ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: ABC- cebula z rozsady
Od kilku lat sieję cebulę EXHIBITION .Jest łagodna i soczysta.Największe okazy osiągały wagę do 800g.W sprzyjających warunkach cebula z siewu bezpośredniego do gruntu wyrównywała się z cebulą sianą na rozsadę.Mankamentem tej cebuli jest krótki okres przechowywania-do stycznia ,początek lutego.Dlatego co roku idzie na "pierwszy ogień".Dodam tylko, że nasiona mają być "oryginalne holenderskie"-pani w ogrodniczym rozważa je w małe paczuszki z dużej paczki.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Jeśli chodzi o smak, to polecam Lunga di Firenze, uprawiałam ją z rozsady, jest pyszna, podłużna, różowa, rośnie spora. Jedyna wada- nie da się jej długo przechowywać. W tym roku też ją wysieję.
- Kornel
- 100p
Aria a jakiej firmy są te nasionka i czy można bez problemu kupić w sklepie ogrodniczym?
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
georginja - w zasadzie wszystkie z typu cukrowych będą smaczne - zresztą po opiniach sama widzisz - Więc siej i sama spróbuj
aria - Lunga di Firenze też będę siała w tym roku - nasionka niedawno do mnie przyszły - ale mnie zaskoczyłaś tą wielkością, bo myślałam, że ona będzie coś w stylu siedmiolatki - czyli takiej szczypiorowej
aria - Lunga di Firenze też będę siała w tym roku - nasionka niedawno do mnie przyszły - ale mnie zaskoczyłaś tą wielkością, bo myślałam, że ona będzie coś w stylu siedmiolatki - czyli takiej szczypiorowej
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zgadza się. Tak samo jak to że "cukrówki" nie nadają się do przechowywania. To jest typowa cebula sałatkowa na zbiór letni. I w takim celu chcę ją posiać.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Nasiona L. di Firenze można kupić w Franchi Sementi i w sklepach ogrodniczych z firmy Lobelia, jeśli dobrze pamiętam.
Agulka miałam w tym roku kilka ok. 200g.
Agulka miałam w tym roku kilka ok. 200g.
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
dzięki za info - właśnie powiedziałam córce - uśmiechnęła się i powiedziała, że będzie dobra na kanapki ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
- Elzbieta1962
- 50p
- Od: 28 sie 2011, o 18:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podczytuję was przeczytałam cały wątek i dzisiaj kupiłam - Cebulę Exhibition na opakowaniu pisze:" w uprawie amatorskiej sadzona do doniczek ziemnych daje cebule o masie 1000g" i teraz myślę co to znaczy "do doniczek ziemnych", bo mam zamiar posiać ją w pudełku po kiwi.
Pozdrawiam
Ela
Ela
Wysiałam cebulę Kelsae, będzie z rozsady rwanej, ciekawe jak sobie poradzi w naszym klimacie. Piszą, że dorasta do 4 kg, zobaczymy.
- Kornel
- 100p
Od kilku lat sieję cebulę EXHIBITION. Kupowałem nasiona różnych firm i najbardziej podobały mi się z Ożarowa.Z innych firm były sporo mniejsze.Obecnie zaopatruje się w nasiona przeznaczone dla plantatorów.
czy siejecie już cebule .?
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Bodajże w tym wątku tylko wcześniej, ktoś napisał , że sieje ok 20 lutego tak mam w kajeciku zanotowane
Pozdrawiam, Ela
-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Ja właśnie posiałam