Rzodkiewka (Raphanus sativus)Rzodkiew zwyczajna.cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rzodkiewka - jak uprawiać?
Może Twoja ziemia ma za dużo azotu i dlatego "idą w liście"?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Po czym to poznam?ostatnia szansa pisze:Może Twoja ziemia ma za dużo azotu i dlatego "idą w liście"?
Odwrotnie, jakby miał pod dostatkiem azotu to rósłby w korzeń, rzodkiewki w lecie trzeba sadzić w bardzo dużym rozstawie, im cieplej i dłuższy dzień tym wiekszy rozstaw, to wygląda trochę na paradoks ale tak jest , im więcej światła tym większe odstępy.
A czy ktoś z was uprawiał kiedyś rzodkiewke w doniczce ? Czy rzodkiewka z doniczki jest mniejsza niż ta z grządki ? Czy w doniczce dłużej rośnie/dojżewa ?
Rzodkiewka ma duże zapotrzebowanie na wode ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2013, o 10:56
Tak, gleba na której uprawia się rzodkiewkę nie powinna być przesuszona. Brak wody powoduje słaby wzrost, łykowatość korzenia oraz ostry smak.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2013, o 10:56
Posiałem parę dni temu. Bardzo dobry okres na sianie rzodkiewki. Wegetacja to przeciętnie 30 - 35 dni.
Ja również już wysiałem, drugi rzut idzie w przyszłym tygodniu.
- Elfia
- 500p
- Od: 1 kwie 2014, o 21:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Ja również wysiewam teraz rzodkiewkę i sporo innych poplonów na zbiór późno jesienny.
ogrodowo
Zapraszam
Zapraszam
Również wysiałem. Swoją drogą zostawiłem niektóre rzodkiewki naokoło 1,5 miesiąca w ziemi i mam teraz ich nasiona. Trzeba je przechowywać czy mogę sadzić w ziemi zaraz?
My właśnie skonsumowaliśmy pierwsze rzodkiewki z jesiennego siewu odmiany Lada - chyba czeskie, nasiona kupione w Tesco na wiosnę. Na opakowaniu było napisane, ze można siać drugi rzut jesienią. Jest duża, smaczna - ma łagodniejszy smak niż wiosną, soczysta, tylko skórkę ma brzydszą bo taką fioletowo-burą i popękaną a na wiosnę była ładniutka fioletowa.
Siałam też Saxę z Plantico (chyba) - bez rewelacji, dużo mniej nasion wzeszło, rzodkiewki dość małe twarde ale bez łyka, dobre po starciu na tarce np. do twarożku. Największa porażka to Opolanka - bardzo słabe wschody a jak już coś się pokazało to niezjadliwe. Fajna też rzodkiew japońska - rodzinka zjadła w sałatce warzywnej - ważne jak się ma dzieci bo daje taki fajny łagodny smaczek i nie piecze w język
Siałam też Saxę z Plantico (chyba) - bez rewelacji, dużo mniej nasion wzeszło, rzodkiewki dość małe twarde ale bez łyka, dobre po starciu na tarce np. do twarożku. Największa porażka to Opolanka - bardzo słabe wschody a jak już coś się pokazało to niezjadliwe. Fajna też rzodkiew japońska - rodzinka zjadła w sałatce warzywnej - ważne jak się ma dzieci bo daje taki fajny łagodny smaczek i nie piecze w język