Kawon ( arbuz ) - część 7
- marcin10312
- 500p
- Od: 27 mar 2013, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Kawon ( arbuz ) - część 7
Fajnie popatrzeć na wasze arbuzy. W tym roku miałem trochę sadzonek ale okazało się że to arbuz na wynik nie bardzo do jedzenia. Jeden zgnił jest jeszcze jeden ale już nie rośnie może ten okaże się zjadliwy.
Mam nadzieję że podzielicie się nasionami na przyszły rok? Na AWN albo jakoś poza nią.
Proszę o używanie znaków interpunkcyjnych- mod/jokaer.
Mam nadzieję że podzielicie się nasionami na przyszły rok? Na AWN albo jakoś poza nią.
Proszę o używanie znaków interpunkcyjnych- mod/jokaer.
Pozdrawiam Marcin
- seba1999
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Monika Piękny widok
Marcin lepiej kup nasiona w sklepie. Z tych będą same krzyżówki A ten arbuz na wynik jest bardzo dobry. Dzisiaj zerwałem i sam nie mogłem uwierzyć, że jest taki dobry w smaku
Marcin lepiej kup nasiona w sklepie. Z tych będą same krzyżówki A ten arbuz na wynik jest bardzo dobry. Dzisiaj zerwałem i sam nie mogłem uwierzyć, że jest taki dobry w smaku
- marcin10312
- 500p
- Kontakt:
seba1999 W tym roku miałem po raz pierwszy arbuzy. W przyszłym roku trzeba posiać jakieś inne te jakoś mi nie bardzo wyszły.
Pozdrawiam Marcin
- seba1999
Mandolina95, seba1999 piękne arbuzy . Ja już ubolewam na kończącym się okresem "arbuzobrania".
- seba1999
Dziękuje Szkoda, że nasze polskie lato jest takie krótkie
- dorota514
- 200p
- Od: 23 lut 2014, o 18:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Warzywnik na pustkowiu, giganty i inne dorota514 <---klik
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
Ogród i inne hobby dorota514 <---- klik
Pozdrawiam
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Cholerne ślimaki zrobiły mi dziurę w jednym arbuziku
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- marcin10312
- 500p
- Kontakt:
U mnie został ostatni arbuz może ten dotrwa i będzie zjadliwy? Jest nie za duży.
Może za tydzień albo dwa będzie dojrzały?
Może za tydzień albo dwa będzie dojrzały?
Pozdrawiam Marcin
U mnie powoli sezon dobiega końca. Ogólnie to był bardzo urodzajny rok. Arbuzy posadzone po trzy (http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=630 ) fajnie się udały, jestem zadowolona z takiej uprawy i będę się tego sposobu trzymała w następnych latach. Ja też dzisiaj trochę więcej owoców zerwałam. Chyba udało mi się wybrać wszystkie dojrzałe. Patrzę na suchy ogonek i listek łyżeczkowaty - muszą być suche. Nawet zdarzyły się dwa przejrzałe, były po przekrojeniu purpurowe ,niesmaczne , poszły na kompost. Trochę rozdaję , dużo sami zjadamy. Mi się arbuzy nigdy nie przejedzą, mogę wpierniczać ich na okrągło . Na warzywniku pozostało jeszcze ok. 30 owoców z zielonymi ogonkami i różnej wielkości.
A tyle mi zostało z dzisiejszych zbiorów :
A tyle mi zostało z dzisiejszych zbiorów :
- seba1999
seba1999- Owszem mam plany na następny sezon . Będzie powtórka z odmian co się sprawdziły, w tym i poprzednich sezonach. Rosario, złoto wolicy, oraz z kupnego arbuza - to te(zdjęcie powyżej) różne pstrokate mimo,że wszystkie pochodzą z jednego owocu, bardzo smaczne się udały. W tym roku (w czerwcu) też kupiłam arbuza ze straganu i nasionka schowałam do siewu na przyszły sezon . No i może spróbuję tych większych bingo lub Carolina Cross ( do pojedzenia nie na rekord ). Stanowisko już mam upatrzone pod arbuzy, nawożenie i przygotowanie poletka zaplanowane, a potem... aby do wiosny i siać .
W tym roku miałam wiele różnych odmian arbuzów, większość o czerwonym miąższu, tak do 2 kg owoce, jedne mniej, inne bardziej słodkie, ale jedna odmiana pobiła wszystkie. Cream of Saskatchewan, o kremowym miąższu, został przeze mnie określony najlepszym arbuzem, jakiego w życiu jadłam
W smaku słodki, soczysty, ale nie podobny do zwykłego arbuza, taki trochę melonowy, ale bez tego typowego melonowego zapachu, smak jakby mleczno-melonowo-owocowy, po prostu niesamowity Miałam 3 owoce, które tak szybko się rozeszły, że w ostatniej chwili zrobiłam zdjęcie.
Nasion nie zbierałam, bo wszystko rosło hurtem.
W smaku słodki, soczysty, ale nie podobny do zwykłego arbuza, taki trochę melonowy, ale bez tego typowego melonowego zapachu, smak jakby mleczno-melonowo-owocowy, po prostu niesamowity Miałam 3 owoce, które tak szybko się rozeszły, że w ostatniej chwili zrobiłam zdjęcie.
Nasion nie zbierałam, bo wszystko rosło hurtem.