Francja znana i nieznana - EDU
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Francja znana i nieznana - EDU
Cudownie...Francja moje marzenie
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Echium, to moja ulubiona roślina. Niestety, każde mi umiera. Zarówno hodowane w domu, jaki i w ogrodzie. Gosiu to aeonium było pod zadaszeniem? Bardzo się martwię o moje. Jest teraz piękne, wypuściło dużo nowych rozet, ale obawiam się, że przez te deszcze zgnije. Martwię się też o sagowca, który też wypuścił nowe liście i potrzebuje teraz słońca, a tymczasem... Hortensje jeszcze nie zakwitły na wyspie?
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Ależ cudna ta Francja....a ta wyspa marzenie....tylko jak np się domy mebluje....jak nie można samochodem ???
mimo wszystko-cudnie tam.....bardzo lubię te kamienne domy....
mimo wszystko-cudnie tam.....bardzo lubię te kamienne domy....
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Witajcie, ciesze się ze podoba wam się Północna Bretania. Niestety pogoda nie dopisuje, paskudnie na dworze jak na jesieni.
Grażynko , samochodem nie można ale są tam traktory, to może przeprowadzka traktorem ?
Fela, ile ja sie namęczyłam żeby przetłumaczyć te nazwy roślin !!! Masz racje to aenium. Oni maja boski klimat nigdy nie ma mrozu, można uprawiać rośliny jak na południu Francji Kobieta w szkółce mi odradziła wszystkie rośliny z wyjątkiem Czystek (Cistus L.) , kupiłam sobie zobaczymy jak będzie rósł.
Byłam tam na końcu maja na hortensje za wcześnie, ale za to widziałam pnące pelargonie piękny widok
Noz vat dobrej nocy po bretońsku
Grażynko , samochodem nie można ale są tam traktory, to może przeprowadzka traktorem ?
Fela, ile ja sie namęczyłam żeby przetłumaczyć te nazwy roślin !!! Masz racje to aenium. Oni maja boski klimat nigdy nie ma mrozu, można uprawiać rośliny jak na południu Francji Kobieta w szkółce mi odradziła wszystkie rośliny z wyjątkiem Czystek (Cistus L.) , kupiłam sobie zobaczymy jak będzie rósł.
Byłam tam na końcu maja na hortensje za wcześnie, ale za to widziałam pnące pelargonie piękny widok
Noz vat dobrej nocy po bretońsku
- fela
Gosiu, myślę, że o swoistym kliacie wyspy decyduje ciepły Golfsztrom. Niestety, podobno siła tego prądu po katastrofie w Zatoce Meksykańskiej zanika i zachodnio ? północna Europa jest bardziej narażona obecnie na zimne masy powietrza napływające z północy. Zeszła wiosna jakby tego nie potwierdzała, ale tegoroczna, jak najbardziej.
Oglądałam kiedyś reportaż z Bréhat. 3,5km dł. na 1,5km szer, to niewiele i tylko 300-400-tu stałych mieszkańców, a więc wszyscy się tam znają, tymbardziej, gdy poruszają się pieszo.
Tu są fajne zdjęcia okazałych palm północnego wybrzeża i wyspy http://www.fousdepalmiers.fr/html/forum ... 51&t=10355
Oglądałam kiedyś reportaż z Bréhat. 3,5km dł. na 1,5km szer, to niewiele i tylko 300-400-tu stałych mieszkańców, a więc wszyscy się tam znają, tymbardziej, gdy poruszają się pieszo.
Tu są fajne zdjęcia okazałych palm północnego wybrzeża i wyspy http://www.fousdepalmiers.fr/html/forum ... 51&t=10355
Cudne krajobrazy,a te domy z kamienia są urzekające
- fela
Pestko, jakieś trzydzieści(40?) lat temu zapanowała moda pokrywania domów tynkami. Obecnie, nowi właściciele je usuwają, doceniając piękno struktury kamienia. Do tego strome dachy pokryte czarnymi łupkami sprawiają, że Bretania ma swój szczególny charakter i tak bardzo różni się od innych regionów. Przylatujesz samolotem do Nantes, czy przyjeżdżasz samochodem? Jak długo pozostaniesz we Francji? Czy zostaje Ci trochę czasu na zwiedzanie?
- grazynarosa22
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
Pestka....domy są cudowne.....moim niespełnionym marzeniem jest mieszkać w Bretani w takim domu
http://www.polska.lu/download.php?id=5258
http://www.polska.lu/download.php?id=5258
-
- 50p
- Od: 25 paź 2008, o 18:16
przeczytam caly watek
Piekna jest Francja. Ja sie nie moge doczekać az znow ruszymy na jej południe.
Ja zakochalam się w Cassis i calanques
Piekna jest Francja. Ja sie nie moge doczekać az znow ruszymy na jej południe.
