Lawenda,ogólnie(2006-2011) część 1 .
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Lawenda
Aisyrk skoro roslinka ma już jakies listki to poświęć jedną. Wyrwij, lekko rozgnieć w palcach
- zapach powinien rozwiać Twe wątpliwości - lawenda i bazylia mają silny i charakterystyczny dla każdej z nich zapach.
- zapach powinien rozwiać Twe wątpliwości - lawenda i bazylia mają silny i charakterystyczny dla każdej z nich zapach.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cristin, dziękuję za radę. Spróbowałam, ale chyba jeszcze za młode na zapach, nic nie czuję.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy ja moja rozsadę lawendy mogę posadzić do gruntu? Wyjadę na weekend majowy i boje się, żeby się nie zmarnowała!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Można wysadzić nic jej nie będzie tylko podlej solidnie, młode sadzonki mają delikatne korzonki tzn. jeżeli bryła korzeniowa się rozsypie to ostrożnie z nią , mi co roku wysiewa się troszkę lawendy, już nie muszę kupować nowych krzaczków
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,w lutym wysiałam nasiona lawendy wzeszła super (wcześniej trzymałam 2 tygodnie nasiona w zamrażarce),teraz ma jakieś 3-4 cm ,nie mam już miejsca żeby ją pikować ,chciałam zapytać kiedy będzie właściwa pora żeby ją wysadzić do gruntu na miejsce stałe ??Czy po 15 maja będzie dobrze?????
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ja dziś posadziłem moją lawendę do ogrodu Mam nadzieje, że mróz jej nie zniszczy...
Tak wygląda moja lawenda(zdjęcie sprzed sadzenia):
Tak wygląda moja lawenda(zdjęcie sprzed sadzenia):
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2010, o 21:02
JAk ją zahartujesz przez kilka dni to nie musisz czekać na 15 maja. Lawenda zimuje w gruncie więc nie jest aż tak wrażliwa. Gdyby jednak wystąpiły przymrozki z okazji zimnych ogrodników to możesz przykryć włókniną.kasia_2721 pisze:Witam,w lutym wysiałam nasiona lawendy wzeszła super (wcześniej trzymałam 2 tygodnie nasiona w zamrażarce),teraz ma jakieś 3-4 cm ,nie mam już miejsca żeby ją pikować ,chciałam zapytać kiedy będzie właściwa pora żeby ją wysadzić do gruntu na miejsce stałe ??Czy po 15 maja będzie dobrze?????
A z mojej lawendy nic nie wyszło Posiałam już dość dawno i nie wyszło żadne nasionko.Szkoda
Dzień dobry.
Mam pytanie do ekspertów lawendowych:) Nabyłam 3 krzaczki, które wyglądają tak jak na zdjęciu. Chcę je wsadzić do dużej donicy i umieścić na balkonie. Pytanie brzmi czy mam je przyciąć teraz? Dziwnie wyglądają takie gęstę na dole i rzadkie, wybujałe na górze:) Będę wdzięczna za poradę:)
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Mam pytanie do ekspertów lawendowych:) Nabyłam 3 krzaczki, które wyglądają tak jak na zdjęciu. Chcę je wsadzić do dużej donicy i umieścić na balkonie. Pytanie brzmi czy mam je przyciąć teraz? Dziwnie wyglądają takie gęstę na dole i rzadkie, wybujałe na górze:) Będę wdzięczna za poradę:)
Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
-
- 10p - Początkujący
- Od: 4 mar 2009, o 10:57
- Kontakt:
Ja przycięłam - inspirowana zawsze pięknie wyglądającą lawendą, która tworzy kobierzec przy murze kościoła. Zimą (ok grudnia) jest zawsze przycinana, a latem aż do jesieni wygląda zachwycająco z herbacianymi różami.broniusz pisze:Mam na działce lawendę - po kilku latach nie wygląda zachwycająco: zdrewniałe nagie gałązki od dołu i zielone na czubkach... Kwitła też w tym roku raczej słabo... Szukałem informacji o pielęgnowaniu lawendy, ale nic w sumie nie znalazłem...
Jak myślicie - przycinać czy nie przycinać I jeśli tak to kiedy
Tak więc przycięłam. Odbija, i to bardzo gęsto. Wystarczyły dwa czy trzy słoneczne, ciepłe dni i widać, że odrasta niczym na reklamie Husquarny
koniec ogrodu jest jak koniec świata
Aisyrk,
wystarczy poruszać maleńką galązką i już ją czuć.
Nawet przy przypdkowym potrąceniu.
wystarczy poruszać maleńką galązką i już ją czuć.
Nawet przy przypdkowym potrąceniu.
- KOBEA
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 sty 2010, o 18:51
Hej Lawendziarze, w sumie to jeśli chodzi o zapach lawendy to powiem, ze dziś wsadziłam do gleby moje 3 miesięczne roślinki i listki w ogóle nie pachniały, ale korzonki tak, wystarczyło nos przystawić do bryłki ziemi... ten brak zapachu w listkach może zmylić nie jednego Lawendziarza
Pozdrawiam
Kaśka
Pozdrawiam
Kaśka
No to dziwne z tym zapachem,
ja wyrywałam trawę niedaleko maleńkich lawendek i musiałam którąś potrącić przypadkowo. Najpierw poczułam zapach i zaczęłam się rozglądać, co tak pachnie, bo w pierwszej chwili nie załapałam. Zapach czuć było na wysokosci ok. 70 cm nad ziemią. Może to też zależy od odmiany?
ja wyrywałam trawę niedaleko maleńkich lawendek i musiałam którąś potrącić przypadkowo. Najpierw poczułam zapach i zaczęłam się rozglądać, co tak pachnie, bo w pierwszej chwili nie załapałam. Zapach czuć było na wysokosci ok. 70 cm nad ziemią. Może to też zależy od odmiany?