Wszystko o pomidorach cz. 12
Re: Wszystko o pomidorach cz. 12
Mortis, to na razie jeszcze poczekaj, jak obornik był przed sadzeniem, to mogły się do niego jeszcze nie dobrać. Moje dopiero teraz dostały kopa, a kurzeniec dawałam tak samo.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Meteser! Kwiat staśmiony. Możesz obrywać lub nie, wedle woli. Ja nie urywam, bo jestem ciekawa co z tekiego wyrośnie. Wiele osób obrywa.
Jak napisałam wyżej czarne pomidory mają mniejsze zapotrzebowanie pokarmowe. Objawy u tego krzaka to przenawożenie.
Pozdrawiam
Bea
Jak napisałam wyżej czarne pomidory mają mniejsze zapotrzebowanie pokarmowe. Objawy u tego krzaka to przenawożenie.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Wielkie dzięki Beatko, zostawię ten kwiat z ciekawości. Pozdrawiam i miłego dnia
Marta
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
Dzięki za pomoc w takim razie jeszcze poczekam troche i zobacze co sie stanie
Ile dni trwa żywot pomidora wysokorosnącego a ile samokończącego? Chodzi mi o dni od wysiewu do końca owocowania. Zależy to od odmiany czy od tego, czy pomidor zalicza się do karłowych czy wysokich?
Pozdrawiam, Gosia:)
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
W naszym klimacie trudno powiedzieć. Dopóki go przymrozek lub zz nie zniszczy. W Ameryce Płd jest wieloletni.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
Samokończończący kończy swój żywot kiedy wyczerpie możliwości owocowania. I faktycznie zależy to od odmiany ale na ogół w ciągu miesiąca dwóch od pierwszego pomidorka. Im ma więcej wilków tym dłużej owocuje.
Co do wysokich - teoretycznie bez końca pod warunkiem odpowiednich warunków pogodowych. Dwa lata temu likwidowałam pomidory 10 października i jeszcze usiłowały kwitnąć.
Co do wysokich - teoretycznie bez końca pod warunkiem odpowiednich warunków pogodowych. Dwa lata temu likwidowałam pomidory 10 października i jeszcze usiłowały kwitnąć.
Pozdrawiam Asia
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Moje dzisiaj dostaną słomę pod nogi, bo słońce mocno grzeje i ziemia pęka, dodatkowo również pokazały się mszyce (zapewne im więcej mrówek, tym więcej mszyc, a tego pierwszego w tym roku ogrom).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
A ja tak na deszcz czekam, żeby na przemoczoną glebę agrotkaninę położyć. A deszczu ani widu, ani słychu. No i nie wiem, kłaść, nie kłaść
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
badzia!
Agrotkaninę możesz rozłożyć już teraz.Ziemia pod nią będzie wilgotniejsza mimo braku deszczu.Przecież jak popada to i pod nią będzie wilgotno.
Gorzej jak przez dłuższy czas nie będzie deszczu a słońce bardzo wysuszy ziemię.
Agrotkaninę możesz rozłożyć już teraz.Ziemia pod nią będzie wilgotniejsza mimo braku deszczu.Przecież jak popada to i pod nią będzie wilgotno.
Gorzej jak przez dłuższy czas nie będzie deszczu a słońce bardzo wysuszy ziemię.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 lip 2015, o 23:18
Witam. Pomidorki w tunelu foliowym; posadzone w obciętych po dwóch stron butelkach po wodzie (plaga turkucia). Podlewane były kilka razy z dodatkiem nawozu "interwencyjnego substral", gleba na wiosnę nie była wspomagana. Po wysadzeniu rosły ładnie a teraz jakby zwolniły i krańce liści wyginają się ku górze jakby chciały się zrolować. Co może im brakować lub mają za dużo? Zdjęcia robione zaraz po podlewaniu.
- meteser
- 100p
- Od: 26 lut 2014, o 11:38
Witam
Moim pomidorom (w tunelu foliowym) bardzo mocno skręcają się górne młode liście (całe) jak baranie rogi i są twarde i sztywne, czy to objaw tego, że dorwały się do obornika pod nogami czy należy je podlać? (podlewałam ostatnio tydzień temu, ale rano zauważyłam, że mają gutację więc się powstrzymuję od podlewania) Proszę o poradę.
Pozdrawiam
Marta
Moim pomidorom (w tunelu foliowym) bardzo mocno skręcają się górne młode liście (całe) jak baranie rogi i są twarde i sztywne, czy to objaw tego, że dorwały się do obornika pod nogami czy należy je podlać? (podlewałam ostatnio tydzień temu, ale rano zauważyłam, że mają gutację więc się powstrzymuję od podlewania) Proszę o poradę.
Pozdrawiam
Marta
Moje pomidory to: Stupice, Indygo Rose, Carbon, Box Car Willie, Coustralee, Chocolate Stripes, Brandywine Red, Green Zebra, Opal Essence, Pokusa, Violet Jasper
-
- 200p
- Od: 13 maja 2015, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki Janusz, czyli zostawić go i niech rośnie na żywioł.kaLo pisze:http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p5293445
Podczas przebywania przy Kibicu ręce najlepiej schować do kieszeni .
P. S. Co do tych rąk w kieszeni to trzeba uważać, żeby ptak paznokci nie poobgryzał .