PTAKI - nasi sprzymierzeńcy - 1cz.(05.05 -
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2007, o 22:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alez fajne ptaszki są Waszymi gośćmi
A do mnie praktycznie same sikoreczki i wróbelki przybywają , też są fajne
Ale niedawno miałam wyjątkowego gościa , zrobiłam mu fotkę przez okno , bardzo płochliwy dzięciołek
A do mnie praktycznie same sikoreczki i wróbelki przybywają , też są fajne
Ale niedawno miałam wyjątkowego gościa , zrobiłam mu fotkę przez okno , bardzo płochliwy dzięciołek
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Moje ogródkowe kwiatki
- dewuka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 sty 2008, o 13:37
Dokarmiajmy ptaki
Zima wprawdzie nie jest specjalnie ostra ale dokarmiać warto. I jeszcze trzeba byłoby to robić systematycznie. Codziennie rano sypię do 2 dużych karmników różne jedzonko - zboże, pieczywo, ziarna. Latem zbierałam nasiona słoneczników i kukurydze w kolbach. Zrobiłam kubeczki ze smalcem i ziarnami. Wisi słonina. Ptaków zlatuje się kilkadziesiąt, głównie sikorek i wróbli ale też sójek, srok. Ostatnio oglądałam dzięcioła, który objadał się smalcem z kubeczka.
BAJER. :P
BAJER. :P
U mnie teraz mało ptaków.Przylatuje mini stadko osiedlowych wróbli.Sikorek od kilku dni w ogóle nie widać. Niedaleko mojego osiedla są działki ogrodnicze i często obok nich chodzę na spacer z psem.Słychać ich tzn sikorek dźwięczny głosik.Chyba tam wszystkie teraz przebywaja.
Zima dotychczas była łagodna to nie przylatywały inne ptaki. Nie widziałam przy moim karmniku szczygłów,czyżyków,dzwońców i zięb. Trochę szkoda,ale naturalne ziarenka są chyba dla nich lepsze.
Zima dotychczas była łagodna to nie przylatywały inne ptaki. Nie widziałam przy moim karmniku szczygłów,czyżyków,dzwońców i zięb. Trochę szkoda,ale naturalne ziarenka są chyba dla nich lepsze.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Dzięki .Faktycznie a ponadto jest to samiczka (podbrzusze w przecinki).
A tyle znalazłam podstaw o czyżykach,
Czyż (Carduelis spinus)
Czyżyk Czyżyk - mały ptak z rodziny łuszczaków zamieszkujący Wielką Brytanię, Pireneje, środkową i wschodnią Europę, Azję Mniejszą, Iran. Izolowana popuolacja w Mandżurii. Częściowo wędrowny, zimuje w zachodniej i południowo-zachodniej Europie. Przeloty w marcu/kwietniu i wrześniu/październiku. W latach nieurodzaju inwazyjnie pojawia się w środkowej i zachodniej Europie.
Cytat pochodzi z http://ptaki.polska.pl/baza_gatunkow/in ... 7.htm?sh=9
A tyle znalazłam podstaw o czyżykach,
Czyż (Carduelis spinus)
Czyżyk Czyżyk - mały ptak z rodziny łuszczaków zamieszkujący Wielką Brytanię, Pireneje, środkową i wschodnią Europę, Azję Mniejszą, Iran. Izolowana popuolacja w Mandżurii. Częściowo wędrowny, zimuje w zachodniej i południowo-zachodniej Europie. Przeloty w marcu/kwietniu i wrześniu/październiku. W latach nieurodzaju inwazyjnie pojawia się w środkowej i zachodniej Europie.
Cytat pochodzi z http://ptaki.polska.pl/baza_gatunkow/in ... 7.htm?sh=9
- anu-la
- 200p
- Od: 19 cze 2007, o 16:44
Asiu zazdroszczę oczywiście pozytywnie pięknych bażantów w ogrodzie, u mnie pojawiają się od czasu do czasu ale poza ogrodem . jak była sroga zima chyba jakieś 3 lata temu to pierwszy raz zaobserwowałam grubodzioba. Pałaszował owoce irgi. Podobno grubodzioby zwykle żyja w górnych partiach drzew i rzadko można je spotkać w ogrodzie. Niestety nie posiadam zdjeć. A to parę fotek skrzydlatych przyjaciół, które udało mi się zrobić
Pozdrawiam
Anu-La
Pozdrawiam
Anu-La