Liliowce -Hemerocallis cz.9
- śnieżka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Liliowce -Hemerocallis cz.9
CZekam więc na fotki tych nowych nabytków i bądźmy wszyscy dobrej myśli, czegokolwiek by to miało dotyczyć.
-
- 200p
- Od: 2 sie 2010, o 16:47
o tak, i ja chętnie fotki pooglądam
u mnie dzisiaj do gruntu trafiły liliowce od Emila
u mnie dzisiaj do gruntu trafiły liliowce od Emila
- śnieżka
Mam nadzieję, że pochwalisz się potem fotkami, gdy zakwitną
A ja postanowiłam trochę poeksperymentować. Zainspirowana postami Grażynki-Kogry o tworzeniu kompozycji liliowców z innymi roślinami, od kilku dni wysadzam stare odmiany i różne inne NN na rabaty do ogrodu. Nazamawiałam trochę różnych bylin i chcę je wkomponować między liliowce.
A ja postanowiłam trochę poeksperymentować. Zainspirowana postami Grażynki-Kogry o tworzeniu kompozycji liliowców z innymi roślinami, od kilku dni wysadzam stare odmiany i różne inne NN na rabaty do ogrodu. Nazamawiałam trochę różnych bylin i chcę je wkomponować między liliowce.
-
- 200p
śnieżka, na pewno, już zadbałam o nowe baterie do aparatu
poeksperymentuj, ja też chętnie coś im do towarzystwa podosadzam.
na razie mam do wsadzenia piwonie, przeplatam więc je z liliowcami, przodem dam żurawki. Zobaczymy czy się to sprawdzi
poeksperymentuj, ja też chętnie coś im do towarzystwa podosadzam.
na razie mam do wsadzenia piwonie, przeplatam więc je z liliowcami, przodem dam żurawki. Zobaczymy czy się to sprawdzi
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oj robi się ciekawie.
No to dziewczyny będziemy miały co oglądać latem.
Ja tez trochę zestawów zrobiłam i zobaczymy czy wszystko się dobrze zgra i będzie atrakcyjnie wyglądało.
Myślę, że takie eksperymenty powinny jeszcze bardziej uatrakcyjnić kwiaty liliowców.
Będę niecierpliwie czekać na wasze pierwsze fotki.
No to dziewczyny będziemy miały co oglądać latem.
Ja tez trochę zestawów zrobiłam i zobaczymy czy wszystko się dobrze zgra i będzie atrakcyjnie wyglądało.
Myślę, że takie eksperymenty powinny jeszcze bardziej uatrakcyjnić kwiaty liliowców.
Będę niecierpliwie czekać na wasze pierwsze fotki.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 200p
Zapowiada się ciekawie
a przy okazji, Grażynkom ( a znam z tego wątku conajmniej 3) wszystkiego najlepszego i jak najładniejszych kwiatów życzę
a przy okazji, Grażynkom ( a znam z tego wątku conajmniej 3) wszystkiego najlepszego i jak najładniejszych kwiatów życzę
- śnieżka
Penelopa- dzięki
Też wmiksowałam do liliowców peonie. Oprócz tego dam powojniki bylinowe i byliny kwitnące latem: chabry, gailardia, monarda, echinacea, przetaczniki, oman, kołotocznik, silene, ostrogowiec, eupatorium, różne dzwonki, gożdziki, baptisję i jeszcze kilka innych drobiazgów.
Jeszcze nie wiem jak to wszystko zestawić. W wolnych chwilach projektuję sobie zestawienia, ale na razie nie wszystkie mnie zachwycają.
Też wmiksowałam do liliowców peonie. Oprócz tego dam powojniki bylinowe i byliny kwitnące latem: chabry, gailardia, monarda, echinacea, przetaczniki, oman, kołotocznik, silene, ostrogowiec, eupatorium, różne dzwonki, gożdziki, baptisję i jeszcze kilka innych drobiazgów.
Jeszcze nie wiem jak to wszystko zestawić. W wolnych chwilach projektuję sobie zestawienia, ale na razie nie wszystkie mnie zachwycają.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Penelopo - dzięki.
Grażynko jeszcze nie raz będziemy przesadzać zanim kompozycja nam się spodoba.
Inaczej to wygląda w wyobrażni a inaczej w realu.
Problem też jest w tym, żeby wszystko chciało równocześnie zakwitnąć.
Grażynko jeszcze nie raz będziemy przesadzać zanim kompozycja nam się spodoba.
Inaczej to wygląda w wyobrażni a inaczej w realu.
Problem też jest w tym, żeby wszystko chciało równocześnie zakwitnąć.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- 500p
- Od: 5 sty 2008, o 20:00
- Kontakt:
Witam!
Podpowiedział mi jeden klient ,że sadzi lilie i dookoła liliowce podobno bardzo ładnie wygląda lilie są wysokie i górują nad wszystkim, a liliowce mają ładne liście i wszystko podobno jest piękne, jak tak zrobię w tym roku. Myślę ,że trzeba posadzić chociaż 3 szt lilii, żeby było coś widać. Jak zakwitną mi to wam pokażę, może jeszcze ktoś się skusi.
