Rabatki Konstantego część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Rabatki Konstantego część 4

Post »

EWCIU z powodu braku dostępności do neta muszę niestety nadrabiac zaległosci. Nie umiem sie jakoś zebra ,żeby poszykować paczki a trochę sie tego nabierało . Ślicznie kwitną języczki no i skalniak już całkowicie zakryty kamieniami . Masz krzepę tak nosić w plecaku te kamole . Ślimakom nic nie przeszkodzi ,żeby dostać to co chcą
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Zyto-bardzo dziękuję za telefon w tak gorącym dla Ciebie czasie żniw!
Zeniu-a jednak!Małe a cieszy!Kamieni nie ważyłam,kilka było dość ciężkich,z jednym szłam na lekko ugiętych nogach.Trochę tego już jest,ale potrzeby jeszcze spore.
Bogusiu-dziś rano widziałam fontannę dzban,wysmakowana w kształtach,niby prosty dwuuchy smukły dzban i misa,a tak dobrane proporcje,że nic tylko dodać im otoczenie ogrodowe.I to duży zadbany ogród.
Olgo-ja mam poziomki na skalniaku,a truskawki w doniczkach za oknem,a z racji przygotowania do remontu konserwatorskiego elewacji teraz owocują na wewnętrznym parapecie.Jestem ciekawa tych Twoich super truskawek.
Miiriam-wcześniej zadzwonię a cieszę się również.
Elżbieto G.-u mnie stan aktualny-jeden kwiat spory,drugi mniejszy,trzeci pączek i wole poniżej-być może kolejny trójkwiat.Tak rozwiniętego jak u Tiji nie spodziewam się mieć.
Trochę przepadało niby burzowo,grzmiało gdzieś dalej,uznałam,że podlewanie konewką na dziś mogę odpuścić.Upał i duchota jeszcze mimo wieczorowej pory.
Jadziu Jakuch-doczytałam w Twoim wątku o po burzowych problemach z netem,ja z kolei jestem coraz to przez kogoś z krewnych czy znajomych ostrzegana by być czujną i ostrożną gdy wokół tyle elewacji w remoncie,z rusztowaniami,za siatką.Dziś już podczas burzy odkręcałam płotki zaokienne,bo przecież zniszczyliby jak nic. I kto mi następne zrobi?
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ewka podwórkowy wygląda rewelacyjnie jak na tą pogodę.
Skalniak z kotką wygląda jakby miał jakąś ozdobę w postaci kota.
Widać, ze koty z sąsiedztwa bardzo Cie lubią.
Myszy w podwórkowym na pewno nie uświadczysz. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Ewa - biało-czarny kociasty chyba traktuje podwórkowy jak swój pokój z ulubioną ławką i tylko zastanawia się "jak Ewa mi ten pokój jeszcze ładniej urządzi" :;230
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam niedzielnie.
Kogro-myszy nie,ale szczury na podwórku bywały,nadzieja w tym,że kocica bardzo łowna.Liście lecą,staram się usuwać.Gołębie gubią pióra.A ponieważ trzeba wieczorem podlewać to codziennie jest do wyniesienia kilka g....po jak wiadomo nie moim psie,zawsze się odkryje,a to na skalniaku,a to w żurawkach,czy w fiołkach i zieleniejących już szafirkach.Jak jest czyściutko to nie ma czasu usiąść na ławce,zresztą komary są wyjątkowo dojadłe.
Marto-kocur sąsiadów znalazł swą przystań na ławeczce,kotkę stamtąd przepędza.Również z moich fiołków stara się ją wygonić...A koty jakoś mnie lubią,wczoraj był to duży i bardzo dobrze odżywiony syjam Krysi,syjamka Krysi,brytyjka Ewy-Kostek ze zdumieniem się wwąchiwał.
Wczoraj powitała mnie miła niespodzianka-zaczyna kwitnienie trójsklepka
Obrazek
Chciałam ususzyć trochę liści różowej pysznogłówki,już myślałam,że opanował ją mączniak,ale okazało się to być pyłem-najprawdopodobniej ze szlifowania ram okiennych,może aż ze skuwania tynków po drugiej stronie ulicy,ale przez siatkę zabezpieczającą i jednak kawałek,niby wiatr był?
Podwórkowy wzbogacił się o kolejna dąbrówkę rozłogową-Ajuga reptans alba.

Obrazek

Czasowo na murku znalazła też miejsce pelargonia Scarlet Ramber nr 24,tak wygląda jej kwitnąca mamusia i oferowana w hodowli.Kwiaty jak różyczki.Wiem już że w 2012 roku zamówię Applesblossom Rosebud nr 27.Bluszczolistne i angielskie,które remont przeczekują w półcieniu na murku radzą tam sobie nieźle.

Obrazek Obrazek

lepiej by im było na zewnętrznym parapecie,ale....

Obrazek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pooglądałam sobie twoje dzieło czyli ogród podwórkowy masz masę gatunków, ale Kraków w przeciwieństwie do Zakopanego to jeden z najcieplejszych obszarów w Polsce. POZDRAWIAM.
OLGA od malamutów
Wątki Azy
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Te rusztowania to rzeczywiście mogą człowieka w deprechę doprowadzić.
Ciekawe jak długo będą stały. :?
Grażyna.
kogro-linki
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Bardzo efektowna ta trójsklepka ;:108
Ta kotka ma bardzo ciekawe umaszczenie :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

U mnie wcześniej chyba w czerwcu kwitła żółta trójsklepka , a wczoraj zauważyłam taką , szkoda że kwiaty ma takie małe .

