niż u mnie. Podlewa sporadycznie a jak już podleje to z nawozem czy gnojówką.
Redliny odpadają bo ogórki są posiane punktowo, mają być prowadzone na płasko.
Dać ziemi przeschnąć i podlać nawozem wieloskładnikowym? Braki magnezu pewnie też przydałoby się uzupełnić.
Redliny odpadają bo ogórki są posiane punktowo, mają być prowadzone na płasko.
Dać ziemi przeschnąć i podlać nawozem wieloskładnikowym? Braki magnezu pewnie też przydałoby się uzupełnić.
Pozdrawiam Jola
Pisałam wcześniej o mączniaku prawdziwym na moich ogórkach ,niestety oprysk sodą nie daje rady (((Mam pytanko odnośnie HT czy nawet codzienny oprysk powinien sobie poradzić?Na razie HT nie chcieliśmy mieszać z sodą-ile dni odczekać?. Co radzicie?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
A po co Ty chcesz HT mieszać z sodą ?.
Jeśli masz HT to te ogórki już dawno powinny być nim opryskane.
Jeśli masz HT to te ogórki już dawno powinny być nim opryskane.