Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
Re: Czy niecierpek nadaje sie do gruntu ?
Niecierpki lubią sadzenie na wszelkiego rodzaju lekkich podwyższeniach gruntu.Jednak nie może być zbyt sucho.Ja ostatnio sadzę w płytkich doniczkach z dużymi otworami (po chryzantemach) i wkopuję je w grunt.Zauważyłam, że im to służy, szczególnie pod podkrzesanym, świerkiem gdzie deszcz ich zbytnio nie zalewa, a ja wlewam wodę w te doniczki co drugi dzień.Trochę słońca mają rano.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich.Wyczytałam gdzieś że niecierpki lepiej kwitną właśnie w przyciasnych doniczkach.Ja też w maju kupiłam sobie pełny czerwono-biały niecierpek.Niestety nie dość że nie urósł ani na centymetr, to jeszcze nowe kwiaty zrobiły się całkowicie czerwone.Ukorzeniłam parę szczepek ale też kwiat czerwony.Dla tego planuje w następnym roku pobawić się z nasionami.Nawet już kupiłam mieszankę pełnokwiatowych.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Czy ktoś może wie, czy w handlu są nasiona BIAŁYCH niecierpków? Spotykalam tylko mixy. Albo jednokolorowe czerwone lub różowe. A mnie właśnie zależy na białych. Kto widział?
Miałam swoje między innymi w donicy, ale nie pobrałam nasion, bo... nie mogłam ich znaleźć
Miałam swoje między innymi w donicy, ale nie pobrałam nasion, bo... nie mogłam ich znaleźć
Nigdy nasion białych nie widziałam.W zeszłym roku kupiłam sadzonki, ale tworzyły bardzo mało nasion, zebrałam, bo sasiadka mnie męczyła.Nie wiem jednak czy były dojrzałe, a jeśli nawet to nie wiadomo czy będą białe, może sie pokrzyżowały.
Najłatwiej jednak chyba kupić sadzonki, choc białe Walleriana dość trudno trafić.
Najłatwiej jednak chyba kupić sadzonki, choc białe Walleriana dość trudno trafić.
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
Pelargonia - wysiew nasion
selli7 a jakie niecierpki wysiewasz?
mi się bardzo podobają waleriana..kwitły jak szalone, po prostu ogrom kwiatów w doniczce, ale za to u mnie pokochały je mszyce
mi się bardzo podobają waleriana..kwitły jak szalone, po prostu ogrom kwiatów w doniczce, ale za to u mnie pokochały je mszyce
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki
Moje wątki
Re: Pelargonia - wysiew nasion
Ja polecam waleriana i karłową-świetne do skrzynek ,przy odrobinie nawozu fajnie je wypełniają.U mnie w postach są zdjęcia z wcześniejszych lat.
- Alenka
Madziu, a nie miałaś problemów z mszycami? u mnie jak już się pięknie zagęstniły moje niecierpki to zaczęła się walka
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza *cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia
Moje wątki
Moje wątki
Wysiewam walleriana i sadzę w płytkich doniczkach wkopanych pos świerkiem gdzie nic oprócz barwinka tam nie rośnie.Te niecierpki zaś kwitną tam bardzo ładnie i deszcz ich nie niszczy, a troche słoneczka mają z boku.Alenka pisze:selli7 a jakie niecierpki wysiewasz?
Trochę sadziłam w donicach, ale szybko dopadały je jakieś szkodniki (chyba przędziorki, ale nie jestem pewna) powodujące skręcanie listków i karłowacenie.
Tych pod świerkiem na razie nie atakowały, nie wiem dlaczego tamte.
- Alenka
no właśnie mam ten sam problem z niecierpkami...w donicach zjadają je mszyce namiętnie, ledwo się kilka pojawi i nie zdążę nawet nic zrobić..plaga tak mi się podobają, ale chyba je sobie daruję w tym roku
Moje wątki
Moje wątki
Lekki oprysk i po kłopocie.Mimo wszystko niecierpki są warte uprawy.
- Alenka
u mnie opryski nie pomogły..to była ekspresowa inwazja na wszystkich innych roślinach zwalczałam z powodzeniem, a tu jakiś pech
słuchajcie, kiedy pelargonki już nie będą potrzebowały warunków szklarniowych? czyli będę mogła je luzem postawić przy starszakach (sadzonkach )
słuchajcie, kiedy pelargonki już nie będą potrzebowały warunków szklarniowych? czyli będę mogła je luzem postawić przy starszakach (sadzonkach )
Moje wątki
Moje wątki
U mnie niecierpki są bardzo żywotne ,jedynie co ich może pokonać to brak wody.