Tak z czystej, akademickiej ciekawości. Co u Ciebie oznacza za dużo rozsad?aria pisze:Ja mam za dużo rozsad i za mało czasu na zabawę
Siew, rozsada,pikowanie cz.2
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Podłoże do wysiewów i pikowania cz.2
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Podłoże biedronkowe u mnie na cenzurowanym. W ubiegłym roku na jesieni miałam w nim jesienne ogórki, listki coś podgryzało, a nic widać nie było. Do podsypania może być, ale do delikatnych rozsad ryzykowne. Poza tym to podłoże bywa różne, miałam lepsze i gorsze, pełne nierozłożonych gałązek.
Re: Uprawa melonów cz. 2
Ja mam w tym roku wszystkie rozsady w ziemi z Biedronki i świetnie rosną, melony, pomidory, papryki i dynie.
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Szukałam dziś tej Vervy do wysiewu w różnych Casto we Wrocławiu i niestety nigdzie już nie ma. Szkoda, bo ta ziemie była świetna. Mają jeszcze resztkę Aury do warzyw i ziemię uniwersalną Sterlux. Kupiłam tą uniwersalną, bo nie mam do czego poprzesadzać pomidory ani w co siać dyniowe.
Opis z opakowania:pH 5,5-6,5, zasolenie nie więcej, niż 1,9g NaCl/dm3, Nawóz NPK(14:16:18) 0,6kg/m3.
Czy w taką ziemię mogę przesadzić rozsady pomidora i papryk (spore, po 4-5 liści właściwych)? Gdybym chciała też posiać dynie i cukinie, jakieś rośliny ozdobne, to dadzą sobie w takiej ziemi radę (tu ewentualnie mogę zamówić inne podłoże, bo jest na to czas)? Może powinnam domieszać odkwaszony torf, jakimś konkretnym składnikiem zasilić, jeśli tak to co i w jakiej ilości? W dotyku jest podobna do podłoża do siewu Vervy, może odrobinę mniej luźna, ale mam perlit, może też ktoś mi doradzi, jaka proporcja ziemi i perlitu byłaby najlepsza.
Opis z opakowania:pH 5,5-6,5, zasolenie nie więcej, niż 1,9g NaCl/dm3, Nawóz NPK(14:16:18) 0,6kg/m3.
Czy w taką ziemię mogę przesadzić rozsady pomidora i papryk (spore, po 4-5 liści właściwych)? Gdybym chciała też posiać dynie i cukinie, jakieś rośliny ozdobne, to dadzą sobie w takiej ziemi radę (tu ewentualnie mogę zamówić inne podłoże, bo jest na to czas)? Może powinnam domieszać odkwaszony torf, jakimś konkretnym składnikiem zasilić, jeśli tak to co i w jakiej ilości? W dotyku jest podobna do podłoża do siewu Vervy, może odrobinę mniej luźna, ale mam perlit, może też ktoś mi doradzi, jaka proporcja ziemi i perlitu byłaby najlepsza.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Agnieszka
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
Dla oszczędności producenci dają więcej torfu niż czarnoziemu,tańszy jest z Litwy /Ukrainy torf niż nasza ziemia a po rozdrobnieniu w workach taki napowietrzony robi objetość...malowanalala pisze:Mam w tym roku porównanie podłoża z Lidla i z Biedronki.
To z Lidla ma wyższy ciężar właściwy i występują w nim zbrylone twarde
kawałki. Podłoże z Biedronki ma luźniejszą strukturę.
LEGENDS NEVER DIE
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
Ja w tym roku testowałam 4 podłoża do siewu i pikowania:
1. Kokosowe Floratin - jeżeli sprzedawca prawidłowo je przechowywał (a nie jestem tego pewna, bo worek był wyblakły i leżał zapewne od poprzedniego roku pod gołym niebem), to było strasznie wysuszone i ciężko było je nawodnić, gdyby nie to, byłoby całkiem niezłe
2. Kronen - byłam zadowolona dopóki nie kupiłam Sterluxa, sypkie, drobna struktura, zasklepia się po podlewaniu
3. Sterlux z Tesco - zdecydowanie wygrywa to zestawienie
4. Agrotorf z Intermarche - był w promocji, spore patyki, dodatek perlitu, brak informacji o ilości nawozów, po podlaniu robi się strasznie ciężka i zbita. Przelałam papryki i teraz od kilku dni czekam aż przeschnie, ale nie widać, żeby chciała :/
Jak już wyżej napisałam, z tej listy najlepszy moim zdaniem jest Sterlux - mimo wilgotności pozostaje lekka i sypka, nie robią się grudy, nie zasklepia się po podlewaniu. Jestem nią zachwycona.
