Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
Re: Ogórki gruntowe-cz.4 uprawa,choroby,szkodniki
Witam Dolne, najstarsze liście są rozjaśnione oraz zasychają brzegi. U liści wyższych partii wydaje mi się że widać początki żółknięcia. Czy jest to niedobór Mg? Jeśli nie to co jest przyczyną ? Ogórki nie przesychają, podlewam je regularnie, zaczęły zawiązywać owoce więc spryskuje co dwa tygodnie cytrynianem wapnia przeciw zgniliźnie wierzchołkowej oraz zasilam dolistnie lub rozpuszczonym w wodzie florovitem co tydzień (dawka 25ml/10l wody)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Chyba za dużo ostatnio przeczytałeś i Ci się wymieszało. SZW nie dotyczy dyniowatych. Opryski cytrynianem możesz stosować dalej bo ogorki też mogą odczuwać brak wapnia http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=724
Niezależnie od tego czy ogórki masz w tunelu czy w gruncie sprawdź dolną stronę liści przy pomocy szkła pow. na obecność przędziorków i innego dziadostwa, bo to może być przyczyna żółknięcia.
Niezależnie od tego czy ogórki masz w tunelu czy w gruncie sprawdź dolną stronę liści przy pomocy szkła pow. na obecność przędziorków i innego dziadostwa, bo to może być przyczyna żółknięcia.
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
Przepraszam pomieszało mi się jeśli chodzi o SZW. Sprawdzę dolną stronę liści...
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
aleksandras77
Jestem bardzo zdziwiona kształtem tego ogórka (od kilku lat uprawiam Juliana). Może to po prostu "pierwszy", a reszta będzie podobna do moich.
Jestem bardzo zdziwiona kształtem tego ogórka (od kilku lat uprawiam Juliana). Może to po prostu "pierwszy", a reszta będzie podobna do moich.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Witam serdecznie!
Nie wiem czy ktoś z Was spotkał się z odmianą ogórka sałatkowego Olimp. Ja kupiłam, posiałam to to i zamiast pięknych ogórków jak na opakowaniu wyrosły mi zwykłe gruntowe, może trochę dłuższe i bardziej podłużne niż normalne, ale z pewnością nie jest to gładki sałatkowy ogórek. Nie posiałam wszystkich nasion z opakowania, więc w sumie nie szkoda mi tych kilku metrów na których rosną. Ale podzieliłam się dobrodusznie ze szwagierkami, mamą, ciocią i koleżanką tymi sadzonkami i teraz muszę się wszystkim tłumaczyć że to producent pomylił chyba nasiona.
Miał ktoś też taką sytuację? Bo ja chyba złożę reklamację w sklepie w którym kupiłam. Nie chodzi o to że mam pretensje do nich ale chyba też woleliby wiedzieć czego nie brać w przyszłym roku.
Helenka
Nie wiem czy ktoś z Was spotkał się z odmianą ogórka sałatkowego Olimp. Ja kupiłam, posiałam to to i zamiast pięknych ogórków jak na opakowaniu wyrosły mi zwykłe gruntowe, może trochę dłuższe i bardziej podłużne niż normalne, ale z pewnością nie jest to gładki sałatkowy ogórek. Nie posiałam wszystkich nasion z opakowania, więc w sumie nie szkoda mi tych kilku metrów na których rosną. Ale podzieliłam się dobrodusznie ze szwagierkami, mamą, ciocią i koleżanką tymi sadzonkami i teraz muszę się wszystkim tłumaczyć że to producent pomylił chyba nasiona.
Miał ktoś też taką sytuację? Bo ja chyba złożę reklamację w sklepie w którym kupiłam. Nie chodzi o to że mam pretensje do nich ale chyba też woleliby wiedzieć czego nie brać w przyszłym roku.
Helenka
-
Miałem lepiej .Kupiłem nasiona rabarbaru chyba Viktoria, a w środku były buraki liściowe.Odmiana -Rabarbarowy.I kto mnie przebije? .
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie ogórki przystopowały .Miałam kilka solidnych zbiorów .Teraz czekam aż się ociepli .
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KaLo to te nasiona musiały być bankowo pakowane 1-go Kwietnia .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Miałam tego ogórka (Olimp) trzy sezony temu, u mnie rósł normalnie, owoce jak w opisie, był w gruncie.
Nasionka były z jakiejś mało popularnej firmy nasienniczej.
Pozdrawiam
Nasionka były z jakiejś mało popularnej firmy nasienniczej.
Pozdrawiam
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Mączniak już na dobre rozpanoszył się u mnie.Ale nic w tym dziwnego skoro tylko raz był opryskany profilaktycznie. Mam nadzieję że duża jeszcze ilość centymetrowych owoców zdąży dorosnąć pomimo że Soplica wydała już do tej pory bardzo duży plon.
Siana na późniejszy zbiór Bara właśnie zaczyna owocować.
Obydwie odmiany ze względu na smak i plenność - polecam.
Siana na późniejszy zbiór Bara właśnie zaczyna owocować.
Obydwie odmiany ze względu na smak i plenność - polecam.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
Wygląda na szarą pleśń. Jest teraz wilgotno i chłodno. Idealne warunki dla szarej. Obrywaj kwiatki z zawiązków, od nich się zaczyna infekcja. Obornik pewnie miał tyle wspólnego, że przeazotowane rośliny łatwiej są porażane przez grzyby.