Kolejna Storczykomaniaczka:)

ODPOWIEDZ
Blue Monkey
500p
500p
Od: 31 gru 2008, o 20:04

Re: Kolejna Storczykomaniaczka:)

Post »

Aniu chciałam napisać, że nawet kijem nie dotknę ale nie do końca o to mi chodziło ;:112 już raczej natnę listek troszkę, przecież i tak żółknie, prawda? Ale póki co nie daje się nabrać, to pewnie kolejny korzeniowy psikus ;:223

Dusiu korzonki chyba ma dobre, widzę że dwa świeżo urosły albo je przedłuża :) Obrazek
Donisia faktycznie malutka:
Obrazek

Siedzi w sphagnum prawda? Chyba póki co tak ją zostawię, raz próbowałam przesadzać miniaturkę (a była sporo większa) i ja zmarnowałam.

Powinna całkiem przeschnąć jak normalny Falek czy lepiej żeby miała wilgotniej? Niby rozsądek mi mówi że miniaturka to normalna roślina tylko mała, ale jakaś taka mi się wydaje delikatniejsza, jak sadzonka zupełnie. Coś czuje że biedka zamęcze :?
Pozdrawiam, Basia:)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale zagadkowa Miltonia... Nie Dotykaj liścia, bo Złamiesz pędzik, jak ja :? Zobaczymy, jak urosnie jeszcze troszku...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Eee tam, to nie jest żaden pędzik. Pewnie to jakiś zbłąkany korzonek, który tam jest od dawna tylko nie zauważyłam bo nie wgapiałam się w ten liść.

Dziś byłam na zakupach, zajrzałam też do LM i Obi ale nic nie kupiłam. Tzn żadnego storczyka :lol: chociaz było sporo ładnych, ale żaden nie był tym którego szukałam, a bardzo ograniczona ilość miejsca (i kasy!) nie pozwala mi kupować każdego który mi się spodoba (byłby to w praktyce cały market zapewne ;:170 ). Szukałam tez sphagnum ale bez skutku. Może lepiej by mi się szukało jakbym wiedziała jak wygląda to czego szukam, bo pytanie pracowników nie przynosi pożądanych rezultatów. Jedyną odpowiedzią jaką dostaję jest "nie wiem" albo "do czego to jest?" (odpowiedź "do storczyków" niezmiennie wywołuje próbę wciśnięcia mi podłoża. Dzięki, podłoże jednak potrafię kupić sama. A przy okazji: widzieliście takie śmieszne zestawy do przesadzania storczyków na które składa się doniczka i dwa woreczki: z podłożem i z drenażem? Całkiem fajne :) )
Jedyną storczykową rzeczą w której posiadanie dziś weszłam jest coś takiego:

Obrazek

Czy ktoś z Was tego używał? To jest ta mgiełka do storczyków, która się przewija gdzieniegdzie w niektórych wątkach? Ogólnie jak sądzicie, używać tego czynie?
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja też niedawno sobie kupiłam mgiełkę, ale jeszcze nie wiem, czy coś pomaga czy nie. A te doniczki z podłożem widziałam kiedyś w LM, ale trochę są za duże dla przeciętnych storczyków.
Awatar użytkownika
jacob
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 maja 2010, o 18:52

Post »

Nigdy nie używałem żadnych mgiełek i nie zamierzam :wink: ostrożnie z tym czymś.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Basiu, pięknotkę sobie kupiłaś- życzę Ci aby szybko odbiła :) Też dzisiaj chodziłam po kwiaciarniach i pytałam o takie maleństwa, bo mi się marzy, ale nie mieli, podobno nie idą... [Ile dałaś za niego- niektórzy sprzedawcy mnie dziś informowali, że nie warto bo kosztują tyle co duże, ok 30zł, to chyba lekka przesada?!]