Mam raczej ubogie podłoże w warzywniku, więc przed wysadzeniem rozsady do ziemi ogródkowej dodaję ziemię uniwersalną AB z Castoramy. Generalnie jestem z niej zadowolona, chociaż wczoraj z jednego z worków wypadł mi... drutowiec ;) Nie miałam sumienia go eksterminować, więc zasilił moją kilkutysięczną zapewne drutowcową ogródkową armię.
1. Kokosowe Floratin - jeżeli sprzedawca prawidłowo je przechowywał (a nie jestem tego pewna, bo worek był wyblakły i leżał zapewne od poprzedniego roku pod gołym niebem), to było strasznie wysuszone i ciężko było je nawodnić, gdyby nie to, byłoby całkiem niezłe
2. Kronen - byłam zadowolona dopóki nie kupiłam Sterluxa, sypkie, drobna struktura, zasklepia się po podlewaniu
3. Sterlux z Tesco - zdecydowanie wygrywa to zestawienie
4. Agrotorf z Intermarche - był w promocji, spore patyki, dodatek perlitu, brak informacji o ilości nawozów, po podlaniu robi się strasznie ciężka i zbita. Przelałam papryki i teraz od kilku dni czekam aż przeschnie, ale nie widać, żeby chciała :/
Jak już wyżej napisałam, z tej listy najlepszy moim zdaniem jest Sterlux - mimo wilgotności pozostaje lekka i sypka, nie robią się grudy, nie zasklepia się po podlewaniu. Jestem nią zachwycona.
Mam raczej ubogie podłoże w warzywniku, więc przed wysadzeniem rozsady do ziemi ogródkowej dodaję ziemię uniwersalną AB z Castoramy. Generalnie jestem z niej zadowolona, chociaż wczoraj z jednego z worków wypadł mi... drutowiec ;) Nie miałam sumienia go eksterminować, więc zasilił moją kilkutysięczną zapewne drutowcową ogródkową armię.
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Kontakt:
Zauważyłam ze podłoże do wysiewow dość szybko znika i zostaje w sklepach uniwersalne, ewentualnie dedykowane do zió czy warzyw. Tez mam jeszcze pomidory importowi do pikowania plus kilka warzyw do wysiewu. Nie mam gdzie w domu trzymać tych worków wiec kupuje sukcesywnie jak potrzebuje. Ale boje sie ze za chwile nigdzie go nie znajdę
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pewnie nic wielkiego się nie stanie jeżeli rozsada zostanie popikowana do ziemi z większą zawartością nawozu 1,2 kg/m3.Jak to policzyć to jest to 120 mg/l ,a to o wiele mniej niż liczby graniczne osiągane zalecane przy fertygacji.
- Aguss85
kaLo czyli tu to stężenie 0,6kg/m3 tym bardziej jest w porządku? A proporcje makroskładników też są ok?
dontcallmebaby jeśli znalazłaś w Tesco Sterluxa to chyba tam też dziś pojadę, może jeszcze będzie
dontcallmebaby jeśli znalazłaś w Tesco Sterluxa to chyba tam też dziś pojadę, może jeszcze będzie
Agnieszka
Agnieszka
- dontcallmebaby
- 50p
- Od: 30 mar 2015, o 16:21
W Tesco w Tychach był - chociaż domyślam się, że do Tychów nie pojedziesz ;) Ale najgorsze to, że ziemie ze znaczkiem Tesco wszystkie były w jednym miejscu, a ten Sterlux schowany, z 10m dalej, na skraju działu. Przypadkiem go znalazłam. Był tylko w workach 10l.
