Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
- vinetou80
- 200p
- Od: 7 lut 2013, o 16:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Urodlin trójłatkowy - Asimina triloba
Ralphigi trochę późno dopisuję ale lepiej późno niż wcale
No objechała ta zima część roślin. Asiminy trzymają się najlepiej z wynalazków.
Nie wrzucam zdjęć wszystkich asimin bo część stoi w miejscu jak stała,reszta zaczyna wyglądać.Niestety legendarny Pan Czerwiński ze Szczecina to krętacz u mnie na szczęście nie doszło do zakupu niczego od niego.
Cośtam jeszcze rozmnażam sam ,jak będę miał wenę to wrzucę...
Overleese
Pa Golden2
IXL
Prolific
Georgia
No objechała ta zima część roślin. Asiminy trzymają się najlepiej z wynalazków.
Nie wrzucam zdjęć wszystkich asimin bo część stoi w miejscu jak stała,reszta zaczyna wyglądać.Niestety legendarny Pan Czerwiński ze Szczecina to krętacz u mnie na szczęście nie doszło do zakupu niczego od niego.
Cośtam jeszcze rozmnażam sam ,jak będę miał wenę to wrzucę...
Overleese
Pa Golden2
IXL
Prolific
Georgia
LEGENDS NEVER DIE
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Gratuluję pierwszych owoców.
Gdy owoc spadnie, to powinien trochę poleżeć , czy już gotowy jest do spożycia?
Gdy już będziesz po uroczystej konsumpcji, to napisz o swoich odczuciach smakowych.
Gdy owoc spadnie, to powinien trochę poleżeć , czy już gotowy jest do spożycia?
Gdy już będziesz po uroczystej konsumpcji, to napisz o swoich odczuciach smakowych.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki.
Wydaje mi się że powinien jeszcze trochę poleżeć,ale wszystko zależy od gustu.Jedni wolą nie w pełni dojrzałe inni lekko lub bardziej przejrzałe . Na pewno musi być miękki a z czasem i pięknie pachnieć. Mój jest trochę miękki, ale nie pachnie tak jak powinien,więc jeszcze mu trochę brakuje,jutro zamierzam go rozkroić. Generalnie to smak owoców znam ,bo już trochę ich w życiu zjadłem,ale oczywiście zdam relację z uroczystej degustacji( będą świece, świeżo cięte kwiaty, wino ) i wrzucę fotkę po rozkrojeniu.
Wydaje mi się że powinien jeszcze trochę poleżeć,ale wszystko zależy od gustu.Jedni wolą nie w pełni dojrzałe inni lekko lub bardziej przejrzałe . Na pewno musi być miękki a z czasem i pięknie pachnieć. Mój jest trochę miękki, ale nie pachnie tak jak powinien,więc jeszcze mu trochę brakuje,jutro zamierzam go rozkroić. Generalnie to smak owoców znam ,bo już trochę ich w życiu zjadłem,ale oczywiście zdam relację z uroczystej degustacji( będą świece, świeżo cięte kwiaty, wino ) i wrzucę fotkę po rozkrojeniu.
-
- 200p
- Od: 14 paź 2010, o 19:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja zjadłem swojego przedwczoraj. Chwilowo nie mogę wstawiać zdjęc ,więc na razie zdam tylko słowną relację z degustacji.
Po rozkrojeniu okazało się ,że przy samych pestkach nie jest całkowicie dojrzały,ale mimo to i tak był smaczny. Taki nie w pełni dojrzały najbardziej kojarzył mi się z awokado,choć miał też swój specyficzny posmak.W środku 6 pestek ,które razem ze skórką stanowiły 15% całości,reszta to miąższ.
W międzyczasie Ksawery strącił 2 kolejne owoce,którym również nieco brakuje do pełnego dojrzenia. Tym razem poczekam aż porządnie zmiękną i dopiero wtedy rozkroję.
A te twoje owoce kolego zaorla były całkiem dojrzałe,ile ważyły ,jaka to odmiana jeśli można wiedzieć?
Po rozkrojeniu okazało się ,że przy samych pestkach nie jest całkowicie dojrzały,ale mimo to i tak był smaczny. Taki nie w pełni dojrzały najbardziej kojarzył mi się z awokado,choć miał też swój specyficzny posmak.W środku 6 pestek ,które razem ze skórką stanowiły 15% całości,reszta to miąższ.
W międzyczasie Ksawery strącił 2 kolejne owoce,którym również nieco brakuje do pełnego dojrzenia. Tym razem poczekam aż porządnie zmiękną i dopiero wtedy rozkroję.
A te twoje owoce kolego zaorla były całkiem dojrzałe,ile ważyły ,jaka to odmiana jeśli można wiedzieć?
