Borówka amerykańska - 6 cz

Drzewa owocowe
Zablokowany
dolores10
50p
50p
Od: 11 wrz 2014, o 16:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Borówka amerykańska - 6 cz

Post »

Zamieranie wierzchołków- robią się czarne- myślałam że od słońca a może to jednak Objaw żerowania larwy pryszczarka? U mnie wygląda identycznie jak na zdjęciach zmoderowano

Ktoś spotkał się z takimi objawami? W jaki sposób się tego pozbyć?

Link usunięto.
Proszę posiłkować się własnymi zdjęciami.
Odsyłanie do innych stron internetowych zupełnie nie jest potrzebne.
bab...
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p
Od: 1 maja 2015, o 20:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli liście i łodygi czerwienieją to niedobór fosforu.
Awatar użytkownika
zikkk
200p
200p
Od: 9 paź 2009, o 20:35

Czy odciąć pędy boczne ?

Post »

Mam krzak 1,5 roczny, w tym roku na wiosnę mi zakwitł po raz pierwszy , kwiatki zerwałem ale nie wiem czy mam ten pęd boczny zaznaczony na foto także odciąć ??

Kliknij mnie
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Odetnij,z niego i tak już nic nie będzie.Kwiaty będą na pędach,które wyrosną w tym sezonie.
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

No więc zrobiłem fotki kilku.
Bluecrop
Obrazek
Brigitta pierwsza
Obrazek
Brigitta druga
Obrazek
Nie wiem co tej tylko dolega wygląda mi na niedobór fosforu właśnie mógłby ktoś potwierdzić moje przypuszczenia?
Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co do smaku owoców mogę zrobić aktualizację, pierwszy raz spróbowałam patriota i toro, patriot jest smaczny i słodziutki gdy troszkę powisi na krzaku (ciężko tego dokonać) za nim chandler, potem toro i na końcu bluecrop (ale może to dlatego, że rośnie lekko w cieniu i ma mizerne owoce).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
herman00
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 sty 2015, o 21:27

Post »

Borówki mam 10, może 12 lat. 5 krzaków, owocują świetnie, ale w ubiegłym roku liście były żółtawe. Posadzone w dole wyłożonym folią, 1x1x5m, liście z lasu, trociny, torf kwaśny, deszczówka z rynny, co roku uzupełnienie torfu kwaśnego, dosypywanie siarczanu amonowego, a liście zółtawe. Co zrobić - zakwaszanie. Kupiłem phmetr. Pod 3 krzakami mam 5,0, pod jednym 5,5 i pod jednym 6,0. Magia. Torf kwaśny, siarczan rozsypywane równomiernie a takie różnice. Najgorzej wygląda jeden z krzaków z 5,0, jest najbardziej żółty. Jak zakwasić - może siarką. Kupiłem siarkę, podsypałem na żółto, po 2 tygodniach pH ani drgnęło. Zrobiłem doświadczenie - wsypałem siarkę do słoika, zalałem wodą, postała 5 dni i mierzę pH w słoiku z "roztworem" siarki - jest 6,5. Magia - ja ta siarka ma zakwaszać ?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

herman00 pisze:Zrobiłem doświadczenie - wsypałem siarkę do słoika, zalałem wodą, postała 5 dni i mierzę pH w słoiku z "roztworem" siarki - jest 6,5. Magia - ja ta siarka ma zakwaszać ?
Przecież siarka nie rozpuszcza się w wodzie ..
tmf30
200p
200p
Od: 17 cze 2013, o 10:01

Post »

1. Żółte liscie to o ile pamiętam chyba objaw braku/niedoboru azotu. A pH-metrowi bym nie wierzył.
2. A dla tych co się nad smakiem zastaniawają to toro, herbrert, bluecrop, nelson, chandler, patriot są słodkie, a bluegolg kwaskowaty(może musi powisieć na krzewie)-nie kupiłbym drugi raz choć nieźle owocuje (o ile nie pozomieniali metek z nazwami odmian w sklepach a mam pewne podejrzenia)
herman00
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No jasne nie jestem chemikiem, chemię w podstawówce miałem 40 lat temu. Głupota z tym roztworem oczywista. Tylko jak siarka ma spowodować zakwaszenie ? Jaki związek siarki ma powstać w glebie, żeby "powstało" zakwaszenie ?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58

Post »

tmf30 spróbuj w przyszłym roku dać tej ostatniej więcej potasu.
herman00 nie przejmuj się, o siarce poczytaj, może rzeczywiście brakować azotu jak tmf30napisał, jesienią jak spadną liście daj im mocznika - ale pH musi być niskie 0k. 4,5-5,5
Awatar użytkownika
patryk10015
500p
500p

Post »

Na zakwaszanie gleby siarką trzeba czekać przynajmniej 2 miesiące zanim się będzie utleniać. Jeżeli zakwasiłeś kilka tygodni temu siarką proponuję zakwasić wodę kwaskiem cytrynowym i tym podlać krzewy. Ja podlewam wodą zakwaszoną kwaskiem cytrynowym do pH 4 póki siarka nie zacznie działać.
herman00
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Nie no, ta siarka to "siara". Wyczytałem, ze granulki "rozpuszczą" się w wodzie po 28 latach ;:223 .
To czym mam zakwasić do 4,5. Zapomniałem dodać, ze mam jeszcze worek - torf kwaśny SanMarco ph3,5-4,5 i na pH metrze włożonym do tego torfu wskazuje mi 6,0. Paranoja jakaś. Wybrać jesienią wszystko z nad korzeni i zasypać kwaśnym ? Tylko jaki torf trzyma parametry ?
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”