Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona pomidorów od kozuli - cz. 2
U mnie w grucie Albenga x Copia też dobrze sobie radzą.Najładniejsze sadzonki poszły do foliaka a te mniejsze do gruntu ,ale owoce większe w gruncie,na jednym krzaku są okrągłe i w kształcie sakiewki i czerwony już w kuchni
960 gram,to nieżle a zielone na krzaku zostały jeszcze podobnej wielkości i jeden dużo większy.
Kozulko za takie odmiany i wszystkim zaangażowanym w akcję wymiany.One na pewno u mnie zostają.
960 gram,to nieżle a zielone na krzaku zostały jeszcze podobnej wielkości i jeden dużo większy.
Kozulko za takie odmiany i wszystkim zaangażowanym w akcję wymiany.One na pewno u mnie zostają.
Zuzia, podziwiać i gratulować!. Oczopląsu dostaję od tych Waszych odmian. Nie mam, niestety, dostępu do tego "banku nasion". Ale podziwiam i kibicuję wszystkim uprawiającym nietypowe odmiany. Naprawdę coś fantastycznego!
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Darbo, malinowy 36 wyszedł mi zbyt wegetatywny. Może dać wysoki plon, bo jest bardzo silny, ale musi być umęczony w doniczce do czasu kwitnienia. Wydaje mi się, że znalazłam w nim coś łatwiejszego do uprawy, ale muszę najpierw sprawdzić u siebie. Z jednej linii tego pomidora wszystkie 5 krzaków jakie miałam, zawiązały zdecydowanie więcej owoców niż pozostałe, do tego były całkiem smaczne i dość kształtne (zdrowe też).
W malinowym nr 37 też mam jednego o zdecydowanie lepszym wiązaniu owoców niż inne i liczę, że to powtórzy w następnym pokoleniu. U mnie w tym roku brakuje mu pomidorowego aromatu, ale myślę że ta cecha jeszcze się ujawni w następnych pokoleniach. W uprawie towarowej pojawiały się rośliny o bardzo smacznych owocach. Taki też był 37/3, ale w tym roku aromat gdzieś mu zginął. Wymaga też jeszcze ,,czyszczenia'' z gargameli. Mam nadzieję ,,dokończyć'' tę odmianę, bo jest tego warta.
Pozdrawiam, kozula
W malinowym nr 37 też mam jednego o zdecydowanie lepszym wiązaniu owoców niż inne i liczę, że to powtórzy w następnym pokoleniu. U mnie w tym roku brakuje mu pomidorowego aromatu, ale myślę że ta cecha jeszcze się ujawni w następnych pokoleniach. W uprawie towarowej pojawiały się rośliny o bardzo smacznych owocach. Taki też był 37/3, ale w tym roku aromat gdzieś mu zginął. Wymaga też jeszcze ,,czyszczenia'' z gargameli. Mam nadzieję ,,dokończyć'' tę odmianę, bo jest tego warta.
Pozdrawiam, kozula
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Jestem zachwycona odmianami.. u mnie lepiej wyszły w gruncie.. tylko :oops:zle sobie oznaczyłam i teraz nie wiem jakie mam odmiany .. ale po owocach niektóre poznaję .Na drugi sezon się bardziej postaram
- Alina-277
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miałaś w zeszłym roku czarną zebrę malinową ??może nasionko zostało..
Pozdrawiam... Alina .
- aleks
- 100p
- Od: 12 lut 2011, o 21:09
U mnie też pomidory ładniejsze w gruncie, lepiej wiązały, krzaki mocne, dorodne,a w folii takie raczej rachityczne, na dolnych gronach słabo wiązały (czas upałów??błędy w uprawie??), dopiero na wyższych gronach więcej owoców Teraz w gruncie namiętnie owocują, a folii właściwie końcówka sezonu W przyszłym roku chyba w folii tylko paprykę posadzę...juda pisze:Jestem zachwycona odmianami.. u mnie lepiej wyszły w gruncie.. tylko :oops:zle sobie oznaczyłam i teraz nie wiem jakie mam odmiany .. ale po owocach niektóre poznaję .Na drugi sezon się bardziej postaram
Cóż,życie...
Monika
Monika
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alina 277!
Dzięki za odpowiedż.
Miałam czarna zebrę malinową F4 w ubiegłym roku.
Pozdrawiam Maria.
Dzięki za odpowiedż.
Miałam czarna zebrę malinową F4 w ubiegłym roku.
Pozdrawiam Maria.
- Krystyna551
- 200p
- Od: 6 lip 2011, o 10:54
Taki pomidor mi wyrosł z megagronka, jest dosłownie obwieszony owocami. Tylko nie mogę dla niego wybrać nazwy. na razie mówię na niego "odmieniec", ale to nie pasuje do takiej pięknotki
pozdrawiam:)
Krystyna
Krystyna
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
Krysiu piękny ten odmieniec. Mnie ze wszystkich 3 nasionek megagronka wyrosły megagronki i zrobiły furrorę na wsi
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Rzeczywiście megadronek robi furore .. a i jeszcze do kompletu bycze rogi tylko u mnie są i duże okazy cale krzaki... i inne krzaki całkiem drobniejsze ..nasionka nie od 1 darczyńcy.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Ja mam tak z San Marzano od 2 osób,różnią się tylko wielkością i nie wiem które dawać na akcję. a może zrobić mix?
rosły po 2 krzaki obok siebie,więc w jednakowych warunkach i po 2 są inne. i wybieranie nasion z przecierowego 131 K,to jak szukanie igły w stogu siana,czy wasze też są takie "bezpestkowe"?
rosły po 2 krzaki obok siebie,więc w jednakowych warunkach i po 2 są inne. i wybieranie nasion z przecierowego 131 K,to jak szukanie igły w stogu siana,czy wasze też są takie "bezpestkowe"?