Bardzo dziękuję za odpowiedź.-Iwona- pisze:Nie zetrzeć za mocno, skiełkować w cieple i wilgoci. Powodzenia. Niestety nie wszystkie nasiona kiełkują.
Robiąc to na wacikach zaoszczędzamy miejsce w doniczkach, którego nam zawsze brakuje o tej porze roku.
Canna - Paciorecznik cz.8
- Black Rose
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2017, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.8
Pozdrawiam, Urszula. * Wady i zalety to często jedno i to samo, tylko z różnych punktów widzenia.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
Działka Black Rose - mój sposób na walkę z depresją - cz. 2,
Moje nadwyżki - zapraszam.
-
- 50p
- Od: 30 sie 2017, o 23:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.Ja w tym roku nie mam szczęścia do nasionek.Ładnie kiełkują ale po wsadzeniu do ziemi nie wschodzą.Wzeszło kilkanaście sztuk na wsadzonych kilkadziesiąt.Coś im nie pasuje, ale nie wiem co.Następne próby w przyszłym roku, może będzie lepiej.
- ewaidc1198
- 200p
- Od: 21 cze 2006, o 13:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ojej Darku ! Trochę mnie przestraszyłeś , bo moje też za bardzo sie nie spieszą z wychodzeniem, ale myślałam, że tak one mają . Siedzą już w ziemi 4 dni i nic . Mam nadzieję , że nie zmarnieją całkiem bo juz tak się cieszyłam Może im za zimno u mnie, a może za głęboko posadziłam ?
No to teraz mam pietra
No to teraz mam pietra
- rosliny
- 200p
- Od: 11 sty 2015, o 14:35
Ja porwałam się na sposób z wrzątkiem... I na razie.... cisza. W sobotę kolejna partia tym razem będą ścierne
Pozdrawiam Danuśka
- ewaidc1198
- 200p
Iwonko ! Z moich wysianych TBS jedna wschodząca ma wyraźnie czerwony ,,kieł" Zrobię zdjęcie jak jeszcze trochę podrośnie.
- Kacper1999
- 200p
- Od: 19 lut 2018, o 22:03
Obecnie mam odmiany:Hannah, Pink Sunburst, Polish Lady, Ada, Black Knight, Bella, Golden Orb, które nabyłem w tym roku oraz Cleopatra i Watermelon Blue od Iwony Wyoming i jedna, której nazwy nie znam ale bordowy liść i podobno kremowy kwiat oraz zwykłą indica i kilka moich siewek z tych tej zwykłej. Te nasionka co w tym roku sieje to głównie od Iwony kłącza przechowuje przez zimę w piwnicy. Jedyny widny parapet w domu, u mamy w pokoju, na reszcie poupychałem moje rośliny więc nie ma miejsca, ale czego się nie robi dla cann.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Ninia cieszę się, że dołączyłaś do wielbicieli pacioreczników. Kłącza sadzisz do doniczek,
jak wykiełkują to postaw na parapecie najjaśniejszego okna. Miłej lektury, powodzenia.
Ewa, Darek może siewkom nie spodobała się zmiana temperatury, którą miały przy grzejniku
a później na parapecie... Dlatego najlepiej podzielić tą zabawę na raty to zawsze coś wyrośnie.
Danusiu mnie tym razem parzenie nie wyszło, wykiełkowała tylko 1 sztuka, następne będę ścierać.
Ewa, TBS ma ciemne liście, więc i siewki powinny choć w części się wykazać. Widzę, że masz radochę z nasion
a i kolekcja kłączy rośnie, super.
Kacper ładne siewki, idziesz z rozmachem, piękna kolekcja zakupiona, cudownie.
Kochani cieszę się ogromnie, że grono sympatyków pacioreczników rośnie, będzie co podziwiać.
Życzę wszystkim ładniejszej pogody, aby pokazało się więcej słoneczka.
jak wykiełkują to postaw na parapecie najjaśniejszego okna. Miłej lektury, powodzenia.
Ewa, Darek może siewkom nie spodobała się zmiana temperatury, którą miały przy grzejniku
a później na parapecie... Dlatego najlepiej podzielić tą zabawę na raty to zawsze coś wyrośnie.
Danusiu mnie tym razem parzenie nie wyszło, wykiełkowała tylko 1 sztuka, następne będę ścierać.
Ewa, TBS ma ciemne liście, więc i siewki powinny choć w części się wykazać. Widzę, że masz radochę z nasion
a i kolekcja kłączy rośnie, super.
Kacper ładne siewki, idziesz z rozmachem, piękna kolekcja zakupiona, cudownie.
Kochani cieszę się ogromnie, że grono sympatyków pacioreczników rośnie, będzie co podziwiać.
Życzę wszystkim ładniejszej pogody, aby pokazało się więcej słoneczka.
