Galeria.Identyfikacja.Dalie Stanisława cz.6

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
anka93
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Galeria.Dalie Stanisława cz.6

Post »

Dziękuję za pomoc.W takim razie wyłamię łodyżki i poczekam do sadzenia na kwiecień.Nie mam miejsca na podpędzanie.
Awatar użytkownika
kaarol
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 19:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak kiełki nie są zbyt wybiegnięte, ja bym nie wyłamywał. Można przesuszyć nieco karpę, wtedy przestana rosnąć. Na świetle też rosną wolniej. Czasem trudno o kiełki w karpach.
Pozdrawiam

Karol
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lis 2011, o 12:27

Post »

Do sadzenia dalii jest jeszcze ok. 2 miesiące... Jeśli kiełki są już wybiegnięte, to nie mają szans przetrwać. Jeśli są malutkie, to rada Karola jest słuszna - chłodniejsze i suchsze miejsce może zatrzymać ich wzrost.
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam was wszystkich ! ;:7

Dopiero dzisiaj trafiłem na ten wątek ! I ogromna szkoda że tak późno... Ja już niestety zamówiłem pierwsze dalie do mojego ogrodu. Łącznie jakieś 18 sztuk :tan ;:14
Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale za rok bankowo muszę jakieś ciekawe odmiany zamówić u pana Stanisława ! :heja :heja
Swoją drogą dalie bardzo kojarzą mi się z ogrodem mojej prababci u której rosła ich ogromna ilość ! Niestety ale nic z nich już nie została :( A szkoda :evil: :evil:
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiosna nadchodzi wielkimi krokami :!: A razem z nią dobre nowiny :!:
Kochani!
Kolekcja Stanisława wzbogaciła się o 40 nowych odmian - i to jakich :!: Wszystkie te "nowinki" nadeszły wczoraj z Austrii od Petera Haslhofera.

Są wśród nich:

Hapet Salmon,
Hapet Karneval,
Hapet Vesuv,
Hapet Bloodred,
Hapet Goldball,
Hapet Red Cutter,
Hapet Splash,
Hapet Petticoat,
Hapet Blueberry Splash,
Hapet Red -

Oprócz tych już nazwanych są jeszcze: Hapet 2015/11, Hapet 2014/216, Hapet 2015/102

Pozostałe to w większości jeszcze nie nazwane siewki Petera z 2017 roku - więc stanowią niespodziankę także dla Stanisława ;:oj
Stanisław już odtańczył taniec radości :tan :tan :tan i nie może się doczekać, kiedy zakwitną ;:65 Oczywiście, wszystko już zostało posadzone.
Większość wśród tych nowości to dalie ball, co mnie osobiście bardzo cieszy, bo w te akurat nie było u Stanisława za bogato...
Wielkie podziękowania dla Petera Haslhofera za życzliwość okazaną miłośnikom jego odmian w Polsce ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

BarbaraR pisze: Oczywiście, wszystko już zostało posadzone.
Pan Stanisław wysadza dalie najpierw w donicach w jakiejś szklarni? Czy może inny sposób ? Bo sam zastanawiam się nad wysadzeniem dalii i zadołowaniem ich w nieogrzewanej szklarni. Może jakaś lekka rada od znawców?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Max1232, wróć się do str 12; tam m.in. zobaczysz inspekty naszego Mistrza.

Dalie Petera Haslhofera to najwyższa półka jeśli nie światowych to z pewnością europejskich nowinek daliowych. Więc to, że dzięki Stanisławowi docierają do nas tak młode roczniki dalii (2013-2014) jest niemal cudem! Pokłony dla naszego Mistrza ;:180
Są miejsca, gdzie dalie teraz kwitną w najlepsze. Niedawno wróciłem z takiego miejsca.
Zwykła dalia anemonowa ale i tak cieszy teraz oko:
Obrazek
Awatar użytkownika
max1232
500p
500p

Post »

Widziałem widziałem :D Ale myślałem że może jest jeszcze coś innego :D Typu ogromna szklarnia
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stanisław zakończył wysadzanie do inspektów karp matecznych i dzisiaj dał sobie wolne ... udał się na ostatnią w tym roku zabawę karnawałową, żeby trochę "pobawić nogę" ;:224
Ostatecznie nie tylko pracą człowiek żyje! ;:303
W dalszym ciągu jednak pozostaje w oczekiwaniu na przesyłki z "nowinkami". Trochę martwi jednak fakt, że nic nie nadeszło (jeszcze!) z Japonii ;:218, a stamtąd zawsze przychodziło coś super-extra wystrzałowego ;:163
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31

Post »

To pracowite dni ma Pan Staszek za sobą. Ja nie dam rady chyba w tym roku pędzić swoich dalii, no może wybiorę kilka najbardziej ulubionych. Zawsze to fajniej było cieszyć się wcześniej kwiatami ale cóż u każdego przychodzi taki moment, że "nie wyrabia". Nawet nie miałam czasu ostatnio zajrzeć do karp.
Może by sobie w przyszłości sprawić taki inspekt? Na pewno wygodniej niż bawić się ze skrzynkami w domu ale u mnie chłodniejszy klimat niż w Ptaszkowie więc sama nie wiem.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu,
Stanisław do takich inspektów używa nawozów, które odpowiednio podgrzewają podłoże. Do tego na noc zamyka inspekty i zabezpiecza je przed mrozem. To wszystko nie jest takie proste jak nam się wydaje...
Pozdrawiam
Barbara
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

Tak jak Basia napisała - to wszystko nie jest takie proste, jak nam się wydaje i uprawa dalii na większą skalę jest pracochłonna i trwa niemal cały rok. Już wschodzą pierwsze dalie i zabieram się do sadzonkowania:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
BarbaraR
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Florianie,
Ty wykorzystujesz każde możliwe miejsce w domu do podpędzania dalii, prawda? Chylę czoła ;:180 dla Twojej daliowej pasji - cierpliwości i starań, aby uzyskać pięknie kwitnące dalie jak najwcześniej. Jesteś niesamowity! ;:333
Pozdrawiam
Barbara
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”