Cytryna skierniewicka - uprawa,wymagania,problemy

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Cytryna skierniewicka - uprawa w domu

Post »

Michał odnośnie Twoich pytań to ja zawsze jak kupie kwiatka to przesadzam do większej doniczki i odpowiedniej ziemi, ponieważ zakładam, że producent wsadził roślinę do za małej doniczki i zamiast ziemi dał takie ziemiopodobne wiórki.
Możesz delikatnie wyjąć roślinę z całą bryłą korzeniową z doniczki i zobaczyć czy korzenie mają jeszcze miejsce w doniczce. Jeżeli chcesz przesadzić to wsadź do trochę większej doniczki, możesz kupić specjalną ziemię do cytrusów.
Odnośnie nawożenia to nie jestem specjalistą, ja podlewam biohumusem jak mi się przypomni ale wiem, że jest specjalny nawóz do cytrusów, pamiętam, że go nie kupiłam, ponieważ był drogi, będziesz miał na opakowaniu napisane dawkowanie i częstotliwość. Jak przesadzisz roślinę to lepiej odczekaj z nawożeniem te 2 tygodnie. Ja teraz nawożę częściej niż co 2 tygodnie, bardziej raz lub 2 razy w tygodniu ale moja cytrynka teraz ma kwiatki i owoce.
Moim zdaniem te nacięcia na liściach wyglądają jak po uszkodzeniach mechanicznych, np. transport do sklepu lub przestawianie kilkanaście razy w sklepie.
Zastanawiam się, dlaczego liście Twojej cytryny mają takie przejaśnienia, powinny mieć jednolity zielony ciemny kolor.
Ja podlewam i opryskuję wodą przegotowaną odstaną ale gdzieś czytałam, że powinno się demineralizowaną :D
Pozdrawiam,
Kasia
michcioh
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 lip 2014, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki Kasiu za Twoje spojrzenie na sprawę, bardzo mi pomogłaś i jeśli chodzi o liście na pewno uspokoiłaś ;-) nawóz już kupiłem właśnie do cytrusów, zacząłem go stosować. Mimo to jak tylko znajdę gdzieś ziemię do cytrusów na pewno przesadzę do większej doniczki, dzięki za pomysł. Co do kolorów liści to chyba nie pozostaje mi nic innego jak tylko monitorować czy nie jaśnieją, na razie utrzymują się takie jak z momentu kiedy pisałem post, więc może po prostu potrzeba roślince więcej składników poprzez to nawożenie (skoro się nie pogarsza, może być tylko lepiej, mam nadzieję ;-) ).

Jeszcze raz dzięki za wskazówki.
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

Michcioh a ja bym zaproponowala zebys nie dodawal wiecej nawozu niz to producent poleca,ale zebys slabym roztworem tego nawozu opryskal tez cala roslinke-czyli zastosowal nawozenie dolistne ;:333
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

Tylko uważaj żeby nie spalić tym dolistnym rośliny, musisz gdzieś się dowiedzieć jakie stężenie ma być, np. przy gnojówce z pokrzywy rozcieńcza się do podlewania:1:10 a do oprysku 1:20. Nie wiem jak bardzo należy rozcieńczyć ten nawóz, który kupiłeś żeby bezpiecznie nim popryskać.
Pozdrawiam,
Kasia
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasienko tak jak napisalam slabym roztworem,czyli nie tak jak producent zalecil,tylko rozcienczyc to porzadnie-np 6krotnie i wtedy mozna spokojnie kilka razy pryskac roslinki-ja tak robie i nawet moja reka buddy ktorej liscie zzolkly wyglada dobrze ;:333
BCXOBA
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 lut 2014, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cytrusy - uprawa i rozmnażanie

Post »

Witam.
W mojej cytrynie skierniewickiej opadły prawie wszystkie liście.Kwitła już dwa razy i nic nie zostało.Ziemia wymieniona,nawóz dany podlewana jest raz w tygodniu i zraszana dwa razy dziennie,mimo tego lipa :( .
pysia34
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 wrz 2009, o 17:59
Kontakt:

Post »

Powiedziałąbym , że normalka :) Ja w takiej sytuacji obcinam 1/3 pędów i wywalam do ogrodu w wilgotne miejsce do półcienia i czekam aż wyrosną nowe liście. Oczywiście podlewaj.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p

Post »

Pysia34 popieram ;:oj
Na podwórku w spokoju rosną najlepiej, nawet te które miały same patyki puszczają listki :D
Pozdrawiam,
Kasia
BCXOBA
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 6 lut 2014, o 13:13

Post »

Może to być parapet na tarasie od południa zacieniony?Podlewanie jak często wskazane?Raz na tydzień wystarczy plus zraszanie?
Awatar użytkownika
Gethar
200p
200p
Od: 10 lis 2012, o 19:48

Post »

Cytrusy wolą dużo słońca, ale wydaje mi się, że nie powinno się jej nic stać, będzie po prostu gorzej rosła. W takich warunkach ważne żebyś nie przelewał. Częstotliwość podlewania zależy od warunków jakich będzie miała cytryna. Najlepiej podlewaj jak przeschnie głębsza warstwa ziemi (po prostu włóż palec do ziemi i jak będzie sucho to podlej). Jeżeli masz dużą wilgotność powietrza to nie musisz zraszać w innym przypadku zraszanie będzie wskazane :wink:
Jednak jeśli masz gdzieś kawałek słonecznego parapetu to cytrynie byłoby tam dużo lepiej ;:215
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

U mnie w tym roku cytryny biją rekordy . Oto jeden z owoców

Obrazek
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wow ale wielki owoc,a pokaz nam jak wyglada cala roslinka ;:215
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34

Post »

Fantastyczna !! Także chciałabym się takich dochować, lecz póki co moje skierniewickie strajkują zrzucając wszystko z siebie ! :D
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”