Pozdrawiam
Ismena
Podpowiedział mi jeden klient ,że sadzi lilie i dookoła liliowce podobno bardzo ładnie wygląda lilie są wysokie i górują nad wszystkim, a liliowce mają ładne liście i wszystko podobno jest piękne, jak tak zrobię w tym roku. Myślę ,że trzeba posadzić chociaż 3 szt lilii, żeby było coś widać. Jak zakwitną mi to wam pokażę, może jeszcze ktoś się skusi.
Pozdrawiam
Ismena
- śnieżka
Z liliami też jest na pewno ciekawie, ale dla mnie odpada. Mam za słabą ziemię do lilii i zjadają je jakieś chrząszczyki. Ale fotki z liliami chętnie obejrzę.
A jeszcze wpadło mi do głowy, żeby wpasować róże okrywowe i kocimiętkę do liliowców.
A jeszcze wpadło mi do głowy, żeby wpasować róże okrywowe i kocimiętkę do liliowców.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Grażynki , od tygodnia usiłuję powtykać coś między liliowce, daleko mi do zadowolenia z efektów. Może dlatego, że mam ich dużo w stosunku do innych bylin O peonii nawet nie pomyślałem Kogro , wszystko ma równocześnie zakwitnąć, a co przed i po :?:Ismeno , miałem taki zestaw. ładnie , ale za krótko.
- kogra
- Przyjaciel Forum
Ja na razie wkomponowałam gipsówkę, liatrę, funkie, perowskię i czekam na żurawki.
Może wpadnie mi jeszcze jakiś pomysł w trakcie sezonu.
Zastanawiam się jeszcze nad mikołajkiem z Kwanso - kontrast, który albo będzie zgrzytał, albo wyjdzie superowo.
Po głowie mi jeszcze chodzi koper włoski.
Tadku - w dalszej lub bliższej perspektywie oczywiście rosną inne kwiaty, które zakwitną w innych terminach.
Chodzi o najbliższe towarzystwo dla liliowców, żeby dobrze wyglądało w trakcie kwitnienia i było np. ozdobne z liści .
Może wpadnie mi jeszcze jakiś pomysł w trakcie sezonu.
Zastanawiam się jeszcze nad mikołajkiem z Kwanso - kontrast, który albo będzie zgrzytał, albo wyjdzie superowo.
Po głowie mi jeszcze chodzi koper włoski.
Tadku - w dalszej lub bliższej perspektywie oczywiście rosną inne kwiaty, które zakwitną w innych terminach.
Chodzi o najbliższe towarzystwo dla liliowców, żeby dobrze wyglądało w trakcie kwitnienia i było np. ozdobne z liści .
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
tade k - no właśnie. Terminy kwitnienia- to jest ten główny problem. Ja wybierałam takie rośliny, które kwitną w okresie od maja do września, żeby w porze kwitnienia liliowców osiągnąć apogeum kwitnienia wszystkiego w konkretniej kompozycji.
A druga sprawa to kolorystyka- jakie dobrać kolory uzupełniających roślin do poszczególnych grup kolorystycznych posadzonych liliowców. Planowałam sobie, że w kompozycjach zastosuję liliowce w jednolitej gamie barw np. w jednej fioletowe, w innej różowe, żółte itp. W końcu i tak posadziłam inaczej, bo do fioletów dodałam kremowego i żółtego, a do różowych fioletowego i bordowego oraz seledynowego. No i jest jeszcze grupa z przewagą czerwonych liliowców z dodatkiem żółtych i pomarańczowych. Mam jeszcze do uzupełnienia starsze grupy: białych liliowców, samych różowych, pomarańczowych i czarnych, ale to chyba w następnym roku.
Grażynko- ja planuję do niektórych fioletowych i rózowych wsiać nasiona czarnuszki i zwykłego lnu oraz kolorowe łubiny, a mikołajek może nawet dobrze zgrać się z pomarańczowym kolorem.
A druga sprawa to kolorystyka- jakie dobrać kolory uzupełniających roślin do poszczególnych grup kolorystycznych posadzonych liliowców. Planowałam sobie, że w kompozycjach zastosuję liliowce w jednolitej gamie barw np. w jednej fioletowe, w innej różowe, żółte itp. W końcu i tak posadziłam inaczej, bo do fioletów dodałam kremowego i żółtego, a do różowych fioletowego i bordowego oraz seledynowego. No i jest jeszcze grupa z przewagą czerwonych liliowców z dodatkiem żółtych i pomarańczowych. Mam jeszcze do uzupełnienia starsze grupy: białych liliowców, samych różowych, pomarańczowych i czarnych, ale to chyba w następnym roku.
Grażynko- ja planuję do niektórych fioletowych i rózowych wsiać nasiona czarnuszki i zwykłego lnu oraz kolorowe łubiny, a mikołajek może nawet dobrze zgrać się z pomarańczowym kolorem.