Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Poziomki - uprawa

Post »

Mam, ale żóltą (tak się nazywa). W zasadzie to owoce są kremowe, podłużne i słodkie. Jak wcześniej pisałam, nie jedzą jej ptaszki ani dzieci sąsiadów. Pewnie myślą, ze nie dojrzałe.
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Krystyna551 pisze:Mam, ale żóltą (tak się nazywa). W zasadzie to owoce są kremowe, podłużne i słodkie. Jak wcześniej pisałam, nie jedzą jej ptaszki ani dzieci sąsiadów. Pewnie myślą, ze nie dojrzałe.
Tak masz rację i co do koloru, i co do dzieci i ptaszków.
Ja jestem ich wielką zwolenniczką, choć w ostanim sezonie miałam mało (redukcja terenu uprawy :) ). Owoce mają bardzo smaczne i mam zamiar wszystkich zachęcać do tej odmiany.

pozdrawiam
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mój Baron powoli wypuszcza trzeci listek (3 tydzień od wysiania). Myślę, że trzeba jeszcze trochę poczekać na pikowanie.
A może już pikować, bo łodyżki się wyciągają. Mają już ok. 1,5 cm. Regina trochę wolniejsza. Wysiane w tym samym czasie, ale trzeciego listka nie widać. Wysiałem 2 torebki. Nie sądziłem, że aż tak dużo tego będzie.

Obrazek

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16

Post »

Romix, moim zdaniem za wcześnie na pikowanie, poczekaj, aż będą miały duże liście właściwe, ja pikowałam półtora miesiąca po wysiewie, bo one są bardzo delikatne :roll:
romix pisze:Nie sądziłem, że aż tak dużo tego będzie.
Właśnie, czy ktoś na wschód od Warszawy nie chce siewek poziomki, oddam darmo :lol:
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
romix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 paź 2010, o 21:45

Post »

Francesca pisze: moim zdaniem za wcześnie na pikowanie, poczekaj, aż będą miały duże liście właściwe, ja pikowałam półtora miesiąca po wysiewie, bo one są bardzo delikatne :roll:
Będę czekał.
Zastanawiałem się czy wiotkie łodyżki (zapewne jeszcze się wyciągną) utrzymają to co wyrośnie na górze. Pojemnik stoi u mnie na parapecie zachodnim. Może mają za mało światła i tak się wyciągają. Może przestawić w jaśniejsze miejsce. A w dzień może nawet na balkon (pojemnik jest przykrywany)?

Pozdrawiam :wit
Więcej osiągniesz uśmiechem, niż wyrąbiesz mieczem (William Szekspir).
Pozdrawiam serdecznie, Romek. Zielono mi
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28

Post »

Moja Rugia
Obrazek

Romix przesuń je bliżej światła
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

romix pisze: Zastanawiałem się czy wiotkie łodyżki (zapewne jeszcze się wyciągną) utrzymają to co wyrośnie na górze. Pojemnik stoi u mnie na parapecie zachodnim. Może mają za mało światła i tak się wyciągają. Może przestawić w jaśniejsze miejsce. A w dzień może nawet na balkon (pojemnik jest przykrywany)?
Radził bym na balkon aby je zahartować przez kolejnych 8-10 dni.Jak temperatura nie spadnie poniżej 5 stopni to nic im nie będzie . Światło dzienne wzmocni roślinki i listki są grubsze oraz kolor automatycznie się poprawi. Nie będą anemiczne. Po kolorze poznajemy dawkę światła potrzebną roślinie.Zasada pikowania dotycząca wszystkich roślin jest prosta. Zawsze pikujemy w fazie trzech listków. Czasami są wyjątki , ale to nie reguła. Rośliny nie powinny być wybiegane , czyli nie za wysokie i proporcjonalnie grube łodyżki. Jeśli są wysokie i cienkie wystarczy wystawić na kilka dni na światło dzienne co wyhamuje wzrost a wzmocni tężyznę .
Mamy temperatury około 10 stopni i jest to idealne do hartowania i wzmocnienia roślinek na wolnym powietrzu.
Czemu o tym piszę ?
Bo poziomki i truskawki to prawie to samo.
Zasadą jest iż rośliny te budzą się ze snu zimowego gdy średnia temperatura dobowa przez kolejnych kilka dni wynosi 5 stopni.
Kiełkują przy temperaturze podłoże 10-15 stopni.
Temperatura 20 stopni to 6-7 dni na wykiełkowanie prawie wszystkich roślin.

Wczesna wiosna to okres hartowania do końca kwietnia. W tym terminie pikujemy a po zimnej Zośce do gruntu. Ideałem było by przetrzymywanie cały dzień rośliny na wolnym powietrzu ( chodzi o światło dzienne ) w przypadku niskich temperatur chować do ciepłego pomieszczenia na noc. Tak zahartowane roślinki po przepikowaniu posadzić do grunty po 21 dniach. ( okres potrzebny do wykształcenia silnego systemu korzeniowego ). Taka kuracja gwarantuje silne i zdrowe rośliny na nadziałce. Niestety jest bardzo pracochłonna.
Zawsze tak robię i mam byki a nie sadzonki.
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
mirek55522
100p
100p
Od: 29 mar 2012, o 04:50
Kontakt:

Post »

Tylko wystawiamy na nie za ostre słońce. Małe roślinki nie lubią tego.
A tak wyglądają moje tegoroczne sadzonki poziomki leśnej
Obrazek Obrazek
Pozostałe poziomki wielkoowocowe i truskawkę wysiałem do doniczek i właśnie wschodzą.
Pikował będę około połowy kwietnia .
Nie ma takiej okoliczności życiowej która zwalniała by człowieka od myślenia.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Moje reginy dziś przeżyły szok temp., rano jak wystawiałem na zewnątrz było z 12 C, teraz jak schowałem to ledwo trzy, mam nadzieję że nie padną.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
lobuzka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 mar 2010, o 21:38

Post »

Swoje od dłuższego już czasu trzymam w tunelu, świetnie sobie radzą z nocnymi spadkami temperatur.
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

Aaa, moje w inspekcie, poza tymi biedactwami które zmasakrowałem podlewając konewką, też niczego sobie, jutro przeniosę pozostałe z domu, :wink:
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Powiedzcie mi czy poziomki sie pikuje jak pomidory do wiekszych doniczek czy ze skrzynki odrazu do gruntu? jeśli do doniczki to kiedy?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Poziomki się sieje, potem pikuje. Można do wielodoniczek/kubków lub do skrzynki z ziemią w przyzwoitych odległościach (będzie rozsada "rwana"). Miałam tak i tak :D .
Jak ma wyglądać siewka do pikowania znajdziesz w tym wątku zdjęcia.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”