ABC- cebula z nasion, rozsada Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p
Od: 31 sty 2013, o 23:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: ABC- cebula z rozsady

Post »

Od kilku lat sieję cebulę EXHIBITION .Jest łagodna i soczysta.Największe okazy osiągały wagę do 800g.W sprzyjających warunkach cebula z siewu bezpośredniego do gruntu wyrównywała się z cebulą sianą na rozsadę.Mankamentem tej cebuli jest krótki okres przechowywania-do stycznia ,początek lutego.Dlatego co roku idzie na "pierwszy ogień".Dodam tylko, że nasiona mają być "oryginalne holenderskie"-pani w ogrodniczym rozważa je w małe paczuszki z dużej paczki.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli chodzi o smak, to polecam Lunga di Firenze, uprawiałam ją z rozsady, jest pyszna, podłużna, różowa, rośnie spora. Jedyna wada- nie da się jej długo przechowywać. W tym roku też ją wysieję.
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p

Post »

Aria a jakiej firmy są te nasionka i czy można bez problemu kupić w sklepie ogrodniczym?
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

georginja - w zasadzie wszystkie z typu cukrowych będą smaczne - zresztą po opiniach sama widzisz :) - Więc siej i sama spróbuj :)

aria - Lunga di Firenze też będę siała w tym roku - nasionka niedawno do mnie przyszły - ale mnie zaskoczyłaś tą wielkością, bo myślałam, że ona będzie coś w stylu siedmiolatki - czyli takiej szczypiorowej ;:oj
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Zgadza się. :D Tak samo jak to że "cukrówki" nie nadają się do przechowywania. To jest typowa cebula sałatkowa na zbiór letni. I w takim celu chcę ją posiać.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nasiona L. di Firenze można kupić w Franchi Sementi i w sklepach ogrodniczych z firmy Lobelia, jeśli dobrze pamiętam.

Agulka miałam w tym roku kilka ok. 200g.
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

dzięki za info - właśnie powiedziałam córce - uśmiechnęła się i powiedziała, że będzie dobra na kanapki ;)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Awatar użytkownika
Elzbieta1962
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 18:45

Post »

:wit :wit
Podczytuję was przeczytałam cały wątek i dzisiaj kupiłam - Cebulę Exhibition na opakowaniu pisze:" w uprawie amatorskiej sadzona do doniczek ziemnych daje cebule o masie 1000g" i teraz myślę ;:124 ;:124 co to znaczy "do doniczek ziemnych", bo mam zamiar posiać ją w pudełku po kiwi. ;:124 ;:124
Pozdrawiam
Ela
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiałam cebulę Kelsae, będzie z rozsady rwanej, ciekawe jak sobie poradzi w naszym klimacie. Piszą, że dorasta do 4 kg, zobaczymy.
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p

Post »

Od kilku lat sieję cebulę EXHIBITION. Kupowałem nasiona różnych firm i najbardziej podobały mi się z Ożarowa.Z innych firm były sporo mniejsze.Obecnie zaopatruje się w nasiona przeznaczone dla plantatorów.
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

czy siejecie już cebule .?
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19

Post »

Bodajże w tym wątku tylko wcześniej, ktoś napisał , że sieje ok 20 lutego :lol: tak mam w kajeciku zanotowane ;:138
Pozdrawiam, Ela
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Ja właśnie posiałam :)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”