Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Jedna sadzonka ma jedną gałązkę a druga sadzonka ma dwie gałązki ,jutro je zabezpieczę bo zauważyłam,że są one bardzo kruche :D co do tłumaczenia swojej żonie,kiedyś pytałam instruktora nauki jazdy jak to możliwe,że jego żona nie ma prawa jazdy ,a on mi odpowiedział,że gdyby zdecydowała się na prawko jak była jego narzeczoną nie byłoby problemów,ale że zdecydowała się jako już żona nie był w stanie jej doprowadzić do egzaminu ;:306
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
agnieszka0308
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2013, o 16:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziś już lepiej widać coraz bardziej się nasilają plamy i udało mi się je uwiecznić na zdjęciu.
Co to może być i czy oprysk nie spowoduje opadnięcia gron owocowych?
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Mączniak Prawdziwy. Ja bym pryskał Topsinem 0,2%. Nie oprysk, a mączniak za chwilę pozbawi Cię gron.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja mam winirośl przy altance,owoce maja fioleowo czerwone, słodkie. Wyczytałam i dopasowałam ,że cięcie musi długie. Ale pytanie mam inne. Czy teraz mogę przycinać ,wycinać łozy ,które rozrosły się i mam busz?. Oczywiście chcę ciąć te ,na których nie ma gron.
Oinone
200p
200p
Od: 16 paź 2010, o 08:53

Post »

Drodzy Forumowicze,

mam pytanie dotyczące zanikania gron...

Rok temu, jesienią, dostałam od sąsiada dużą sadzonkę (ok 2,5m długości) nieznanej odmiany ciemnego winogrona. Ponoć to jakaś roślina przywieziona lata temu z byłego ZSRR : ) Wiem, że u niego rodzi piękne owoce - małe ale jędrne i smaczne. W maju zauważyłam drobne kwiatostany na mojej winorośli, potem przekształciły się w maleńkie gronka by...zaniknąć... zaniknąć tzn. część kuleczek gronowych odpadła/została zjedzona (?) a część jakby przyschła na ogonku... Co może być tego przyczyną?
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

Pelasia pisze: Czy teraz mogę przycinać ,wycinać łozy ,które rozrosły się i mam busz?. Oczywiście chcę ciąć te ,na których nie ma gron.
Łóz (zeszłorocznych zdrewniałych) lepiej już o tej porze nie wycinaj. Natomiast jak najbardziej wskazane jest teraz usuwanie (wyłamywanie lub wycinanie - w całości) nadmiaru latorośli (zielonych) - zwłaszcza tam, gdzie z jednego pąka wyrosło więcej niż 1. Popatrz na filmik:
(min. 15:15) https://www.youtube.com/watch?v=AVUB9tYpMW8 (pani mówi błędnie o łozie, ale tak naprawdę chodzi o latorośl)
lub
https://www.youtube.com/watch?v=LAmZ2aK ... SJ7dapMJbR
Pozdr.
Jarek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No właśnie chodziło mi o latorośle :oops: Blondynka ;:306
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oinone pisze:Drodzy Forumowicze,

mam pytanie dotyczące zanikania gron...

Rok temu, jesienią, dostałam od sąsiada dużą sadzonkę (ok 2,5m długości) nieznanej odmiany ciemnego winogrona. Ponoć to jakaś roślina przywieziona lata temu z byłego ZSRR : ) Wiem, że u niego rodzi piękne owoce - małe ale jędrne i smaczne. W maju zauważyłam drobne kwiatostany na mojej winorośli, potem przekształciły się w maleńkie gronka by...zaniknąć... zaniknąć tzn. część kuleczek gronowych odpadła/została zjedzona (?) a część jakby przyschła na ogonku... Co może być tego przyczyną?
Ciesz się że żyje. Taką sadzonkę należało przed posadzeniem krótko przyciąć, a od wiosny na spokojnie budować formę krzewu. Bardzo dobrze, że krzew zrzucił kwiatostany.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak się zastanawiam, bo mam 3 letnia sadzonkę Krystal,zawiązała grona i nie wiem czy mam je usunąc ,czy pozwolić zaowocować
Asia
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

agnieszka0308 pisze:Dziś już lepiej widać coraz bardziej się nasilają plamy i udało mi się je uwiecznić na zdjęciu.
Co to może być i czy oprysk nie spowoduje opadnięcia gron owocowych?
Obrazek
Obrazek
Modelowe zdjęcie prawdziwego. Na bazie takich zdjęć można zrobić galerię chorób winorośli, tylko trzeba znaleźć chętnego z wiedzą do nadzorowania, żeby głupot nie było.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pelasia pisze:Tak się zastanawiam, bo mam 3 letnia sadzonkę Krystal,zawiązała grona i nie wiem czy mam je usunąc ,czy pozwolić zaowocować
Asia
3 letnia to już nie sadzonka, to już krzew. Niech karmi to grono.
Piotr
Awatar użytkownika
kama_80
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2013, o 09:33

Post »

U mnie prawdziwy był już tydzień temu. Od tamtej pory non stop kropi i nie mam jak zrobić efektywnego oprysku. Oby przetrwał winogron do piątku. Ponoć ma być słonecznie.
Pozdrawiam Jola
Oinone
200p
200p
Od: 16 paź 2010, o 08:53

Post »

--> kapitan

Dziękuję za nieco obcesową, ale konkretną odpowiedź. Widzę, że sadzonka wypuszcza coraz więcej pędów, więc powinna przetrwać...

dziękuję i pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”