Ja zakochalam się w Cassis i calanques
Felu ja przyjeżdzam co roku autokarem,bo taniej.Bagażu dużo(jedzenie ) więc na lotnisko nie ma się co pchać.Samochodem żeby się zwróciło trzeba by we 4-rech i nie dostali byśmy służbowego busa wtedy...Autokarem 26 godzin.Strasznie uciążliwa podróż ,ale za to nie trzeba sie szarpać z bagażami i zawożą nas pod sam zakład.Tam czekają na nas busy wynajete 9 -osobowe i kwatery tzw.ŻITY(po polsku).Mamy czas na zwiedzanie w soboty i niedziele Zawsze wyjeżdzamy wcześnie rano i wracamy prawie nocą.Zwiedzamy miasteczka,zamki,jkatedry,jeżdzimy nad ocean no i oczywiście okupujemy sklepy hihi.Mamy foldery w domkach więc wiemy gdzie się udać.
Dachy z czarnych łupek widziałam.Kamień to chyba najtańsze tworzywo do budowy domów(byłam w kamieniołomach)Nowoczesne domki budowane są już bardziej tradycyjnie,w jasnych tonacjach z czerwona dachówką.Prawie wszystkie identyczne.Podobają mi się kolory okien od białych po cukierkowy róż ,lawendę,niebieski,buraczkowy ,zielony....To co najbardziej lubię we Francuskich domach(tam gdzie byłam) to tradycja i miłość do staroci.Te meble,bibeloty i styl LUDWIKA...są obłędne Nie mogę się doczekać pieczonych kasztanów
Dachy z czarnych łupek widziałam.Kamień to chyba najtańsze tworzywo do budowy domów(byłam w kamieniołomach)Nowoczesne domki budowane są już bardziej tradycyjnie,w jasnych tonacjach z czerwona dachówką.Prawie wszystkie identyczne.Podobają mi się kolory okien od białych po cukierkowy róż ,lawendę,niebieski,buraczkowy ,zielony....To co najbardziej lubię we Francuskich domach(tam gdzie byłam) to tradycja i miłość do staroci.Te meble,bibeloty i styl LUDWIKA...są obłędne Nie mogę się doczekać pieczonych kasztanów
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Nie zaglądałam tu jakiś czas, a tu tyle nowych pięknych zdjęć.
Wyspa urzekająca
Wyspa urzekająca
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
Grażynko, prawie każdy marzy o takim domu.
Dla przyjaciół Bretanii, podaje link do reportażu który był wyświetlony w czwartek we francuskiej telewizji.
Pokazują tutaj wiele miejsc o których pisałam. Niestety po francusku, ale pozna obejrzeć dla samych widoków.
Jeśli się nie mylę link jest ważny tylko tydzień . Milego oglądania
http://www.pluzz.fr/visages-du-littoral ... 21h25.html
Jeśli ktoś obejrzy , może podzieli się wrażeniami ? Film trwa ok 50min.
Dla przyjaciół Bretanii, podaje link do reportażu który był wyświetlony w czwartek we francuskiej telewizji.
Pokazują tutaj wiele miejsc o których pisałam. Niestety po francusku, ale pozna obejrzeć dla samych widoków.
Jeśli się nie mylę link jest ważny tylko tydzień . Milego oglądania
http://www.pluzz.fr/visages-du-littoral ... 21h25.html
Jeśli ktoś obejrzy , może podzieli się wrażeniami ? Film trwa ok 50min.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 19 lip 2012, o 09:36
ŁOŁ Co za super temat, jak fajnie, że tu trafiłem. Zdjęcia są naprawdę boskie. Jak tylko znajdę więcej czasu wrócę tu powtórnie i wszystko dokładnie przeczytam.
Byłem dwukrotnie we Francji, w okolicach Angers. No, może za bardzo nie miałem okazji do zwiedzania, gdyż wycieczki były głównie samochodowe, ale zamek od razu poznałem. Widziałem również "groty troglodytów". I faktycznie, nawet z daleka, da się zauważyć, że mieszkają tam ludzie. Niestety, nie miałem okazji obejrzeć takiego "mieszkanka" od środka. Powinienem mieć zdjęcia z tamtej wycieczki, jak je znajdę to postaram się tu zamieścić.
Byłem dwukrotnie we Francji, w okolicach Angers. No, może za bardzo nie miałem okazji do zwiedzania, gdyż wycieczki były głównie samochodowe, ale zamek od razu poznałem. Widziałem również "groty troglodytów". I faktycznie, nawet z daleka, da się zauważyć, że mieszkają tam ludzie. Niestety, nie miałem okazji obejrzeć takiego "mieszkanka" od środka. Powinienem mieć zdjęcia z tamtej wycieczki, jak je znajdę to postaram się tu zamieścić.
Jestem zielony