Ja kupiłam rok temu mgiełkę do korzeni i stwierdzam, że bez sensu- żadnej różnicy, a trochę to kosztuje, jakby człowiek chciał tak w kółko używać, no i dodatkowa (zbędna!) zabawa z pryskaniem... A jak przeczytasz skład, to stwierdzasz, że to niemal sama woda destylowana, z dodatkiem wyciągu z cytrusów bodajże- przynajmniej to do korzeni- to ja sobie sama robię takie mieszanki w ilościach hurtowych, do moczenia i wychodzi dużo dużo taniej ;) Można się z tym bawić dla własnej satysfakcji jak się ma 3 storczyki, a nie pół chaty roślin :D Tylko naprawdę nie wiem czy to coś daje...
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja stosowałam mgiełkę z firmy zielony dom. Widocznych efektów nie było :roll:
Agito jak szukasz miniaturek to jedź na giełdę w Barniewicach. Tam jest ogromny wybór takich maleństw i ceny przystępne (ja swoje po 7zł kupowałam).
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu, właśnie zauważyłam, że złamałaś pędzik u miniaturki. Przykro mi :(
Mnie też spotkało to nieszczęście, dlatego podpowiem Ci, że można dość długo go utrzymać w wodzie.
Ważne, by codziennie zmieniać wodę na nową, a koniec pędzika podcinać co kilka dni. Czytałam gdzieś, ze powinno się pęd skracać pod wodą, wtedy powietrze nie trafia w kanaliki doprowadzające wodę i kwiat dłużej się trzyma.
U mnie złamany pęd stał w wazonie jakieś 2 m-ce, rozwinął wszystkie pąki, choć kwiaty były mniejsze niż normalnie.

Miniaturka śliczna, żal tych kwiatków, ale trzymam kciuki, byś szybko widziała u niej nowy pędzik :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Blue Monkey
500p
500p

Post »

Dusia faktycznie, troszkę większe niż "normalne" dla falków, ale tak sobie myślę, że może dla giganta byłaby idealna.

Jacob witaj :wit dzięki za radę, będę ostrożna :) W sumie sama mam wątpliwości co do tego...

Agnieszko co do ceny, przyznaje, że była wysoka :? ponad 30zł z ceramiczną osłonką :| To jest kwiaciarnia w samym centrum miasta i ogólnie ceny są tam dość wysokie, zazwyczaj tylko oglądam tam roślinki, no ale zauważyłam ostatnio, że storczyki mają na prawdę dorodne (cudne Sabotki m.in. cytrynowo żółte :shock: ), różne gatunki no i te miniaturki taaaak mnie skusiły.
Nie ma składu na tej mojej butelce :shock:
Pewnie już o to pytałam, ale najwyraźniej zapomniałam: jakich proporcji soku do wody używasz do moczenia?

Nesunia witaj :wit dzięki za wizytę :D
Skoro tak wszyscy zgodnie piszecie, że co najmniej nie warto to już więcej tego nie kupię. Wypróbuje na jednym storczyku i zobaczę co z tego wyniknie.

Kamilko wielkie dzięki za radę ;:196 Natychmiast wymienię wodę. Z tym podcinaniem to jeszcze pomyślę jak to robić pod wodą, wsadziłam go ostatecznie do... solniczki :shock: bo wszystko inne było albo za duże albo za lekkie albo nieprzeźroczyste.

Wiecie co? Chyba się trochę pośpieszyłam mówiąc, że NIC nie kupiłam :;230 :;230
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Basiu, ja przycinałam pęd sekatorem w misce z wodą. Zapomniałam jeszcze napisać, że dobrze jest przyciąć na ukos, wtedy jest większa powierzchnia pochłaniania wody.
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Awatar użytkownika
pani_storczyk
500p
500p
Od: 15 mar 2010, o 14:18

Post »

Basiu ja mgielki też nie używałam ,bądż ostrożna z pryskaniem.No ale skoro to jest do storczyków to może nie zaszkodzi,ech sama nie wiem :roll: I znowu tajemnica ,szybciutko pokazuj co kupiłaś bo ciekawosć zżera :lol:
Gdyby tak każdego dnia na drogę naszego bliźniego rzucali jeden kwiatek
, to drogi ziemi byłyby pełne radości.:)

Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

U mnie jest tak: "Mgiełka do storczyków na bazie wody destylowanej [...] Zawiera wyciąg z pestek grejfruta, submikroelementy i aminokwasy jak w naturze [...] Nawóz powstały ze zmieszania typów nawozów oznacz. NAWÓZ WE E.1.6.b molibden (Mo) 0,001% E.1.2.a chlorek kobaltu (CoCl2)0,0001% woda destylowana do 100% "
(Firma Zielony Dom)

Rozwala mnie to: woda destylowana do 100% :D

Basiu, ja tak na oko; na litr wody wkraplam kilka kropli soku z cytryny lub grejfruta, tak z 4-7, bywało, że i kilkanaście, ale teraz staram się ograniczać- na wszelki wypadek ;)

A cena rzeczywiście spora, no ale raz można zaszaleć ;)

Coś tam znowu masz nowego..?! Nową miniaturkę? :lol:
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Ja stosuję wodę dest. z dodatkiem citroseptu.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”