- ewaidc1198
- 200p
O tak Iwonko ! Radochę mamy oboje z M. Przed wyjściem do pracy i przed spaniem liczy siewki .Wczoraj rano było 30, a przed snem już 35. Na ten moment we wszystkich tackach razem mam 69 na wierzchu (co ja z tym zrobię ? hihihi). TBS tylko jedna jest ciemna , trzy takie podkolorowane, ale bardziej zielone, będą więc niespodzianki Próbowałam wrzątku i ścierania nasion. Zdecydowanie polecam ścieranie. M rwał się do pomocy , wziął sobie taką malusią szlifierkę i zrobił to w moment Jak ścieram to wiem, że wszystkie są zrobione , jak wrzątek to nie wiadomo, które popękały, a które nie . Słychać trzaski, ale nie widać , które to. Na grzejniku kiełkują piorunem , nie myślałam, że aż tak prędko. Moja uwaga tylko taka żeby wyregulować temperaturę grzejnika na taką bezpieczną żeby tych młodych kiełków nie przegrzać . Być może to też mi opóźniało wschody. Sporo nasion nie skiełkowało i je po prostu wyrzuciłam,(dalsze czekanie niczego by nie wniosło, a zaczęła się pojawiać zielona pleśń na nasionach) ale to co mi zostało to i tak kosmos !!!
Dziękuję Iwonko za nasiona , bez Ciebie nie było by tej całej frajdy
Dziękuję Iwonko za nasiona , bez Ciebie nie było by tej całej frajdy
Tak się wciągnęłam Iwonko w temat, że już wszystkie wątki przeczytane, najważniejsze informacje wynotowane i teraz czekam do marca, aż przyjdą moje kłącza. Z nasion na pewno będę próbowała w przyszłym roku (pewnie do kogoś z Was się po nie uśmiechnę), bo lubię taką zabawę z nasionami - zawsze taka roślinka bardziej cieszy niż kupiona gotowa.
- Kacper1999
- 200p
Mam pytanie, korci mnie żeby spróbować już podpędzać jedną canne, nie mogę się doczekać już wiosny :c Mogę spróbować czy lepiej poczekać ?
- ewaidc1198
- 200p
Jak bym miała więcej niż jedną szt. w odmianie i mejsce widne żeby ją potem trzymać , albo możliwość doświetlenia, to bym spróbowała. Pewnie Kacprze nikt tego nie robił tak wcześnie bez ogrzewanej szklarni, więc ktoś musi spróbować i nam zrelacjonować. Tylko zrób taką której masz więcej żeby nie stracić odmiany. Bardzo chętnie poznam wyniki. Na Alli.....esie są teraz wyprzedaże lamp do doświetlania roślin , takich z dwiema żarówkami led mocowane na klips do czego tam pasuje.
Emitują światło czerwone i niebieskie , pasma w sam raz dla roślin. Może skorzystasz z takiego doświetlania, bo myślę, że trzeba .
A ja dzisiaj jestem cała w emocjach, bo właśnie czekam na paczkę od Tomka z moimi nowymi nabytkami. Ależ się cieszę !!!!
Ato moje przedszkole
jeszcze nie wszystkie, ale wyglądają podobnie
Emitują światło czerwone i niebieskie , pasma w sam raz dla roślin. Może skorzystasz z takiego doświetlania, bo myślę, że trzeba .
A ja dzisiaj jestem cała w emocjach, bo właśnie czekam na paczkę od Tomka z moimi nowymi nabytkami. Ależ się cieszę !!!!
Ato moje przedszkole
jeszcze nie wszystkie, ale wyglądają podobnie
- Kacper1999
- 200p
ewaidc1198 Ja już paczkę od Tomka dostałem, super kłącza. Mam nadzieję, że ich nie zabije, bo im więcej się chucha i dmucha tym zazwyczaj gorzej wychodzi haha
- ewaidc1198
- 200p
Kacper !!! Właśnie przyszła paczuszka :) A ja tak zawsze o swoich pszczołach mówiłam , mam nadzieję, że ich nie skrzywdzę :) Dobrego dnia Idę rozpakowywać i się nacieszać :):p Wczoraj wysłane z płd-wsch Polski , dzisiaj w Gorzowie!!! Jestem w szoku jak poczta się uwinęła, nawet Komorniki nie przetrzymywały !!
Czyż to nie jest cudny widok ? Tomku ! Dziękuję !!
I masz rację Kacper ! Co zrobić żeby ich teraz nie popsuć ? Jak je bezpiecznie przechować . Proszę fachowców o radę
Czyż to nie jest cudny widok ? Tomku ! Dziękuję !!
I masz rację Kacper ! Co zrobić żeby ich teraz nie popsuć ? Jak je bezpiecznie przechować . Proszę fachowców o radę