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Nie wszystkie były dojrzałe, część strąciły ostatnie wichury. Ale owoce niedojrzałe bez problemu dojrzewają w pokojowej temperaturze. Z tego co pamiętam to któraś z Pensylwania Gold (PA1-4)a że mam wszystkie to ciężko powiedzieć. Wiszą jeszcze owoce na kilku drzewkach. Na razie przerywam zawiązki wiosną, żeby nie osłabiać wzrostu drzewek. Ładnie zgrubiały w tym roku. Muszę jeszcze im zainstalować nawodnienie to będą rosły jak szalone. Waga owoców od 110 do 170 g.
Dereń jadalny(cornus mas)
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2016, o 14:23
Jakieś opinie na temat szkółki w Drozdin? Jak z odmianami? Na wiosnę wstępnie wybieram się. Dopiero teraz znalazłem temat na forum to zasiegne języka
Zapalony hodowca drzew figowych.
Chyba jak większość forumowiczów, zaczynam być Dyniomaniakiem:)
-
- 200p
- Od: 3 paź 2012, o 22:04
- Kontakt:
Jak byłem w Drozdinie we wrześniu mieli następujące odmiany:
Mango, Davis, Taylor, Rebecas Gold, NC 1, Sweet Alice, Mary Foos Johnson, PRolific, Belle, Overlease, Prima. Ale mieli po kilka sztuk z każdej odmiany i może już część sprzedali.
Szkółka jest raczej ok. Mają niezły bałagan i się nie przestrasz:) Jeszcze nie owocowały mi co prawda asiminy od nich i ciężko coś powiedzieć.
U mnie owocował NC1 w tym roku i jest jedną z późniejszych odmian. Zauważyłem prawidłowość, że jeśli roślina późno gubi liście)późno żółkną) to i późno dojrzewają owoce.
Mango, Davis, Taylor, Rebecas Gold, NC 1, Sweet Alice, Mary Foos Johnson, PRolific, Belle, Overlease, Prima. Ale mieli po kilka sztuk z każdej odmiany i może już część sprzedali.
Szkółka jest raczej ok. Mają niezły bałagan i się nie przestrasz:) Jeszcze nie owocowały mi co prawda asiminy od nich i ciężko coś powiedzieć.
U mnie owocował NC1 w tym roku i jest jedną z późniejszych odmian. Zauważyłem prawidłowość, że jeśli roślina późno gubi liście)późno żółkną) to i późno dojrzewają owoce.
Dereń jadalny(cornus mas)
- vinetou80
- 200p
Generalnie ja bym rozdzielił opinie o szkółce od oferty tej szkółki na dzień dobrybarteknysa pisze:Jakieś opinie na temat szkółki w Drozdin? Jak z odmianami? Na wiosnę wstępnie wybieram się. Dopiero teraz znalazłem temat na forum to zasiegne języka
Szkółka ma w ofercie różne rośliny od owocowych do ozdobnych i od kilku lat jest w przebudowie...a to trwa i trwa
Co do asimin nie szkółkują sami więc:
a)zwykle jadąc w ciemno i tylko w sezonie trafimy na 4-6 odmian niekoniecznie nam pasujących jeśli się znamy na temacie...i w losowo wybranych ilościach dla odmiany...
b)wcale nie tak tanio od jakiegoś czasu(oni sami asimin i części innych roślin nie szkółkują tylko sprowadzają(z Moraw)...)
c)niekoniecznie pięknie zrośnięte są miejsca szczepienia,ja to robię bardziej(humanitarnie:) co grozi wyłamaniem podczas wiatru przy młodszej roślinie,przez psa etc...
LEGENDS NEVER DIE
-
- 50p
- Od: 25 kwie 2016, o 14:23
To gdzie polecacie w razie czego?
Zapalony hodowca drzew figowych.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 lis 2014, o 15:49
- Kontakt:
Jestem kompletnym nowicjuszem jeśli chodzi o uprawę tej rośliny .
Dostałem właśnie w prezencie od jednej z firm nasiennych trzy nasiona asyminy. Są wilgotne.
Do tego krótka instrukcja stratyfikacji i wysiewu. Przejrzałem ten wątek i trochę wątpię w sens wysiewania - raczej nie będą to nasiona genetycznie różnych odmian. Jakieś rady? A może ktoś ma nasiona do odstąpienia?
Dostałem właśnie w prezencie od jednej z firm nasiennych trzy nasiona asyminy. Są wilgotne.
Do tego krótka instrukcja stratyfikacji i wysiewu. Przejrzałem ten wątek i trochę wątpię w sens wysiewania - raczej nie będą to nasiona genetycznie różnych odmian. Jakieś rady? A może ktoś ma nasiona do odstąpienia?
- vinetou80
- 200p
Wysiać zawsze warto,jakby wyszło to będzie do szczepienia na podkładki...
LEGENDS NEVER DIE