Pomidory pod folią cz. 3
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Pomidorowy szał podfoliowy cz. 3
Z podlewaniem ja nauczyłem się robić to sporadycznie - 2 albo 3 lata temu pod folią nie podlałem ani raz przez cały sezon. Co jakiś czas robiłem prosty test - nawet jak długo nie było deszczu, kopałem dołek na 20-30 cm i tam ziemia nie była mokra, ale też nie sucha, wilgoć miała, a prawdopodobnie korzenie pomidorów sięgały głębiej - wszystko zależy od rodzaju gleby, poziomu wód gruntowych, itd. Można zrobić łatwy test (wcale nie ryzykowny) - zostawić kilka krzaków obok siebie niepodlewanych i podlać dopiero jak zaczną więdnąć (po liściach widać, że brakuje wody). Przekonacie się, jak często trzeba podlewać - a nuż okaże się, że można częstotliwość zmniejszyć kilkukrotnie. To, że powierzchnia ziemi sucha, wcale nie znaczy, że kilkanaście centymetrów głębiej też tak jest.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
A to zjawisko gutacji jest niebezpieczne dla pomidorów? U mnie codziennie rano na tych większych pomidorach są krople rosy.
Na mniejszych tego nie obserwuję.
Na mniejszych tego nie obserwuję.
Ciesz się drobiazgami, a wielkie szczęście wejdzie w twoje życie. - Ola
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Może ktoś zna odpowiedź. Dlaczego moje pomidory po godzinie na słońcu (o 9 rano) robią się obwisłe i mają coraz bardziej sflaczałe liście? Jak przenoszę do domu na parapet (w cieniu), to odzyskują witalność. O co im chodzi? To normalne?
W nocy trzymam je w sieni przy zamkniętych oknach.
Może ktoś zna odpowiedź. Dlaczego moje pomidory po godzinie na słońcu (o 9 rano) robią się obwisłe i mają coraz bardziej sflaczałe liście? Jak przenoszę do domu na parapet (w cieniu), to odzyskują witalność. O co im chodzi? To normalne?
W nocy trzymam je w sieni przy zamkniętych oknach.
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Meteser, najkrócej mówiąc - ograniczona bryła korzeniowa nie nadąża napoić rośliny (transpiracja).
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Dzięki wielkie za odpowiedź, ale co teraz zrobić? Za 2 tyg. chcę je posadzić do nasłonecznionego tunelu Przeżyją to?
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
- LaKamila
- 200p
- Od: 20 lut 2016, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Miałam to samo z Sybiriakiem (jednego zostawiłam sobie w domu, żeby wsadzić do donicy). Był w malutkiej doniczce i co chwilę mu opadały liście, mimo że miał mokro. Teraz przesadziłam go do dużej donicy i na drugi dzień jest znaczna poprawa.
- lucysia
- 100p
- Od: 5 mar 2007, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dlatego ja preferuje rzadko, a obficie. Pozostawienie samym sobie w tamtym roku nie zdało egzaminu, ponieważ mam niedaleko brzozy i bardzo wypijają wodę. Po sadzeniu podałam dopiero po tygodniu, jak widziałam, że proszą o wodę. Zawsze lepiej rozwinie się system korzeniowy. Teraz też pewnie raz w tyg. podleję. W lato, kiedy upały będą, to na bieżąco będzie widać, kiedy potrzeba. Może częściej jak raz w tyg.massur pisze:Z podlewaniem ja nauczyłem się robić to sporadycznie - 2 albo 3 lata temu pod folią nie podlałem ani raz przez cały sezon. Co jakiś czas robiłem prosty test - nawet jak długo nie było deszczu, kopałem dołek na 20-30 cm i tam ziemia nie była mokra, ale też nie sucha, wilgoć miała, a prawdopodobnie korzenie pomidorów sięgały głębiej - wszystko zależy od rodzaju gleby, poziomu wód gruntowych, itd. Można zrobić łatwy test (wcale nie ryzykowny) - zostawić kilka krzaków obok siebie niepodlewanych i podlać dopiero jak zaczną więdnąć (po liściach widać, że brakuje wody). Przekonacie się, jak często trzeba podlewać - a nuż okaże się, że można częstotliwość zmniejszyć kilkukrotnie. To, że powierzchnia ziemi sucha, wcale nie znaczy, że kilkanaście centymetrów głębiej też tak jest.
Dziewczyna z bloku,która nie widzi świata poza wsią.
Meteser, teraz przesadzanie do większych donic nie ma sensu. Jeśli masz możliwość, to przesłoń chociaż firaną z oczkami/siatką/, nie musi być starannie. Najlepiej zrób pranie firanek
- ZielonaZabka
- 500p
- Od: 7 kwie 2016, o 20:01
W piątek wieczorem wywaliłam pomidory do foliaka, a w niedzielę posadziłam pierwsza partię: 12 Red Pear i 2 Kmicice. Od tego czasu nie podlewałam, wyglądają - jak na moje niefachowe oko - znakomicie.
Inne - Adonisy, Azteki i Kmicice, które są jeszcze w doniczkach, obejrzałam dzisiaj dokładnie i zauważyłam dużo malusieńkich zalążków kwiatów. Na jednym Kmicicu tych zalążków w gronie było aż 9 Jutro postaram się je wszystkie wsadzić do ziemi, ale mam jeszcze zioła do posiania
Inne - Adonisy, Azteki i Kmicice, które są jeszcze w doniczkach, obejrzałam dzisiaj dokładnie i zauważyłam dużo malusieńkich zalążków kwiatów. Na jednym Kmicicu tych zalążków w gronie było aż 9 Jutro postaram się je wszystkie wsadzić do ziemi, ale mam jeszcze zioła do posiania
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 kwie 2015, o 20:19
A moje pomidory dostają żółte liście tydzień po wsadzeniu
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Główną przyczyną to zalanie korzeni, brak im powietrza, nie mogą pobierać pokarmu i trochę za zimne noce. Zakładam, że gleba była prawidłowo zasilona.
pozdrawiam Ludwik
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 kwie 2015, o 20:19
Posadzone były w 10cio centymetrowej warstwie czystej ziemi po pieczarkach, nie wymieszanej z ziemią.