Pomyliłam się w poprzednim poście tu:
Pomyliłam się w poprzednim poście tu:
Oczywiście o Brico chodzi.4. Agrotorf z Intermarche
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Agnieszko,nikt nie odpowie wiążąco bez analizy zasobności podłoża z konkretnej partii .Znamy tylko ilość nawozu dodanego do mieszanki torfów i czego tam jeszcze,co producent miał pod ręką.Ilość makroelementów pochodzących z tej ilości nawozu (YMC 12:11:18 +mikro) to ok.1/10 tego,co potrzeba do dobrego wzrostu pomidorom i paprykom. Te ilości N:P:K to 14,4 mg/l :13.2 mg/l :216 mg/l. Liczby graniczne dla tych upraw to : 150 -200 : 138-184 :240-300 .mg/l. W zależności od zawartości NPK w substratach użytych do produkcji podłoża liczby te mogą być przekroczone albo być o wiele za małe.Moim zdaniem różnica pomiędzy tym czy dodano z nawozem 14 czy 7 mg azotu na litr podłoża nie gra większej roli.Proporcje wydają się być dobre.Rozpuszczając 12-14 g tego nawozu w 10 l wody otrzymamy nawóz zawierający 144-168 mg/l N , 132-154mg/l P , 216-252 mg/l K
- Aguss85
Takiej analizy na pewno dla worka ziemi nie wykonam
Po prostu zaufam producentowi, jeśli proporcje dodanego nawozu NPK są w miarę w porządku to pewnie podlewanie wodą z nawozem dedykowanym pomidorom za jakiś tydzień powinno też im pasować. Niestety system korzeniowy tych pomidorów wyglądał tragicznie i ziemia Substrala jak zbita bryła gliny nie chciała się od nich odczepić, nie wiem, czy to przesadzanie przeżyją Dziękuję raz jeszcze, że doradziliście mi przesadzanie podejrzanych rozsad papryki z plamkami z tej ziemi, bo przynajmniej część roślin w ocalała
Edit// Wciąż się zastanawiam nad tym, co napisałeś, dobrze rozumiem, że nawet, gdy producent pisze że podłoże jest na bazie torfu odkwaszonego, to ma ono jakąś (znaczną) zawartość innych soli, niż np jakaś tam wapniowa pozostałość odkwaszania? Może pytanie niemądre, ale nie znam się na tym, za to na pewno gdzieś tu czytałam, że odkwaszony torf należy traktować jako podłoże jałowe, co ja rozumiem jako brak takich soli. Wygląda na to, że źle to rozumiem, bo prócz nawozu, jaki został dodany może być masa innych soli potasu, fosforu, związków azotu, zgadza się?
Po prostu zaufam producentowi, jeśli proporcje dodanego nawozu NPK są w miarę w porządku to pewnie podlewanie wodą z nawozem dedykowanym pomidorom za jakiś tydzień powinno też im pasować. Niestety system korzeniowy tych pomidorów wyglądał tragicznie i ziemia Substrala jak zbita bryła gliny nie chciała się od nich odczepić, nie wiem, czy to przesadzanie przeżyją Dziękuję raz jeszcze, że doradziliście mi przesadzanie podejrzanych rozsad papryki z plamkami z tej ziemi, bo przynajmniej część roślin w ocalała
Edit// Wciąż się zastanawiam nad tym, co napisałeś, dobrze rozumiem, że nawet, gdy producent pisze że podłoże jest na bazie torfu odkwaszonego, to ma ono jakąś (znaczną) zawartość innych soli, niż np jakaś tam wapniowa pozostałość odkwaszania? Może pytanie niemądre, ale nie znam się na tym, za to na pewno gdzieś tu czytałam, że odkwaszony torf należy traktować jako podłoże jałowe, co ja rozumiem jako brak takich soli. Wygląda na to, że źle to rozumiem, bo prócz nawozu, jaki został dodany może być masa innych soli potasu, fosforu, związków azotu, zgadza się?
Agnieszka
Agnieszka
-
- 200p
- Od: 7 gru 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W tym roku stosuje ziemię uniwersalną z PSB ,wszystko idzie pomyślnie zacząłem feretygować dopiero po pikowaniu lub po kilku podlaniach czystą wodą. Bardzo fajne podłoże z tendencją do nie utrzymywania błota po podlaniu i szybko się przesusza co w parapetowych regulowanych warunkach jest nam chyba na rękę