Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
Moje mrówki jakoś zniknęły w gąszczu roślin... nie wyrządziły szkód, więc im odpuściłam.
Mrówki na iglaku
Witam. Na moim iglaku pojawiły się mrówki są one na koronie drzewka,
Iglak obsypany jest kamyczkami. Proszę o rady jak pozbyć się tych mrówek,
jakie preparaty zastosować?
Pozdrawiam.
Iglak obsypany jest kamyczkami. Proszę o rady jak pozbyć się tych mrówek,
jakie preparaty zastosować?
Pozdrawiam.
Re: Mrówki na iglaku
Kamyczkami?
Znaczy Ty obsypałeś czy mrówki giganty?
Mszyc poszukaj....
Znaczy Ty obsypałeś czy mrówki giganty?
Mszyc poszukaj....
Mogę stosować tylko naturalne metody, ze względu na dziecko. Czy posypywanie proszkiem nie wpływa na glebę? Mam b. dużo mrówek czarnych i czerwonych. Nie mogę zalewać wrzątkiem, bo na razie nie mam możliwości zagrzać wody - choć wydaje mi się, że to byłoby najlepsze.
- Zielona_Ania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 mar 2010, o 17:40
Ja w tym sezonie wypróbowałam nowy sposób na mrówki w ogrodzie - udało mi się ograniczyć ich populację przy pomocy kur. Mrówcze jaja to dla drobiu delikates, chętnie zjadany po rozgrzebaniu mrowiska. W tych miejscach kolonie już nie odtworzyły się.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wszyscy zwalczają mrówki a ja ich wykorzystuję do przerabiania kompostu.
Robią za dżdżownice.
Kiedy znajdę kopiec czarnych mrówek lub ścieżkę po której chodzą, kładę w tym miejscu doniczkę do góry dnem wypełnioną spulchnioną ziemią zmieszaną z odrobiną cukru.
Po tygodniu / około / mrówki mają już tam swoje gniazdo.
Wtedy biorę doniczkę z zawartością na łopatę i całość wynoszę na kompost.
Zimą mrówki schodzą w głąb ziemi i wiosną mam doskonały czysty kompost.
Natomiast żółte wynoszę jak najdalej od ogrodu.
One wytwarzają kwas mrówkowy pod wpływem którego na korzeniach roślin tworzą się galasy uniemożliwiające pobieranie z podłoża składników pokarmowych.
Robią za dżdżownice.
Kiedy znajdę kopiec czarnych mrówek lub ścieżkę po której chodzą, kładę w tym miejscu doniczkę do góry dnem wypełnioną spulchnioną ziemią zmieszaną z odrobiną cukru.
Po tygodniu / około / mrówki mają już tam swoje gniazdo.
Wtedy biorę doniczkę z zawartością na łopatę i całość wynoszę na kompost.
Zimą mrówki schodzą w głąb ziemi i wiosną mam doskonały czysty kompost.
Natomiast żółte wynoszę jak najdalej od ogrodu.
One wytwarzają kwas mrówkowy pod wpływem którego na korzeniach roślin tworzą się galasy uniemożliwiające pobieranie z podłoża składników pokarmowych.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Mrowisko + pytanie techniczne
Witam, jak zlikwidować mrowisko, które się odnowiło, dokladnie w tym samym miejscu, gdzie zostało zlikwidowane (zbudowane zostało ogrodzenie z fundamentem). Owe czerwone mrówki kumulują się na stronie sąsiada, to powazny problem ponieważ ich szlak prowadzi pod dom, na duży świerk tam rosnący. Co zrobić z tymi mrówkami ? Wykopać z królową ? Chyba nie, przecież gniazdo sięga kilku metrów, tak mi się zdaje. Inne pytanie, czy czerwone mrówki mogą zaszkodzić rosnącym nowo posadzonym tujom ??
I jeżeli jeszcze możecie mi pomóc w kwestii zupełnie innej otóż odpadł tynk z fundamentu ogrodzenia, w wielu miejsca, co z tym zrobić ?
Dzięki za pomoc.
I jeżeli jeszcze możecie mi pomóc w kwestii zupełnie innej otóż odpadł tynk z fundamentu ogrodzenia, w wielu miejsca, co z tym zrobić ?
Dzięki za pomoc.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
Re: Mrowisko + pytanie techniczne
A co robią te mrówki ze chcesz się ich pozbyć
Czerwone duże mrówki ! W zastraszającym tempie rozbudowują swoje mrowiską, chodzą scieżką wzdłuż całej działki. Czy to normalne, że ludzie żyją wśród mrowisk ?
PS. Trochę się dziwie, tylu znawców tematu, byłem pewien, że automatycznie dostanę stos odpowiedzi. Jak to często pozory mylą
PS. Trochę się dziwie, tylu znawców tematu, byłem pewien, że automatycznie dostanę stos odpowiedzi. Jak to często pozory mylą
Co do mrówek- dla mnie dość normalne.
Co do fundamentu- otynkować ponownie, oczywiście, tyle że jeśli podciąga wodę, to znów zleci.
Co do fundamentu- otynkować ponownie, oczywiście, tyle że jeśli podciąga wodę, to znów zleci.
Czyli mrówki zostawić ? przypomne, są to duże czerwone mrówki, z roku na rok budujące coraz większe mrowisko.
Jeśli naprawdę pytasz, to tak. Mrówki rudnice zjedzą większość szkodników w ogrodzie.Waldek26 pisze:Czyli mrówki zostawić?
Pytam bo nie wiem co z nimi zrobić. Nie wiem czy jedzą szkodniki, bo komarów mam pełno. I pytanie czy nie uszkodzą blisko rosnących tuj ?