Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
- Margo_margo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lip 2014, o 13:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16
Dziękuję chudziak
Cześć,
Mam pytanie odnośnie OLA POLKA, jakiś czas temu zaczęły mi się zawijać liście do góry. Podlewałem nawozem biobizz biogrow Skład: azot N 4%, fosfor P2O5 3%, potas 6%, 70 mikroelementów oraz witaminy B1, B2, C i E. Aktualnie odpuściłem podlewam samą wodą. Jakieś pomysły jak je postawić na nogi ?:)
Mam pytanie odnośnie OLA POLKA, jakiś czas temu zaczęły mi się zawijać liście do góry. Podlewałem nawozem biobizz biogrow Skład: azot N 4%, fosfor P2O5 3%, potas 6%, 70 mikroelementów oraz witaminy B1, B2, C i E. Aktualnie odpuściłem podlewam samą wodą. Jakieś pomysły jak je postawić na nogi ?:)
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze takich "czarnych" pomidorów nie widziałem. Można spróbować przepłukać podłoże z nadmiaru nawozów, ale ja bym posadził do nowej ziemi.
PS.
70 mikroelementów to 4/3 tablicy Mendelejewa ! I jeszcze witaminy! Aleś im dogodził
PS.
70 mikroelementów to 4/3 tablicy Mendelejewa ! I jeszcze witaminy! Aleś im dogodził
- Aguss85
- Od: 21 lut 2016, o 18:34
Też je niedawno czytałam, brak azotu albo jakaś chemia w ziemi, albo amoniak z kurzaka Próbnie połowę krzaczków podleję saletrą amonową, ale w sumie na pozostałych takich objawów nie znalazłam.sajmon0609 pisze: Aguss85 ale wyczytałem z kozulowych porad ze poskręcane liście w ten sposób może być brak azotu.
Dzięki w każdym razie za porady
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
kaLo Ok czyli rozumie odpuścić sobie nawożenie na jakiś czas, tak się zastanawiałem bo mam jeszcze drugie krzaczki cherry i u sąsiada rosną malutkie listki itp a u mnie jak w buszu ... czyli dobry nawóz
Przesadzać nie mam jak za bardzo ograniczę się do podlewania wodą w takim razie.
A środek sam w sobie bardzo dobry na fazę wzrostu stosuję u papryk chili i wszystko było ok
Przesadzać nie mam jak za bardzo ograniczę się do podlewania wodą w takim razie.
A środek sam w sobie bardzo dobry na fazę wzrostu stosuję u papryk chili i wszystko było ok
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Będzie dobry na faze wzrostu ale dyniowatych.
A pomidorkom daj przejeść to co mają i nic nie obrywaj liści by miało co przyjmować nadmiar. No i dieta na samej wodzie na razie.
A pomidorkom daj przejeść to co mają i nic nie obrywaj liści by miało co przyjmować nadmiar. No i dieta na samej wodzie na razie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
maciek555
Nie dopuszczaj do przeschnięcia ziemi bo przy takiej ilości nawozów mogą zostać uszkodzone korzenie.
Nie dopuszczaj do przeschnięcia ziemi bo przy takiej ilości nawozów mogą zostać uszkodzone korzenie.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Więdnie góra krzaka pomidorów
Adam11
Miały za gorąco, za mocno obniżono EC, jeszcze w glebie jakieś pozostałości związków fitotoksycznych ( ewentualnie czymś opryskane) i wszystko razem są takie efekty. W najbliższym czasie trzeba się spodziewać chorób, bo widać już na czubkach krzaków, że nie wytrzymuje takich warunków.
Miały za gorąco, za mocno obniżono EC, jeszcze w glebie jakieś pozostałości związków fitotoksycznych ( ewentualnie czymś opryskane) i wszystko razem są takie efekty. W najbliższym czasie trzeba się spodziewać chorób, bo widać już na czubkach krzaków, że nie wytrzymuje takich warunków.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Kalo
Ok dzięki za rady przelałem po 5 litrów czystej wody na skrzynie i wieczorem powtórka ;-)
Dam znać jak postępy za jakiś czas
Ok dzięki za rady przelałem po 5 litrów czystej wody na skrzynie i wieczorem powtórka ;-)
Dam znać jak postępy za jakiś czas
Maciek555, pomidorków z tych krzaków nie dawaj do jedzenia dzieciom, a najlepiej nikomu, szkoda zdrowia.
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W instrukcji tego nawozu piszą: "powinien być dodawany do każdego podlewania przez cały okres wegetatywny rośliny."
Źle radzą czy może Maciek stosował większe stężenie niż zalecane?
Źle radzą czy może Maciek stosował większe stężenie niż zalecane?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
A to z jakiego powodu podlałem kilka razy nawozem organicznym i już mają być nie do jedzenia ? :/ Normalnie stosowałem 2 ml na litr wody ... Przecież nie waliłem wglebe jakiejś chemii.
Dodatkowo po przesadzeniu raz spryskane asahi SL.BIOBIZZ BIOGROW ? nawóz na wzrost w płynie. Może być stosowany do większości typów gleby i mieszanek podłoża. Podstawą Bio-Grow jest w 100% organiczny duński ekstrakt z buraków cukrowych, zwany melasą, który aktywuje florę bakteryjna w podłożu. Biogrow zawiera 70 pierwiastków śladowych oraz witaminy B1,B2,C i E. Podobnie jak wszystkie produkty BIOBIZZ zawiera niski poziom fosforanów, ponieważ substancja ta uważana jest za szkodliwą zarówno dla zdrowia jak i środowiska naturalnego
Nawóz na fazę wzrostu,
w 100% organiczny
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ziemię jaką mają w tych skrzyniach?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA