Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Lawenda

Post »

Aisyrk skoro roslinka ma już jakies listki to poświęć jedną. Wyrwij, lekko rozgnieć w palcach
- zapach powinien rozwiać Twe wątpliwości - lawenda i bazylia mają silny i charakterystyczny dla każdej z nich zapach.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cristin, dziękuję za radę. Spróbowałam, ale chyba jeszcze za młode na zapach, nic nie czuję.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ja moja rozsadę lawendy mogę posadzić do gruntu? Wyjadę na weekend majowy i boje się, żeby się nie zmarnowała!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Można wysadzić nic jej nie będzie tylko podlej solidnie, młode sadzonki mają delikatne korzonki tzn. jeżeli bryła korzeniowa się rozsypie to ostrożnie z nią ;:108 , mi co roku wysiewa się troszkę lawendy, już nie muszę kupować nowych krzaczków :heja
kasia_2721
100p
100p
Od: 21 paź 2009, o 12:48

Post »

Witam,w lutym wysiałam nasiona lawendy wzeszła super (wcześniej trzymałam 2 tygodnie nasiona w zamrażarce),teraz ma jakieś 3-4 cm ,nie mam już miejsca żeby ją pikować ,chciałam zapytać kiedy będzie właściwa pora żeby ją wysadzić do gruntu na miejsce stałe ??Czy po 15 maja będzie dobrze?????
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ja dziś posadziłem moją lawendę do ogrodu :) Mam nadzieje, że mróz jej nie zniszczy...
Tak wygląda moja lawenda(zdjęcie sprzed sadzenia):
Obrazek
Groser
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 21:02

Post »

kasia_2721 pisze:Witam,w lutym wysiałam nasiona lawendy wzeszła super (wcześniej trzymałam 2 tygodnie nasiona w zamrażarce),teraz ma jakieś 3-4 cm ,nie mam już miejsca żeby ją pikować ,chciałam zapytać kiedy będzie właściwa pora żeby ją wysadzić do gruntu na miejsce stałe ??Czy po 15 maja będzie dobrze?????
JAk ją zahartujesz przez kilka dni to nie musisz czekać na 15 maja. Lawenda zimuje w gruncie więc nie jest aż tak wrażliwa. Gdyby jednak wystąpiły przymrozki z okazji zimnych ogrodników to możesz przykryć włókniną.
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 16:21

Post »

A z mojej lawendy nic nie wyszło :roll: Posiałam już dość dawno i nie wyszło żadne nasionko.Szkoda :(
Miniah
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 kwie 2010, o 09:10

Post »

Dzień dobry.
Mam pytanie do ekspertów lawendowych:) Nabyłam 3 krzaczki, które wyglądają tak jak na zdjęciu. Chcę je wsadzić do dużej donicy i umieścić na balkonie. Pytanie brzmi czy mam je przyciąć teraz? Dziwnie wyglądają takie gęstę na dole i rzadkie, wybujałe na górze:) Będę wdzięczna za poradę:)

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Tamara
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 mar 2009, o 10:57
Kontakt:

Post »

broniusz pisze:Mam na działce lawendę - po kilku latach nie wygląda zachwycająco: zdrewniałe nagie gałązki od dołu i zielone na czubkach... Kwitła też w tym roku raczej słabo... Szukałem informacji o pielęgnowaniu lawendy, ale nic w sumie nie znalazłem...
Jak myślicie - przycinać czy nie przycinać :?: I jeśli tak to kiedy :?:
Ja przycięłam - inspirowana zawsze pięknie wyglądającą lawendą, która tworzy kobierzec przy murze kościoła. Zimą (ok grudnia) jest zawsze przycinana, a latem aż do jesieni wygląda zachwycająco z herbacianymi różami.

Tak więc przycięłam. Odbija, i to bardzo gęsto. Wystarczyły dwa czy trzy słoneczne, ciepłe dni i widać, że odrasta niczym na reklamie Husquarny :)
koniec ogrodu jest jak koniec świata
boniczka
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 20:10

Post »

Aisyrk,
wystarczy poruszać maleńką galązką i już ją czuć.
Nawet przy przypdkowym potrąceniu.
Awatar użytkownika
KOBEA
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 30 sty 2010, o 18:51

Post »

Hej Lawendziarze, w sumie to jeśli chodzi o zapach lawendy to powiem, ze dziś wsadziłam do gleby moje 3 miesięczne roślinki i listki w ogóle nie pachniały, ale korzonki tak, wystarczyło nos przystawić do bryłki ziemi... ten brak zapachu w listkach może zmylić nie jednego Lawendziarza :wit
Pozdrawiam
Kaśka
boniczka
100p
100p
Od: 2 lis 2008, o 20:10

Post »

No to dziwne z tym zapachem,
ja wyrywałam trawę niedaleko maleńkich lawendek i musiałam którąś potrącić przypadkowo. Najpierw poczułam zapach i zaczęłam się rozglądać, co tak pachnie, bo w pierwszej chwili nie załapałam. Zapach czuć było na wysokosci ok. 70 cm nad ziemią. Może to też zależy od odmiany?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”