Liliowce -Hemerocallis cz.9

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liliowce -Hemerocallis cz.9

Post »

CZekam więc na fotki tych nowych nabytków i bądźmy wszyscy dobrej myśli, czegokolwiek by to miało dotyczyć. :)
Penelopa
200p
200p
Od: 2 sie 2010, o 16:47

Post »

o tak, i ja chętnie fotki pooglądam :D

u mnie dzisiaj do gruntu trafiły liliowce od Emila :heja
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam nadzieję, że pochwalisz się potem fotkami, gdy zakwitną :)

A ja postanowiłam trochę poeksperymentować. Zainspirowana postami Grażynki-Kogry o tworzeniu kompozycji liliowców z innymi roślinami, od kilku dni wysadzam stare odmiany i różne inne NN na rabaty do ogrodu. Nazamawiałam trochę różnych bylin i chcę je wkomponować między liliowce.
Penelopa
200p
200p

Post »

śnieżka, na pewno, już zadbałam o nowe baterie do aparatu ;:224

poeksperymentuj, ja też chętnie coś im do towarzystwa podosadzam.
na razie mam do wsadzenia piwonie, przeplatam więc je z liliowcami, przodem dam żurawki. Zobaczymy czy się to sprawdzi ;:224
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj robi się ciekawie. ;:108
No to dziewczyny będziemy miały co oglądać latem.
Ja tez trochę zestawów zrobiłam i zobaczymy czy wszystko się dobrze zgra i będzie atrakcyjnie wyglądało.
Myślę, że takie eksperymenty powinny jeszcze bardziej uatrakcyjnić kwiaty liliowców.
Będę niecierpliwie czekać na wasze pierwsze fotki.
Grażyna.
kogro-linki
Penelopa
200p
200p

Post »

;:138 Zapowiada się ciekawie :D

a przy okazji, Grażynkom ( a znam z tego wątku conajmniej 3) wszystkiego najlepszego i jak najładniejszych kwiatów życzę :D
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Penelopa- dzięki ;:196

Też wmiksowałam do liliowców peonie. Oprócz tego dam powojniki bylinowe i byliny kwitnące latem: chabry, gailardia, monarda, echinacea, przetaczniki, oman, kołotocznik, silene, ostrogowiec, eupatorium, różne dzwonki, gożdziki, baptisję i jeszcze kilka innych drobiazgów.
Jeszcze nie wiem jak to wszystko zestawić. W wolnych chwilach projektuję sobie zestawienia, ale na razie nie wszystkie mnie zachwycają.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Penelopo - dzięki. ;:196

Grażynko jeszcze nie raz będziemy przesadzać zanim kompozycja nam się spodoba.
Inaczej to wygląda w wyobrażni a inaczej w realu.
Problem też jest w tym, żeby wszystko chciało równocześnie zakwitnąć.
Grażyna.
kogro-linki
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Witam!

Podpowiedział mi jeden klient ,że sadzi lilie i dookoła liliowce podobno bardzo ładnie wygląda lilie są wysokie i górują nad wszystkim, a liliowce mają ładne liście i wszystko podobno jest piękne, jak tak zrobię w tym roku. Myślę ,że trzeba posadzić chociaż 3 szt lilii, żeby było coś widać. Jak zakwitną mi to wam pokażę, może jeszcze ktoś się skusi.
Pozdrawiam
Ismena
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z liliami też jest na pewno ciekawie, ale dla mnie odpada. Mam za słabą ziemię do lilii i zjadają je jakieś chrząszczyki. Ale fotki z liliami chętnie obejrzę.

A jeszcze wpadło mi do głowy, żeby wpasować róże okrywowe i kocimiętkę do liliowców.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56

Post »

Grażynki , od tygodnia usiłuję powtykać coś między liliowce, daleko mi do zadowolenia z efektów. Może dlatego, że mam ich dużo w stosunku do innych bylin :?: O peonii nawet nie pomyślałem ;:224 Kogro , wszystko ma równocześnie zakwitnąć, a co przed i po :?: :?:Ismeno , miałem taki zestaw. ładnie , ale za krótko. :evil:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja na razie wkomponowałam gipsówkę, liatrę, funkie, perowskię i czekam na żurawki.
Może wpadnie mi jeszcze jakiś pomysł w trakcie sezonu.
Zastanawiam się jeszcze nad mikołajkiem z Kwanso - kontrast, który albo będzie zgrzytał, albo wyjdzie superowo.
Po głowie mi jeszcze chodzi koper włoski.

Tadku - w dalszej lub bliższej perspektywie oczywiście rosną inne kwiaty, które zakwitną w innych terminach.
Chodzi o najbliższe towarzystwo dla liliowców, żeby dobrze wyglądało w trakcie kwitnienia i było np. ozdobne z liści .
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tade k - no właśnie. Terminy kwitnienia- to jest ten główny problem. Ja wybierałam takie rośliny, które kwitną w okresie od maja do września, żeby w porze kwitnienia liliowców osiągnąć apogeum kwitnienia wszystkiego w konkretniej kompozycji.

A druga sprawa to kolorystyka- jakie dobrać kolory uzupełniających roślin do poszczególnych grup kolorystycznych posadzonych liliowców. Planowałam sobie, że w kompozycjach zastosuję liliowce w jednolitej gamie barw np. w jednej fioletowe, w innej różowe, żółte itp. W końcu i tak posadziłam inaczej, bo do fioletów dodałam kremowego i żółtego, a do różowych fioletowego i bordowego oraz seledynowego. No i jest jeszcze grupa z przewagą czerwonych liliowców z dodatkiem żółtych i pomarańczowych. Mam jeszcze do uzupełnienia starsze grupy: białych liliowców, samych różowych, pomarańczowych i czarnych, ale to chyba w następnym roku.

Grażynko- ja planuję do niektórych fioletowych i rózowych wsiać nasiona czarnuszki i zwykłego lnu oraz kolorowe łubiny, a mikołajek może nawet dobrze zgrać się z pomarańczowym kolorem.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”