Kompost cz.1
Re: Kompost
Zastanawiam się jeszcze jaką maksymalną ilość popiołu można do kompostownika wsypać (swoj mam wielkości ok. 1m3)
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
"Popiół z drewna ? zarówno te pochodzące z kominka, jak i te z pieca, mogą być dodawane do kompostu. Należy jednak pamiętać, że popioły takie mają odczyn zasadowy i są bogate w potas. Do pojemnika z kompostem o wymiarach 1mx1mx1m nie powinno się dodawać więcej niż ok. 8 litrów popiołu (prawie pełne wiadro). Lepiej unikać popiołu z węgla ? zawiera dużo żelaza i siarki, które mogą uszkodzić rośliny. Brykiety z węgla drzewnego właściwie się nie rozkładają ? ich również lepiej nie dorzucać do kompostu."
Całość o kompoście tu:
http://zielonemigdaly.pl/2009/03/cala-p ... komposcie/
Całość o kompoście tu:
http://zielonemigdaly.pl/2009/03/cala-p ... komposcie/
Super! Dzięki Danutko!
- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich miłośników kompostu .
Dzisiaj mój M zniósł na działkę chrzan. Posadziłam co się dało, resztę zabrałam do domu, aby trochę do słoiczka utrzeć. I tutaj potrzebuję pomocy, bo nie mam pojęcia, czy resztki z obierania korzenia mogę wyrzucić na kompost? Przed sadzeniem ów chrzan był trzymany w wiaderku z wodą, więc zauważyłam "zapach" podobny do gnojówki z pokrzyw, którą poleca się stosować do polewania kompostu. Czy chrzan nie zrobi krzywdy mojemu kompostowi?
Dzisiaj mój M zniósł na działkę chrzan. Posadziłam co się dało, resztę zabrałam do domu, aby trochę do słoiczka utrzeć. I tutaj potrzebuję pomocy, bo nie mam pojęcia, czy resztki z obierania korzenia mogę wyrzucić na kompost? Przed sadzeniem ów chrzan był trzymany w wiaderku z wodą, więc zauważyłam "zapach" podobny do gnojówki z pokrzyw, którą poleca się stosować do polewania kompostu. Czy chrzan nie zrobi krzywdy mojemu kompostowi?
- KasiaPuk
- 200p
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
Raczej Ci sie kompost nie "schrzani" ;)
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
oxalis
Nie wyrzucaj obierek do kompostu bo namnoży Ci się chrzanu każda obierka sie przyjmuje
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Chyba, że to totalne oskrobki! Mój chrzan rosnący koło kompostu zabezpieczony był grubą folią przed rozrastaniem.
Jak nie chcesz, to pleni się jak perz, a jak uprawiasz to jakieś chorby i szkodniki zaraz się znajdą!
U mnie potrafił pokazać się na kompoście nawet po 2-3 latach o wysypania odpadów.
Jak nie chcesz, to pleni się jak perz, a jak uprawiasz to jakieś chorby i szkodniki zaraz się znajdą!
U mnie potrafił pokazać się na kompoście nawet po 2-3 latach o wysypania odpadów.
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja )Nadzieja umiera ostatnia...
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak wygląda mój kompostownik..napełniam na zmianę rok po roku,ten pierwszy zakończył żywot w kwietniu tego roku,drugi będzie zapełniany do przyszłego ...i tak na zmianę
A to pryzma ze skoszonej trawy,druga jest obecnie używana/jest za powyższymi/
Tym sposobem nie muszę przyspieszać kompostowania bakteriami czy dżdżownicami kalifornijskimi
A to pryzma ze skoszonej trawy,druga jest obecnie używana/jest za powyższymi/
Tym sposobem nie muszę przyspieszać kompostowania bakteriami czy dżdżownicami kalifornijskimi
- oxalis
- 1000p
renzal i juda, dzięki za troskę, ale obierki już wywalone na kompostownik. To nie były takie totalne obierki, większe kawałki też były, więc niechcący założyłam sobie niezłą plantację... . Może spróbuję jednak coś wydłubać, dobrze, że tego nie przegrzebałam
- renzal
Dobry chrzan nie jest zły - zaplanuj tam jego plantację - to na pewno nie wzejdzie! Chyba, ze tylko ja mam takie szczęście!
Ale swoją drogą przydaje się zwłaszcza do ogóreczków....
I to mnie właśnie fascynuje ? z jednej strony, rozważania nad tym, czy wyrzucić jedną czy dwie skórki z pomarańczy na kompost, urastają niemal do rangi problemu egzystencjalnego, bo ponoć tyle w nich chemii, z drugiej strony, mnóstwo osób poleca używanie "ślimakoli" z metaldehydem czy innego roundłupu i jakoś niewiele osób protestuje. A to dopiero są trucizny używane w makabrycznych ilościach w przydomowych ogródkachdanutka66 pisze:Reasumując:jeśli ktoś che walić sobie chemię w ponoć ekologiczna marchewkę,to proszę bardzo,ja walę chemię...do kubła na śmieci
Co do kuchnia .TV..to jakaś wyrocznia? Ja polecam "Wiemy co jemy"
pozdrawiam
Aneta
Aneta
- oxalis
- 1000p
Świadomie to plantację chrzanu założyłam w cieniu za garażem- tam ma mu być dobrze, zresztą wychodzą już młode listki z ziemi czyli się ukorzenił. Ten na kompoście lepiej niech się boi, bo jak mi zapaskudzi kompost to mu wojnę wytoczę, choć boję się, że przegraną.renzal pisze:Dobry chrzan nie jest zły - zaplanuj tam jego plantację - to na pewno nie wzejdzie! Chyba, ze tylko ja mam takie szczęście!
Ogóreczki ogóreczkami, a próbowałaś zupy chrzanowej?
- renzal
Kompost sobie poradzi! U mnie H to ,,bawi" się jeszcze i przesypuje go z miejsca na miejsce i wtedy chrzan się na pewno nie uchowa
P.S. Zupa chrzanowa? Sos tak, ale zupki nie jadłam - daj przepis! najlepiej tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... iak%C3%B3w
P.S. Zupa chrzanowa? Sos tak, ale zupki nie jadłam - daj przepis! najlepiej tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... iak%C3%B3w