Obrazek

wydaje mi się że w tym roku jakoś szybciej kwitnie , ale 2 w ogóle nie mają pąków .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj byłam przypadkiem(przechodząc) na Targach na Rynku Głównym,trafiłam na garncarza z Wadowic i nabyłam dzban specjalnie na skalniak,cena w porównaniu z Castoramą niska-25 zł.Raczej na zimę należy go opróżniać z ziemi i roślin i trzymać pod dachem,bo woda zamarzając i rozmarzając może go rozsadzić.Wzięłam adres i telefon tego pana,bo miał i dzbanki jakie chciała mieć Zenia,a większy wybór byłby w pracowni.
Olgo-to nie do końca tak,wiesz,że zimą gdy byli wokół stale mieszkający i grzejący sąsiedzi było naprawdę ciepło,a tej zimy wewnątrz(w dużym pokoju i przy moich dwu włączonych piecach z wkładką el.) paroletnie oleandry mi wymarzły.W Podwórkowym straty były nieduże,ale hibiskus był porządnie opatulony chochołem z nawłoci,na grządki nosiłam liście bukowe oprócz tych co spadły z mojej lipy i klonu.Poza tym staram się dobierać rośliny z rejonów gdzie zimy długie i ostre-Syberii,Kaukazu.Myślę,że na przykład języczki mogłabyś mieć i przed i za domem.
Kogro-chciałabym po prostu znać termin od do,kiedy będą prace z kurzem(stłukiwanie tynków) i żeby skończyli przed zimą.Planowałam prace remontowe wewnątrz,muszę to przesunąć,a potrzebuję mieć w miarę ciepło do malowania ścian,do parkietów raczej też.
Z niedostatkiem światła domowe rośliny się męczą,nie wszystkie mogę wynieść do Podwórkowego.
E-Gieniu-ja mam dwie prawie takie same o drobnych usianych fioletowymi plamkami kwiatach trójsklepki,jedną przysłała mi znad morza Basia-Tajga,druga z targów,w tym roku kwitnie o dobre dwa tygodnie wcześniej jak w zeszłym,druga ma pąki jeszcze małe.Warto poszukać tej żółtej,bo w Podwórkowym mają warunki wprost stworzone dla siebie.Nasiona kosmosów kupię i wyślę jak po sprawdzeniu zdolności kiełkowania Krakowska Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Sp.zoo znowu je dopuści do sprzedaży,jest także nowość nachyłek wielkokwiatowy pełny(coreopsis grandiflora)
Ewo-Evluk-nie sposób się dowiedzieć kiedy przystąpią do prac remontowych,planowo miały być najwcześniej we wrześniu.Upewniałam się wiosną,zanim kupiłam kwiaty balkonowe.Pytałaś o moje pelargonie-mam czerwoną,koralową właściwie tzw.krakowiaka z lat ubiegłych,angielskie bordowe,bluszczolistne też takie buraczkowe z różowym.Od południowego zachodu na zewnętrznym parapecie to była burza kwiatów(wprawdzie łamanych ,bo opady i deszcze zwykle z tamtej strony).U mnie zimuje tylko ta koralowo czerwona,jeśli chcesz chętnie przywiozę bluszczolistne i angielskie do rozmnożenia,w Ciebie pewno się uda.Nazw nie sprawdzałam,producentem jest ojciec mego studenta w Brzeziu,sprzedawane są na placu hurtowym i w takiejże cenie.Co roku namawia mnie,żeby się z kimś umówić i brać cała paczkę...
Obrazek Obrazek Obrazek
Elżbieto G.-porównawczo
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Śliczne pelargonie a rusztowania to Ci nie zazdroszczę . Krewni mają rację ,że Cię ostrzegają . Dzisiaj było tak duszno spadły 3 krople i to wszystko . Jak zawiał taki chłodniejszy wiatr to zaraz było lepiej . Niestety komary chcą nadrobić stracony czas
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Ewo gdyby Cię interesowała,żółta to mam do wydania ,ona już kwitła dużo wcześniej , podaj adres na p.w

Obrazek

Genia
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od rana był duszny upał,a robotnicy zakleili nam okna grubą folią i zaczęli delikatnie otłukiwać tynk.Poszłam do ogrodu.Siedzieliśmy sobie we względnej ciszy i spokoju z kotem i żabą.Ale krótko.
Obrazek Obrazek
Teresat podesłała umyślnym nasadzenia do Podwórkowego,nie muszę dodawać,że dwugodzinną podróż samochodem zniosły bardzo dobrze,a pan siostrzeniec uprzejmie dostarczył je do drzwi!
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
rozchodnik okazały,ostróżki niebieskie z białym oczkiem,mix naparstnic,czarną porzeczkę,jałowiec płożący Prince of Walis(nie wiem jak Xiążę Walii zniesie Podwórkowy)
Na`skalniaku trochę kwitnienia:
Obrazek Obrazek Obrazek
Jadziu-u nas nie dało się oddychać,ani w domu(nie mogłam skorzystać z rady Komisji Konserwatorskiej SKOSK by otworzyć okna na drugą stronę mieszkania,bo nie ma takiej opcji),ani w ogrodzie,popadywać ale tyle co kot napłakał zaczęło pod wieczór,trochę bardzo z oddali grzmiało. Obrazek
E-Gieniu-baaardzo chętnie!Zapodaj proszę na pw warunki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”