Frezja

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Frezja

Post »

Uwielbiam ich zapach ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zuzanka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 sty 2008, o 19:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Izolek pisze:Wykopać ;:124
A planowałam zostawić na zimę zadołowane w ziemi , w poniedziałek wykopuję donicę. :D
Marlena1901
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 28 wrz 2014, o 16:03

Post »

Pierwszy raz w tym roku posadziłam frezje i byłam silnie zdziwiona gdy wszystkie mi wzeszły i w dodatku zakwitły.Rosły w skrzynkach balkonowych i było trzeba podpierać część. W przyszłym roku posadzę do gruntu razem z iksjami i sparksiksem :D mam nadzieję że w gruncie też będą cieszyć oko
Marlena
Smellycat
100p
100p
Od: 16 mar 2009, o 13:12
Kontakt:

Post »

To ja bym chciała wiedzieć wszystko - jakiej firmy cebulki, kiedy posadzone, jak się nimi zajmowałaś. Co roku sadzę, bo kocham, ale tylko raz zakwitło kilka sztuk. Interesuje mnie właśnie balkon. Ja mam od wschodu.
Ania
Marlena1901
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Cebulki kupiłam w benexie mix kolorów około 300sztuk. Ziemię wzięłam z ogrodu, cebulki sadziłam na początku maja, podlewałam co jakiś czas a jak wzeszły już to średnio raz w tygodniu widelcem trochę ziemię spulchniałam dookoła tak delikatnie. Aby ładne były użyłam kilka razy nawozu do kwiatów kwitnących balkonowych takiego rozrabianego z wodą. Miałam posadzone w skrzynkach balkonowych i w doniczkach na schodach. Frezje są ładne ale trochę wywracają się to podpórki robiłam z wykałaczek do szaszłyków. I nic więcej nie robiłam z nimi, no może jeszcze czasem rozmawiałam do nich :)
Marlena
Smellycat
100p
100p
Kontakt:

Post »

Moja mama zawsze rozmawiała z kwiatkami i jej rosły ładnie. :) Może to tajemnica sukcesu? Spróbuję znowu w tym roku, może się uda :) Podpowiedz jeszcze jak głęboko sadziłaś.
Ania
Marlena1901
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

8-10 cm brałam łyżkę odwrotną stroną trochę pokręciłam kółka i ciach cebulkę do środka :D w tym roku będę miałam więcej zabawy z kwiatami ale mam nadzieję że będzie pięknie
Marlena
Smellycat
100p
100p
Kontakt:

Post »

Marlenko pomęczę Cię jeszcze i dopytam - te 8-10 cm to głębokość ziemi nad cebulką? Tyle mam przykryć?
Ania
Marlena1901
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To tak mniej więcej 8-10 cm tak żeby cebulki nie wystawały nad ziemie, moich nie było zupełnie widać, więc możesz założyć, że tak z 6cm ziemi ma być nad cebulką. :)
Wstawiłabym zdjęcia ale gdzieś mi się zapodziały.
Marlena
Smellycat
100p
100p
Kontakt:

Post »

Dziękuję ;:167
Ania
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

Czy wysadzacie już cebulki do donic ?
Macie jakieś sprawdzone źródła cebulek ?
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
mmoncia
50p
50p
Od: 13 mar 2014, o 22:02

Post »

Posadziłam właśnie przed chwilą :).
Moje cebulki w ub. roku miałam z Obi - pięknie kwitły, kwiatuchy miały 9 z 10-ciu posadzonych :). Wyrosło mnóstwo cebulek przybyszowych. Na zimę wsadziłam do doniczki z piaskiem i przechowałam w nieogrzewanym wiatrołapie. Zajrzałam parę dni temu i zobaczyłam kilkucentymetrowe korzonki i kiełki :D. Dzisiaj przygotowałam ziemię i posadziłam, wyszło mi parę doniczek :)). Zostawiłam je w szklarni, chociaż nieogrzewana, to nie wiem, czy nie będą mieć tam za ciepło w ciągu dnia...
Zobaczym, mam nadzieję, że będzie dobrze i zakwitną tak, jak w tamtym roku :).
Myślałam, że zadzę późno, ale sprawdziłam posty i prawie w tym samym czasie co ostatnio :).

Powodzenia z Waszymi frezjami :)
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

Moje mają jakieś 10 cm, ale strasznie się wyciągają - muszę chyba zapewnić im chłodniejsze miejsce, żeby nabrały masy więcej.
Nie policzyłam ile wzeszło, ale doniczka jest zapełniona, więc większość na pewno urosła.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”